Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Πρόγραμμα τσεκ απ έσωσε χιλιάδες Βρετανούς από ανεύρυσμα
Πρόγραμμα τσεκ απ έσωσε χιλιάδες Βρετανούς από ανεύρυσμα  thumbnail

Πρόγραμμα τσεκ απ έσωσε χιλιάδες Βρετανούς από ανεύρυσμα


Όλοι οι Βρετανοί που συμπλήρωσαν τα 65 τους χρόνια την περίοδο 2009-2013, έλαβαν επιστολή με την οποία οι υγειονομικές Αρχές της χώρας τους συνιστούσαν να κάνουν ένα απλό υπερηχογράφημα για να εξακριβωθεί αν τυχόν έχουν κάποιο ανεύρυσμα.
Ο συνολικός αριθμός των ανδρών που έσπευσαν να κάνουν έλεγχο ανήλθε σε 1 εκατομμύριο, από τους οποίους οι 10.000 διαπιστώθηκε ότι όντως είχαν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.


Από αυτούς, οι 2.000 χρειάσθηκαν επείγουσα εγχείρηση, καθώς τα ανευρύσματά τους ήταν μεγάλα και υπήρχε κίνδυνος ρήξης.


Έως το 2009, η Βρετανία είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής στην Ευρώπη, γι’ αυτό και άρχισε πιλοτικά να στέλνει την προειδοποιητική επιστολή στους άνδρες.


Το ανεύρυσμα είναι μη αναστρέψιμη διάταση σε κάποιο σημείο μιας αρτηρίας λόγω εξασθένησης του τοιχώματός της.


Σύμφωνα με την δρα Ανν Μακί, διευθύντρια Προληπτικού Ελέγχου στην αγγλική υγειονομική Αρχή PublicHealthEngland (PHE) που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, "το πρόγραμμα αυτό ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και απέδειξε πως υπάρχει δυνατότητα να ανιχνευθούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα μεγάλα ανευρύσματα, σώζοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων".


Η ίδια εκτίμησε ότι όταν συμπληρωθούν 10 χρόνια συστηματικού τσεκ απ, θα έχουν μειωθεί κατά 50% τα κρούσματα ρήξεως ανευρύσματος κοιλιακής αορτής στην Αγγλία.


  

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X