Αρχική / More / Life stories / Mr Jumbo: Πώς ο εργασιομανής Απόστολος Βακάκης πέτυχε στην Ελλάδα της κρίσης
Mr Jumbo: Πώς ο εργασιομανής Απόστολος Βακάκης πέτυχε στην Ελλάδα της κρίσης thumbnail

Mr Jumbo: Πώς ο εργασιομανής Απόστολος Βακάκης πέτυχε στην Ελλάδα της κρίσης

Έχουμε ψωνίσει όλοι πολλές φορές από παιχνίδια μέχρι είδη για το σπίτι και σχολίκα για τα παιδιά και τα βαφτηστήρια μας. Κάθε Απόκριες, Πάσχα και Χριστούγεννα, οι πρωτότυπες και μεγάλες διαφημίσεις κατακλύζουν τα ραδιόφωνα και τις τηλεόρασεις και σιγουρα μας μένουν αξέχαστες. Ακόμη και μέσα στην πενταετή οικονομική κρίση, η εταιρία Jumbo μοιάζει με «μηχανή» παραγωγής κερδών, τα οποία αυξήθηκαν κατά 4,45% στην τελευταία χρήση και τζίρων που ζαλίζουν και ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ. Ποιος βρίσκεται όμως πίσω από όλη αυτή τη μεγάλη επιτυχία; Έλληνας της διασποράς, ο Απόστολος Βακάκης, ιδιοκτήτης των καταστημάτων Jumbo, γεννήθηκε το 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας του, βιομήχανος στην Αίγυπτο, παρήγαγε διογκωμένη πολυστερίνη, που αποτελούσε το βασικό μονωτικό υλικό της εποχής εκείνης για ψυγεία αλλά και για κτίρια. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο υποχρέωσαν την οικογένεια Βακάκη το 1962 να έρθει στην Ελλάδα. Όμως η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε εδώ και έτσι ο Γεώργιος Βακάκης ξενιτεύεται στη γειτονική Ιταλία, όπου πιάνει δουλειά σε μια μικρή οικοτεχνία κατασκευής λούτρινων ζώων και κουκλών.Τα κοσμήματα που πρόλαβε να πάρει μαζί της, φεύγοντας από την Αίγυπτο, η μητέρα του η Σοφία Βακάκη τα πούλησε στον μεγαλοβιομήχανο της εποχής εκείνης Μποδοσάκη. Αυτό ήταν το πρώτο κεφάλαιο κίνησης για τη δημιουργία της ελληνικής βιομηχανίας παιχνιδιών, της El Greco.Μετά τα 20 του χρόνια, ο Απόστολος Βακάκης φεύγει για σπουδές Λογιστικής και Finance στο Warwick της Βρετανίας με όνειρο να καταλήξει στο Berkeley. Αφού ολοκλήρωσε σπουδές χρηματοοικονομικών και λογιστικής στο Λονδίνο, το 1979 επέστρεψε στην Ελλάδα. Μια πυρκαγιά στο εργοστάσιο της El Greco στην Άνω Γλυφάδα υποχρέωσε τον 23χρονο Απόστολο να επιστρέψει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει να ανασυγκροτήσει τη βιομηχανία από τα αποκαΐδια με τη βοήθεια της παραγωγικής μονάδας στο νησί της Ζακύνθου. Έμαθε τη δουλειά δίπλα στον πατέρα του και η βιομηχανία παιχνιδιών El Greco άφησε το σημάδι της στην ελληνική αγορά ως και τα τέλη της δεκαετίας του '80.  Στο νησί έμεινε 3 χρόνια. Το 1985 απομακρύνει εντελώς τον πατέρα του από την επιχείρηση και αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της El Greco: "Ο πατέρας μου με βοήθησε με την ευρύτητα της σκέψης του αλλά και με το άγχος που μου δημιουργούσε στην προσπάθειά του να με κάνει να αποβάλω ή έστω να περιορίσω τον "κακό μου εαυτό". Η σχέση μας υπήρξε πολλές φορές συγκρουσιακή, γεγονός το οποίο είναι αναπόφευκτο αλλά κυρίως εποικοδομητικό κατά τη μεταβίβαση γνώσης και πείρας από τη μια γενιά στην άλλη" είχε δηλώσει σε συνέντευξή του. Δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο επιχειρηματία. Ο ίδιος και ομάδα εργαζομένων του επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά το ελικόπτερο για να μετακινηθεί στο δίκτυο των σχεδόν 78 καταστημάτων σε τέσσερις χώρες (εκτός από την Ελλάδα, έχει επίσης καταστήματα στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία).


: Ιούνιος 2011. Το ελικόπτερο "κατέβασε" τον γνωστό επειχηρηματία με την παρέα του στο γήπεδο του Κατωμερίου στο Μεγανήσι. , για να απολαύσουν την θάλασσα του νησιού.


Ιούνιος του 2011. Το ελικόπτερο “κατέβασε” τον γνωστό επιχειρηματία με την παρέα του στο γήπεδο του Κατωμερίου στο Μεγανήσι.


Οι περισσότερες διαδικαστικές λειτουργίες της επιχείρησης μετονομάζονται σε «συσκέψεις χαράς» ή «διαδικασίες γέλιου» προς σεβασμό στα παιδιά όπου και απευθύνεται η επιχείρηση, ενώ ο ίδιος αγωνιά προσωπικά κάθε φορά για το επόμενο ραδιοφωνικό σποτ  των Jumbo.Το 1990 αποφασίζει να πουλήσει την El Greco στην πολυεθνική Hasbro, ενώ συνεχίζει να διευθύνει την εταιρεία και ταυτόχρονα συμμετέχει στη διοικούσα επιτροπή της Hasbro Europe.


 


Η ιστορία των καταστημάτων Jumbo ξεκινά με τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος στη Γλυφάδα το 1986. Εκείνη την περίοδο ο Απόστολος Βακάκης αισθάνεται έτοιμος να περάσει το κατώφλι της Σοφοκλέους.  Όπερ και εγένετο, αντλώντας 2 εκατ. ευρώ. Το 1998 ήταν πλέον φανερό ότι χρειαζόταν μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους και γι’ αυτό μισθώνει μια αποθήκη στα Οινόφυτα σχεδόν διπλάσιου μεγέθους από την πρώτη αποθήκη στη Νίκαια. Το 1999, την εποχή που όλη η Ελλάδα αγοράζει μετοχές, ο ίδιος επενδύει στη γη και στη δουλειά του.


 


Τα χρόνια που ακολουθούν βρίσκουν την εταιρεία σταθερά στην κορυφή της επιτυχίας με κορύφωση το 2004, όταν αναλαμβάνει ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό το δικαίωμα αποκλειστικής παραγωγής και εμπορίας της Μασκότ του 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


 


Από τότε μέχρι σήμερα, ο κ. Βακάκης βάζει τους επόμενους στόχους, τα σούπερ μάρκετ παιχνιδιών. Και όπως εξηγεί, «στην Ελλάδα δεν χρειάζεται ακόμη να «σκέφτεσαι», χάνεις πολύτιμο χρόνο. Σε πρώτη φάση δεν έχεις παρά να μελετάς και να ακολουθείς τα βήματα της εξέλιξης στις αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Εγώ απλώς ακολούθησα την κυρίαρχη διεθνή τάση».Είναι άνθρωπος της δουλειάς, ενώ αποφεύγει τις κοσμικές εκδηλώσεις, να φιγουράρει με ακριβά αυτοκίνητα, να κάνει άσκοπες χορηγίες για να προβληθεί το όνομα του και φυσικά δεν έχει πάρε δώσε με το κράτος. Είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ στο γραφείο του, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά των άλλων υπαλλήλων στα κεντρικά στην Καλλιθέα και σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει να κρύψει τίποτα από κανέναν και δεν του αρέσουν οι κουβέντες που γίνονται πίσω από κλειστούς χώρους. Σε παλιότερη συνέντευξη που είχε δώσει στον υπογράφοντα είχε απαντήσει στην ερώτηση «Μα γιατί “τρέχετε” τόσο πολύ δεν έχετε ξεφύγει από τους ανταγωνιστές σας;» ότι «και η εγγλέζικη αυτοκρατορία είχε ξεφύγει κάποτε και τελικά παρήκμασε. Το πρόβλημα με εμάς είναι ότι μπορούμε πολύ εύκολα να εφησυχάσουμε».Η «βιομηχανία της χαράς», έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον στοιχείο δυσκολίας, τη σταδιακή μετανάστευση των πιτσιρικάδων από τα παραδοσιακά παιχνίδια στις πιο περίπλοκες τεχνολογικά επιλογές δώρων. Η λύση ήρθε σχεδόν αμέσως: η «βιομηχανία της χαράς» δεν έπρεπε να απευθύνεται στους μικρούς καταναλωτές, αλλά στους ενήλικους αγοραστές. Οργάνωσε τη στρατηγική επικοινωνίας και διαφήμισης επιλέγοντας μέσα και μηνύματα που απευθύνονταν πρώτα στον ενήλικο και κατόπιν στο παιδί. Με διαφημίσεις προκλητικές, σκαμπρόζικες αλλά και δυναμικές στήριξε την εμπορική του πολιτική στους στενούς οικογενειακούς δεσμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία. Ο Mr Jumbo είναι εργασιομανής, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Η δουλειά του ήταν η αιτία που έπεσαν οι τίτλοι τέλους στον έγγαμο βίο του με την Έφη Γιατίλη με την οποία έκαναν τρία παιδιά.


Με την σύζυγο του ΈφηΟι πολλές ώρες στο γραφείο σημαίνουν ότι έφευγε νωρίς το πρωί από το σπίτι και πολλές φορές επέστρεφε μετά τα μεσάνυχτα -καθώς ο ίδιος ήθελε να περνάνε όλα από τα χέρια του.Το διαζύγιο του κόστισε πολύ ψυχολογικά όπως γράφτηκε κι αυτό γιατί είχε και έχει τρομερή αδυναμία στα παιδιά του.  Οι προσπάθειες του αμετανόητου εργασιομανή για «αλλαγή» έπεσαν στο κενό, κι έτσι ο Mr. Jumbo βρέθηκε μόνος στο σπίτι.Η Χρίστινα Βακάκη είναι η κόρη του Mr Jumbo που έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της κατά καιρούς. Η ίδια αγαπά τις κοσμικότες και να υπέρκομψα σύνολα ντυσίματος. «Είχε ανέκαθεν ιδιαίτερη αδυναμία στη μόδα», ισχυρίζονται εκείνοι που τη γνωρίζουν καλά, τονίζοντας μάλιστα ότι «την γκαρνταρόμπα της θα ζήλευαν ακόμη και εκείνες που στις μεγάλες δόξες της κοσμικής Αθήνας πρωταγωνιστούσαν μόνιμα στις κοσμικές στήλες των περιοδικών. Οι ντουλάπες του dressing room της Χριστίνας ασφυκτιούν από ετικέτες τύπου Dolce & Gabbana, Alexander McQueen, Missoni κ.ά.». Εντελώς απελευθερωμένη από πρωτόκολλα, τίτλους και οικονομικά, θέλησε από πολύ νωρίς να ακολουθήσει την δική της ανεξάρτητη πορεία στην άλλη όχθη του Ατλαντικού σπουδάζοντας μαγειρική.
 Η Χριστίνα Βακάκη με τον έρωτά της Βασίλη Μιχαήλ στην Ψαρού


Τη γοητεύει το ταξίδι της γεύσης, αγαπά τα μπαχαρικά, τους ασυνήθιστους συνδυασμούς και όταν έχει τα κέφια της μπαίνει στην κουζίνα για να εμπνευστεί. Στα καλέσματα που συχνά κάνει στο σπίτι της στην Πολιτεία πολλά από τα πιάτα που σερβίρονται τα έχει επιμεληθεί η ίδια. Βέβαια ασχολείται και με την οικογενειακή επιχείρηση δίνοντας άλλο αέρα στις δημόσιες σχέσεις της εταιρίας.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X