Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Λαϊκό: Δεν έχουμε φάρμακα – Δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έκαναν θεραπεία
Λαϊκό: Δεν έχουμε φάρμακα - Δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έκαναν θεραπεία thumbnail

Λαϊκό: Δεν έχουμε φάρμακα – Δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έκαναν θεραπεία

Δεκάδες καρκινοπαθείς ασθενείς έφυγαν χωρίς την προγραμματισμένη θεραπεία τους από το «Λαϊκό» νοσοκομείο. Αιτία ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στα προγραμματισμένα ραντεβού καθώς δεν έχουν αποδεσμευθεί τα απαιτούμενα κονδύλια και τα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων έχουν αδειάσει.


Οι ασθενείς παραμένουν όμηροι των ακέφαλων νοσοκομείων αλλά και των άδειων ταμείων του ΕΣΥ. 


 


Ντροπή! Στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχουν φάρμακα για τους καρκινοπαθείς
 
Όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), τη Δευτέρα στο νοσοκομείο «Λαϊκό», παρατηρήθηκε έλλειψη  χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και η θλιβερή εξέλιξη ήταν ότι δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έλαβαν την προγραμματισμένη θεραπεία τους.
 
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν σε σταθερή βάση οι ασθενείς που χρειάζονται αντιρετροϊκή αγωγή – ενδεικτικά σήμερα από το φαρμακείο του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» δεν εξυπηρετήθηκαν τέσσερις ασθενείς.
 
Τον περασμένο μήνα που είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία.
 
Ωστόσο, όπως διαπιστώνει ο ΙΣΑ, «αυτό ήταν ανακριβές καθώς διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων, για τον μήνα Ιανουάριο».
 
«Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει, τον εμπαιγμό των γιατρών και των ασθενών. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς το υπουργείο Υγείας, την αντιμετωπίζει με απαράδεκτη προχειρότητα και ανευθυνότητα», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ.  Γιώργος Πατούλης.


«Κλείνουν» τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις


Το πρόβλημα αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τις επόμενες ημέρες και να πλήξει και άλλες κατηγορίες ασθενών που λαμβάνουν ακριβά (νοσοκομειακά) φάρμακα καθώς πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού ορίζει ότι τα ακριβά φάρμακα θα χορηγούνται πλέον μόνο από τα φαρμακεία του ΕΣΥ και όχι του ΕΟΠΥΥ όπως γινόταν μέχρι τώρα. Διότι στην πράξη, οι εξωτερικοί ασθενείς αναζητούσαν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία των νοσοκομείων αρχικά αλλά επειδή τα φαρμακεία του ΕΣΥ είχαν συνήθως περιορισμένη ή μηδενική διαθεσιμότητα, τους παρέπεμπαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αναγράφοντας επάνω στη συνταγή την ένδειξη «στερείται» (αναφορικά με το σκεύασμα).
 
Ο υπουργός αιτιολογεί την απόφασή του αναφέροντας ότι στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων έχουν προβλεφθεί αυξημένες πιστώσεις για την κάλυψη των εξωτερικών ασθενών με σοβαρές νόσους (που λαμβάνουν συγκεκριμένα νοσοκομειακά σκευάσματα που ορίζει ο νόμος) και ζητεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να παρακολουθούν την εφαρμογή του μέτρου και της σχετικής δαπάνης.


Πηγή: πληροφορίες από protothema.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X