Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Πρέπει να κάνουμε σχέση επειδή νιώθουμε μοναξιά;
Πρέπει να κάνουμε σχέση επειδή νιώθουμε μοναξιά; thumbnail

Πρέπει να κάνουμε σχέση επειδή νιώθουμε μοναξιά;

Πολλοί νέοι άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση για να καλύψουν την μοναξιά τους. Πρέπει να κρυφτούν από την απειλή της μοναξιάς που δεν την αντέχουν. Ο βίος τους είναι αβίωτος και μια σχέση θα τους παρηγορήσει, θα τους δώσει νόημα. Η μοναξιά γι’ αυτούς είναι κάτι επικίνδυνο, που πρέπει να σκοτώσουν. Δεν επιδιώκουν πρώτα να αναδείξουν την ύπαρξή τους και μετά να σχετιστούν, αλλά η σχέση γι’ αυτούς είναι η απελπισμένη αγκίστρωση για να μην πέσουν στον γκρεμό της ανυπαρξίας.


Αργότερα βέβαια για τους ίδιους λόγους θα είναι ανυπόφορα εξουσιαστικοί, γιατί μόνο με τον απολυταρχικό έλεγχο της σχέσης και του συντρόφου θα έχει η ύπαρξή τους περιεχόμενο. Η απειλή της απώλειας του ελέγχου μετατρέπει τους κομπλεξικούς ανεπαρκείς σε απάνθρωπους εξουσιαστές. Είναι ξεκάθαρο: είτε θα είσαι σημαντικός γιατί θα αναδεικνυεις τη δυναμική του συντρόφου σου, είτε θα νιώθεις σημαντικός γιατί καταστρέφεις τη δυναμική του.


Πολλαπλές επιφανειακές ή και παράλληλες σχέσεις αν περιμένεις να φροντιστείς. Αν η έκπληξη πρέπει να έρχεται από τον άλλο. Αν εκπλήσσεσαι από το ενδιαφέρον που μπορείς να νιώσεις από κάποιον άλλο, που δεν είναι ο σύντροφός σου. Αν θεωρείς ότι η προστασία για να μην κάνεις μιαν άλλη τχέση είναι να έχεις κλειστά τα μάτια, και όχι να τα εκπαιδεύσεις να αντικρίζουν κάθε ομορφιά, δίχως να διστάζουν να την αναγνωρίσουν. Αν η ζωή σου κλείνεται στο βασανιστικά ίδιο και ίδιο, δίχως την απαιτητική περιπέτεια της αναζήτησης του κρυμμένου θησαυρού που έχεις δίπλα σου και εσύ τον σκεπάζεις με τα μπάζα των ερειπίων σου.


Θα κάνεις και άλλες σχέσεις, πολλές σχέσεις, αλλά θα μείνεις ο επιφανειακός τουρίστας που επισκέπτεται τους διαφορετικούς τόπους αλλά, ενώ θα θεωρεί ότι τούς γνώρισε, στην ουσία ήταν καταναλωτής του φτηνού τυποποιημένου τουριστικού πακέτου. Θα φάει mousaka και tzatziki, αλλά δεν θα μάθει ποτέ ότι δεν γεύθηκε την πανδαισία του μουσακά που έφτιαξε μια ερωτική Μικρασιάτισσα που δεν μαγειρεύει, αλλά ζωγραφίζει με μοσχοκάρυδα, καννέλες, μπαχάρια και πλουσιοπάροχη μπεσαμέλ, που την έφτιαξε μόνη της και που πλημμυρίζει το ταψί και τις ψυχές εκείνων που θα τον γευτούν.


Επιπόλαιοι τουρίστες των σχέσεων που βγάζουν φωτογραφίες από τα μέρη που επισκέπτονται, αλλά που δεν τα έζησαν, δεν σχετίστηκαν μαζί τους.


Ας κάνουν όσοι θέλουν σχέσεις fast food. Ας καλύψουν έτσι τις ανάγκες τους. Φτηνά και πρόχειρα, Ας μην ανακαλύψουν την σχέση που ποτέ δεν φέρνει τον κορεσμό. Ας το διαλαλήσουν δυνατά, για να το πιστέψουν και εκείνοι, ότι δεν υπάρχουν σχέσεις συναρπαστικές που να αντέχουν στον χρόνο. Και ας περιχαρακωθούν, άραγε ως πότε, στις επώδυνες μοναξιές τους.


Κείμενο του συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη 


Απόσπασμα από το βιβλίο Έρωτας ή Τίποτα – Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Αρμός για την ευγενική παραχώρηση του υλικού

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X