Αρχική / More / Life stories / Φοροδιαφυγή: Ο Παγκόσμιος και οι άλλοι 4 εισαγελείς που παραιτήθηκαν-Ποιοι είναι;
Φοροδιαφυγή: Ο Παγκόσμιος και οι άλλοι 4 εισαγελείς που παραιτήθηκαν-Ποιοι είναι;  thumbnail

Φοροδιαφυγή: Ο Παγκόσμιος και οι άλλοι 4 εισαγελείς που παραιτήθηκαν-Ποιοι είναι;

Ανοιχτή είναι πια η σύγκρουση στο εσωτερικό της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με πέντε από τα εννέα μέλη της να δηλώνουν τη Δευτέρα το απόγευμα παραίτηση. 


Πόλεμος μεταξύ εισαγγελέων για την ανακοίνωση-κριτική στην κυβέρνηση -Παραιτήθηκαν 5 εισαγγελείς


Και αυτό γιατί διαφώνησαν με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ενωσης, η οποία εξέφραζε έντονες διαφωνίες για την τροπολογία που μπήκε αιφνιδίως στο σύμφωνο συμβίωσης και αφορά στην αποδεικτική αξιοποίηση υλικού που μπορεί να έχει ληφθεί ακόμη και με παράνομο τρόπο. Η Ενωση Εισαγγελέων διαφώνησε με την τροπολογία σε επιστημονικό επίπεδο, ενώ είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία εξέφραζε τις ίδιες αντιρρήσεις. 


Την Δευτέρα το απόγευμα τα πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υποστήριξαν ότι δεν ερωτήθηκαν για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, με το οποίο διαφωνούν και γι' αυτόν τον λόγο υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Πρόκειται για τους Παρασκευά Αδάμη, Ευθυμία Σωτηροπούλου, Αντώνιο Παπαματθαίου, Γεώργιο Νούλη και Ιωάννη Παναγόπουλο. 


Από την άλλη πλευρά, η Ενωση Εισαγγελέων υποστηρίζει ότι οι παραιτηθέντες είχαν στα χέρια τους το κείμενο της ανακοίνωσης από το Σάββατο το βράδυ και πως μόνο ένας από τους πέντε διαφώνησε με το περιεχόμενό του. 


Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην έκδοση μιας σκληρής ανακοίνωσης σε υψηλούς τόνους για όσους διαφωνούν με το περιεχόμενο της τροπολογίας. Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής: "Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος. 


Επίσης, αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση, που υπογράφουν οι κ.κ. Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή.
Προς το παρόν… αυτά". 


Η ανακοίνωση που είχε εκδόσει χθες η Ενωση Εισαγγελέων με την οποία εξέφραζε τη διαφωνία της για τη νομιμοποίηση των λιστών έχει ως εξής: 


Εισαγγελείς εναντίον εισαγγελέων για τη χρήση προϊόντων υποκλοπής
"Με το άρθρο 65 Ν 4356/2015 ("Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές κ. ά διατάξεις") –το οποίο, μάλιστα προήλθε από τροπολογία μη υποβληθείσα σε δημόσια διαβούλευση-, εισήχθη παρέκκλιση από την εφαρμογή του άρθρου 177 § 2 ΚΠΔ, ώστε για ορισμένες κατηγορίες κακουργημάτων (αρμοδιότητας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς), εφεξής να επιτρέπεται κατ’ αρχήν η αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο. 


Με τη διάταξη αυτή, κατ’ ουσίαν επανέρχεται εν μέρει σε ισχύ η διάταξη ως είχε πριν την τροποποίησή της με το άρθρο 10 Ν 3674/2008. Ο νόμος εκείνος επιχείρησε τότε να ευθυγραμμίσει τη διάταξη του άρθρου 177 § 2 ΚΠΔ με τη σχετική νομολογία του Ανωτάτου Ακυρωτικού. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΕ, με αφορμή την εκ νέου τροποποίηση της διάταξης αυτής, εκφράζει τις επιφυλάξεις του, ιδίως διότι: 


(α) Η τροποποίηση αφορά και πάλι σε βασική διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί το έργο της ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής αναθεώρησης του ΚΠΔ και παρά το αίτημα που η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος –και άλλοι επιστημονικοί φορείς- έχουν πλειστάκις υποβάλλει, να μην τροποποιούνται τα κείμενα των Κωδίκων με άσχετα νομοθετήματα, χωρίς την απαιτούμενη συστηματική και δογματική επεξεργασία, καθώς οι εφαρμοστές του δικαίου αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις συχνές και ευκαιριακές τροποποιήσεις του νόμου, με συνέπεια να γεννάται σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου. 


(β) Η νέα διάταξη δεν είναι εμφανές εάν και πώς συνάδει με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 19 § 3, σύμφωνα με την οποία "απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση του άρθρου αυτού (απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας) και των άρθρων 9 (άσυλο κατοικίας) και 9 Α (προστασία προσωπικών δεδομένων)". 


(γ) Η νέα διάταξη εισάγει, με τρόπο νομικά μη αποδεκτό, ειδική δικονομική αντιμετώπιση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων και κατηγορουμένων, ώστε η μεταχείρισή τους,  στο πεδίο της επί ίσοις όροις άσκησης των υπερασπιστικών τους δικαιωμάτων να εγγράφεται ως ελεγχόμενη, όσον αφορά στη συμβατότητά της με βασικές δικαιοκρατικές παραμέτρους, όπως αυτές έχουν παγιωθεί από την εσωτερική νομολογία, αλλά και από εκείνη του ΕΔΔΑ. 


(δ) Τέλος, η νέα διάταξη εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης και, επομένως, υπόκειται ευλόγως σε κριτική ως νομοθετική παρέμβαση ad rem. Συνακόλουθα, δεν αποφεύγει να δημιουργήσει την εντύπωση εργαλειακής χρησιμοποίησης της Δικαιοσύνης για την επίτευξη ορισμένης πολιτικής ή στόχου, που δεν είναι συμβατή με τους κανόνες καλής νομοθέτησης και σεβασμού των διακριτών ρόλων των πολιτειακών λειτουργιών. 


Το ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει την προσήλωση της εισαγγελικής αρχής στο στόχο της καταπολέμησης της διαφθοράς, πάντοτε εντός του συνταγματικού πλαισίου.                       


Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.


Ο Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών    


O Γεν. Γραμματέας: Δημήτριος Ζημιανίτης, Αντεισαγγελέας Εφετών".


 Ποιοί είναι οι εισαγγελείς:


Με πλούσια δράση και όχι άνθρωποι των πίσω θέσεων είναι και οι πέντε εισαγγελείς που παραιτήθηκαν εκφράζοντας έτσι με έντονο τρόπο τη διαφωνία τους στην ανακοίνωση που ζητάει να μην μπορεί να αξιοποιηθεί ως αποδεικτικό υλικό εκείνο που αποκτήθηκε με παράνομο τρόπο. 


Ο Παρασκευάς (Πάρης) Αδάμης είναι  αντιπρόεδρος της  Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Πρόκειται για τον εισαγγελέα της χρονιάς παγκοσμίως το 2010. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εισαγγελέων, ένα όργανο που έχει ως μέλη της όλους τους εισαγγελείς του κόσμου, αποφάσισε σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Σεούλ της Κορέας να απονείμει τον τίτλο για το 2010 στον Έλληνα εισαγγελέα Πρωτοδικών Πάρη Αδάμη, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ο εισαγγελέας-εποπτεύων του ΣΔΟΕ.  Η απολύτως τιμητική αυτή διάκριση -που του επιφυλάχθηκε από τους συναδέλφους του παγκοσμίως- για τον κ. Αδάμη ήρθε σε μια εποχή που το γόητρο της χώρας πλήττονταν και η δικαιοσύνη στην Ελλάδα δέχονταν πυρά από παντού. Αποτελεί δε υψίστη διάκριση για κάθε εισαγγελικό λειτουργό. Ο εισαγγελέας Πάρης Αδάμης έγινε γνωστός από τη δίκη του χρηματιστηρίου, όπου μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία πρότεινε την ενοχή 11 κατηγορουμένων. Ακολούθησε η θητεία του στο ΣΔΟΕ κατά τη διάρκεια της οποίας ερεύνησε πάνω από χίλιες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος παραπέμποντας στο ακροατήριο και στον ανακριτή εκατοντάδες κατηγορούμενους. Υπήρξε δε ο προτείνων εισαγγελέας σε γνωστά σκάνδαλα, ενώ συνεργάστηκε με διεθνείς αρχές στην εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων ναρκωτικών και λαθρεμπορίας. 


Αποτέλεσμα εικόνας για sport gewehrschiessen
Είναι πρώην βαλκανιονίκης σκοπευτής. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και κατέχει δυο μάστερ τόσο στα νομικά όσο και στην παγκόσμια οικονομία, ενώ είναι υποψήφιος διδάκτωρ στη Νομική Αθηνών. Έχει εκπονήσει εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέματα όπως "παγκοσμιοποίηση και τρομοκρατία", "εμπορία γυναικών", "ζητήματα στρατιωτικής επέμβασης σε τρίτες χώρες", "παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου", "παράνομα αποδεικτικά μέσα" κλπ. 
Ο Έλληνας εισαγγελέας θεωρείται άτεγκτος σε θέματα απονομής δικαιοσύνης ενώ η θέση του για ζητήματα φοροδιαφυγής είναι πώς οι παραβάτες θα πρέπει να τιμωρούνται με άμεση, χωρίς αναστολή και μετατροπή, φυλάκιση. Αυτή η ποινή κατά την άποψή του θα πρέπει να αφορά και όσους ζημιώνουν το δημόσιο με χρηματικό ποσό άνω των 50.000 ευρώ.


Ο Γεώργιος Νούλης είναι αναπληρωματικός γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων. Το όνομά του έγινε ιδιαίτερα γνωστό από την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε για το πόρισμα του Eλεγκτικού Συμβουλίου της ΓΓΑ, το οποίο είχε διαπιστώσει πλήθος κακουργηματικών πράξεων και παρατυπιών στην ΕΠΟ από το 2001.Ο Αντώνιος Παπαματθαίου είναι μέλος της Ένωσης Εισαγγελέων. Το όνομά του είχε ακουστεί όταν διέταξε την κράτηση στο κελί του του μοναχού Εφραίμ αλλά και πρόσφατα όταν ζήτησε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες της Μυτιλήνης στο κέντρο και το λιμάνι της πόλης προκειμένου να τους παράσχονται καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση με ειδικά φάρμακα των κεντρικών σημείων της πόλης.


 Ο Ιωάννης Παναγόπουλος είναι ταμίας της Ένωσης Εισαγγελέων και η Ευθυμία Σωτηροπούλου κύριο μέλος.


  

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X