Ποιο ύφασμα πρέπει να διαλέξω για το νυφικό μου;

Όλες οι  μέλλουσες νύφες όταν επισκέπτονται τους οίκους νυφικών ακούν  έρχονται αντιμέτωπες με ορολογίες για τύπους υφασμάτων κάποιες από τις οποίες δεν τις είχαν ξανακούσει ποτέ στη ζωή τους.  Οργαντίνα, δαντέλα  Σαντιγί, δαντέλα Καλαί… 

Είναι πολύ σημαντικό για κάθε νύφη να γνωρίζει τους τύπους των υφασμάτων  και τις ιδιότητες τους. Η επιλογή του υφάσματος που  θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του νυφικού είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του σχεδίου. Κάθε ύφασμα έχει το δικό του χαρακτήρα και συμπεριφορά και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η επιλογή της γραμμής του νυφικού σε σχέση με το ύφασμα.

Από τον ενδυματολόγο, Νίκο Τσιγαρό


 

 

 

 

 

Παρακάτω παρουσιάζονται οι κυριότεροι τύποι υφασμάτων που πρέπει να γνωρίζει η νύφη.

Οργαντίνα  ή Οργάντζα

Λεπτό και διαφανές ύφασμα από μετάξι, βαμβάκι και άλλα νήματα. Η οργαντίνα αποτελεί ύφασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν για κάθε μοντέλο νυφικού. Επίσης μπορεί να ενσωματωθεί σαν δεύτερο ύφασμα, αν επιθυμείτε να υπάρχουν δύο αποχρώσεις στο νυφικό σας. Η οργαντίνα από μετάξι δίνει ιδιαίτερη χάρη στη σιλουέτα.

 

Ταφτάς

Ύφασμα από φυσικό ή συνθετικό μετάξι, γυαλιστερό και σκληρό σαν κολλαρισμένο. Με την χρησιμοποίησή του μπορούμε να δημιουργήσουμε  όγκο στη φούστα του νυφικού. Τα νυφικά από ταφτά έχουν το δικό τους  χαρακτηριστικό ήχο κατά τη κίνηση.

Σατέν

Το σατέν αποτελεί το παραδοσιακό ύφασμα των νυφικών. Προέρχεται από φυσικό, τεχνητό ή συνθετικό μετάξι  και έχει δύο όψεις, μια θαμπή, ματ και μια γυαλιστερή. Το σατέν χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία ντραπέ φορεμάτων. Το μεταξωτό σατέν τονίζει κάθε καμπύλη και δεν συγχωρεί ατέλειες.

Τούλι

Υπάρχουν δυο κατηγορίες τέτοιου υφάσματος: το απλό μεταξωτό  ή το πολυεστερικό που θεωρείται ιδανικό για βολάν και πλισέ. Το τούλι ανάλογα με το σχέδιο του νυφικού αναδεικνύει ιδιαίτερα το μπούστο, τα μανίκια ή την ουρά του νυφικού. Το νυφικό μπορεί να αποκτήσει ρομαντικό στυλ όταν το τούλι είναι κεντημένο με πέτρες, στρας, κλωστές ή κορδέλες.

Βελούδο

Το βελούδο είναι ύφασμα από βαμβάκι, μετάξι ή μαλλί και αποτελεί ιδανική πρόταση για χειμωνιάτικο νυφικό. Ανάλογα με  την επιθυμία κάθε νύφης το βελούδο μπορεί να μετατρέψει το νυφικό σε μοντέρνο και σέξι ή ρομαντικό και απλό επιλέγοντας μεταξωτό βελούδο στην πρώτη περίπτωση και στρετς στη δεύτερη.

Δαντέλα

Υπάρχουν πολλά είδη δαντέλας, ιδανικές για τα νυφικά είναι η δαντέλα Σαντιγί, η δαντέλα του Καλαί και η Γκιπούρ.

Μουσελίνα

Λεπτό και ελαφρύ ύφασμα από βαμβάκι, μετάξι ή μαλλί. Η μουσελίνα  δίνει στο νυφικό ένα αέρινο στυλ.

 

Σιφόν

Ιδανικό για βραδινές τουαλέτες και εσάρπες. Δημιουργεί ρομαντικό στυλ στο νυφικό. Το σιφόν είναι ύφασμα από μετάξι, πολυεστέρα ή ρεγιόν, ιδανικό για ντραπέ.

Κρεπ

Το κρεπ είναι ένα δύσκολο ύφασμα και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Δημιουργείται από μετάξι, βαμβάκι ή μαλλί.  Το κρεπ προτιμάτε για μακριά και ογκώδη νυφικά και αναδεικνύει τη σιλουέτα μιας λεπτής νύφης.

Μποκάρ

Το μποκάρ αποτελεί  είδος μεταξωτού υφάσματος με ανάγλυφα σχέδια. Αναδεικνύει ιδιαίτερα τα περίτεχνα σχέδια και μπορεί να συνδυαστεί με πολλά άλλα υφάσματα για το μπούστο του νυφικού.

Φιλέ

Μεταξωτό η ρεγιόν ύφασμα. Το βρίσκουμε σε απλή μορφή ή κεντημένο με πούλια, χάντρες ή κρόσια. Δίνει ιδιαίτερη λάμψη στο νυφικό όταν κεντημένο μπαίνει πάνω από το σατέν.

 

Αξίζει να σημειωθεί…

Ότι εκτός από το παραπάνω τύπους υφασμάτων, υπάρχουν και άλλοι που προέρχονται από το συνδυασμό αυτών ή είναι σπάνια υφάσματα που χρησιμοποιούνται από οίκους υψηλής ραπτικής στη δημιουργία αυτοκρατορικών ή άλλων πολύ ακριβών νυφικών όπως η ζιμπελίνα, το σατέν ντουσέζ, το μεταξωτό πικέ κ.α.

 

 



<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>
<!–[endif]–>

 

Σχετικά άρθρα