Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / ΟΗΕ: Ενδείξεις για χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν στη Συρία
ΟΗΕ: Ενδείξεις για χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν στη Συρία thumbnail

ΟΗΕ: Ενδείξεις για χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν στη Συρία


Ενδείξεις ότι κάποιοι άνθρωποι στη Συρία εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν ή σε μια ουσία που μοιάζει με αυτό εντόπισε η διερευνητική αποστολή της ομάδας ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. 


Τα ευρήματα περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση για την Συρία του γενικού διευθυντή του Οργανισμού, Αχμέτ Ουζουμτζού, την οποία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισύναψε σε επιστολή που απέστειλε στο 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας στις 29 Δεκεμβρίου.


Ο Ουζουμτζού σημειώνει πως η διερευνητική αποστολή της ομάδας των ειδικών στη Συρία διερεύνησε τις καταγγελίες της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε 11 περιπτώσεις.


Η έκθεση δεν διευκρινίζει πότε πραγματοποιήθηκαν οι φερόμενες επιθέσεις με το σαρίν, μια τοξική ουσία που είναι θανατηφόρα ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις.


«Σε μια περίπτωση, η ανάλυση κάποιων δειγμάτων αίματος υποδεικνύει ότι άτομα εκτέθηκαν σε κάποιο βαθμό στο σαρίν ή σε κάποια ουσία που μοιάζει με το σαρίν», υπογραμμίζει ο Ουζουμτζού. «Η περαιτέρω διεξαγωγή έρευνας θα είναι απαραίτητη για να καθοριστεί πότε ή κάτω από ποιες συνθήκες μια τέτοια έκθεση μπορεί να συνέβη», προσθέτει.


Ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού τονίζει ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση του σαρίν ή της ουσίας που μοιάζει με αυτό, επισημαίνοντας ότι η ομάδα των ειδικών «δεν εντόπισε αποδεικτικά στοιχεία που θα διαλεύκαναν περισσότερο την ειδική φύση ή την προέλευση αυτής της έκθεσης στο αέριο». hotdoc


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X