Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Το ξέρατε; Υπάρχει και o φόβος του Άγιου Βασίλη
Το ξέρατε; Υπάρχει και o φόβος του Άγιου Βασίλη  thumbnail

Το ξέρατε; Υπάρχει και o φόβος του Άγιου Βασίλη

Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί εδώ και αιώνες ένα σύμβολο που ανάλογα με την κουλτούρα και τη χρονική περίοδο, έχει αλλάξει πολλές μορφές και νοήματα. Το πρόσωπό είναι ένας συνδυασμός από αληθινά πρόσωπα της Εκκλησίας (αγίους), από μύθους και δοξασίες των ανθρώπινων κοινωνιών αλλά και από διαφημιστικές εμπνεύσεις. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας ο Άγιος Βασίλης συμβολίζει τη γενναιοδωρία, την αγάπη, τον αλτρουισμό.


Από την επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού 


Ο σύγχρονος Άγιος Βασίλης ως προς την εξωτερική του εμφάνιση, έχει καθιερωθεί ως ένας ηλικιωμένος ευτραφής κύριος με κόκκινα μάγουλα, κόκκινα ρούχα και σκούφο, μακριά λευκή γενειάδα, ένα μεγάλο σάκο με δώρα και με μεταφορικό μέσον ένα έλκηθρο που το οδηγούν τάρανδοι. Η εμφάνιση αυτή κάνει τον Άγιο μοναδικό και πολύ αισθητή παρουσία στους διάφορους χώρους. Αμέσως η εμφάνισή του παραπέμπει στο όνομά του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπερδευτεί με άλλο πρόσωπο. Ωστόσο, επειδή η εμφάνιση αυτή δεν είναι κάτι συνηθισμένο και καθημερινό, για πολλά παιδιά και ειδικά για τις πολύ μικρές ηλικίες, είναι κάτι πρωτόγνωρο και επιβλητικό.


Ο Άγιος Βασίλης στα μάτια μερικών παιδιών φαντάζει ως ένα διαφορετικό ον και μέσα σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να είναι πολύ συμπαθής αλλά και αντιπαθής ή τρομακτικός. Οι γονείς μπορούν να προετοιμάζουν τα παιδιά και να τους μιλούν για τον Άγιο Βασίλη ώστε σταδιακά να εξοικειώνονται με την εικόνα του και να μπορούν να τον απολαύσουν.


Ο Άγιος Βασίλης είναι μια πατρική φιγούρα, η οποία απέχει αρκετά από την τάση του σύγχρονου καταναλωτικού κόσμου που αναδεικνύει περισσότερο τα θηλυκά και μητρικά πρότυπα και όχι τόσο τα πιο τραχιά ανδρικά χαρακτηριστικά. Έτσι, για κάποια παιδιά η επιβλητική αυτή φιγούρα με τη μεγάλη γενειάδα, μπορεί να μην είναι τόσο οικεία και αποδεκτή (ειδικά για τα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας που είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τη μητέρα καθώς θηλάζουν κλπ). Ωστόσο, ο επίμονος φόβος που ένα παιδί μπορεί να έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα για τον Άγιο Βασίλη, καθώς και η έντονη δυσκολία εξοικείωσής του με την εικόνα αυτή, καλό είναι να διερευνάται από τους γονείς, σε συνεργασία με κάποιον ειδικό.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X