Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Έκπτωση φόρου έως και 70% για εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων
Έκπτωση φόρου έως και 70% για εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων thumbnail

Έκπτωση φόρου έως και 70% για εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Έκπτωση έως και 70% θα έχουν όσοι φορολογούμενοι θα αποκαλύψουν στο ελληνικό Δημόσιο αδήλωτα εισοδήματα τα οποία διατηρούν σε εγχώριες τράπεζες ή πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Το ύψος της έκπτωσης επί του φόρου θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Καθημερινής".
Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο, το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης θα έχουν όσοι τοποθετήσουν τα εισοδήματά τους σε ομόλογα του Δημοσίου ή σε έντοκα γραμμάτια. Το ποσοστό της έκπτωσης θα ανέρχεται στο 70%. Αντίθετα, εάν τα χρήματα διατηρηθούν σε απλό καταθετικό λογαριασμό εγχώριας τράπεζας, το ποσοστό της έκπτωσης θα είναι μόλις 20% επί του φόρου που προκύπτει.Αναλυτικότερα σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ και θα κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Ιανουάριο:


- Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι επιλογή του φορολογουμένου.


- Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους σε πιστωτικά ιδρύματα.


- Όσοι νομιμοποιήσουν τα εισοδήματα θα γλιτώσουν από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.


- Όσοι επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα και τα επενδύσουν θα έχουν έκπτωση από 20-70%. Αντίθετα, όσοι τα νομιμοποιήσουν αλλά τα διατηρήσουν στο εξωτερικό, δεν έχουν καμία έκπτωση επί του φόρου. Ωστόσο, θα είναι "καθαρά" και θα γλιτώσουν από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.


- Στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.


- Η έκπτωση θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν , καθώς και το ύψος του ποσού. Ειδικότερα: -70% εφόσον το κεφάλαιο τοποθετηθεί σε ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. -20 έως 60% εφόσον τα κεφάλαια τοποθετηθούν για σύσταση εταιρείας. -20 έως 60% εφόσον τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε εταιρεία που επενδύει στην Ελλάδα. -20 έως 60% για συμμετοχή σε fund που επενδύει στην Ελλάδα. -20 έως 60% για επένδυση σε ακίνητα. -20% εφόσον τα κεφάλαια διατηρηθούν σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό. -30% στην περίπτωση που τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε προθεσμιακό λογαριασμό. -0% στην περίπτωση που νομιμοποιηθούν και παραμείνουν στο εξωτερικό.


- Μπορούν να νομιμοποιηθούν εισοδήματα τα οποία είναι τοποθετημένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελλάδας ή αλλοδαπούς, σε αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και γενικότερα τίτλους του εξωτερικού, καθώς και στο χρηματιστήριο ή σε πλατφόρμες συναλλαγών.


capital.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X