Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Χαλκιδική: Αναστέλει την επένδυση η Eldorado Gold
Χαλκιδική: Αναστέλει την επένδυση η Eldorado Gold thumbnail

Χαλκιδική: Αναστέλει την επένδυση η Eldorado Gold

Σε αναστολή των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα προχωράει η Eldorado Gold, μετά από ένα έτος αντιπαραθέσεων με την ελληνική κυβέρνηση που συμπεριλαμβάνει ανακληθείσες και καθυστερημένες άδειες από την πολιτεία.


Επίσημες ανακοινώσεις έκανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από την Αθήνα, όπου βρίσκεται, ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής Πολ Ράιτ, σε συνέχεια ενημερωτικής ανακοίνωσης της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Τορόντο (αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδος).
Οπως τόνισε ο κ. Ράιτ: • Η εταιρεία ξεκινά κύκλο συναντήσεων με πολιτικά κόμματα και φορείς. Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σεβ. Αύριο αναμένεται να γίνει συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη.

 • Αναστέλλει το έργο σε Σκουριές (επένδυση 300 εκατομμυρίων) και το έργο στην Ολυμπιάδα αν δεν εγκριθεί η άδεια εντός 3μήνου

 • Αξιολογεί το επενδυτικό πρόγραμμα στο μεταλλείο Στρατωνίου (επένδυση 25 εκατομμ.)

 • Παγώνει το έργο Περάματος και Σαπών στη Θράκη


Ο κ. Ράιτ τόνισε ότι η εταιρεία περιμένει περιμένει πάνω από δύο χρόνια την άδεια γεωτρήσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
"Από το 2012 δημιουργήσαμε 2.000 άμεσες και 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας και επενδύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Εχουμε πληρώσει φόρους πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ για Σκουριές και Ολυμπιάδα", τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Ράιτ.


"Πολιτικοποίησαν την επένδυση"


"Επενδύουμε σε πολλές χώρες αλλά στην Ελλάδα η επένδυση μας πολιτικοποιήθηκε και αποτέλεσε πολιτικό παιχνίδι" είπε ο κ. Ράιτ, σημειώνοντας πως οι έλληνες υπουργοί Οικονομικών καλούν τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. "Εμείς είμαστε το παράδειγμα για τους ξένους επενδυτές. Πρέπει να είμαστε εταίροι με την κυβέρνηση και να έχουμε καλή συνεργασία για να πετύχει η επένδυση και για δικό μας όφελος και για την οικονομία" τόνισε ο Δ.Σ. της εταιρίας.  Σημειώνεται ότι από την πλευρά της εταιρίας έχει ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά δεν έχει μέχρι τώρα υπάρξει ανταπόκριση.


Κατά τη διάρκεια των έργων στη Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός θα συνεισφέρει: • 1 δις κοινωνική ασφάλιση

 • 1,5 δις μισθοί

 • 100 εκατομμύρια σε συλλόγους και τοπικούς φορείς

 • 150 εκατομμύρια σε περιβαλλοντικές βελτιώσεις

 • 75 εκατομμύρια σε έργα υποδομής στην περιοχή

 • 2,5 δις και άνω σε πληρωμές σε τοπικούς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών


Χτύπημα στην οικονομία
Πρόκειται για την πρώτη και ίσως τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας, συνολικού ύψους 1,2 δις. ευρώ που κατεβάζει ρολά με τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και απώλεια θέσεων εργασίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να προσελκύσει νέους επενδυτές.
"Έχουμε λειτουργήσει με καλή πίστη και η Ελληνικός Χρυσός έχει συμμορφωθεί με όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της, όμως, λόγω των δυσμενών συνθηκών είναι συνετό να μειώσουμε την επένδυση κεφαλαίων στην Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή", αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο η εταιρεία.


Η ευθύνη στο υπουργείο Ενέργειας
Η καναδική εταιρεία αποδίδει πλήρως την αλλαγή της πολιτικής της στην Ελλάδα στη στάση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, την οποία χαρακτηρίζει "ανοιχτά συγκρουσιακή" και υποστηρίζει ότι η θυγατρική της "Ελληνικός Χρυσός" "αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική, λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του υπουργείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων “ρουτίνας”, που δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου".
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια. Βέβαια, το ποτήρι ξεχείλισε πέρσι, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέστειλε τις τεχνικές μελέτες του έργου, γεγονός που είχε επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της εταιρείας για την υλοποίηση της επένδυσης.
Η καναδική εταιρεία συνέδεσε τη στάση που θα κρατήσει στην επένδυση από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην χορήγηση των σχετικών αδειών για την υλοποίηση του έργου. Eνημερώνoντας το επενδυτικό κοινό αναλυτικά για τη μέχρι τώρα στάση των ελληνικών αρχών απέναντί της επισημαίνει ότι τα έργα στην Ελλάδα έχουν αξιόλογη προοπτική, με αποδεδειγμένα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, αλλά οι σημαντικοί κίνδυνοι που δημιουργήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν αφήνουν άλλη επιλογή από το να μειώσει τις δραστηριότητες και το προσωπικό.
Προειδοποίησε ακόμη ότι εκτός από την αναστολή της κατασκευής στο ορυχείο των Σκουριών, θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δεν λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Έχει σταματήσει κατασκευαστικές εργασίες στον Λόφο Περάματος και τις Σάπες, ενώ μελετά αν θα αναστείλει στο μέλλον την επέκταση του ορυχείου στο Στρατώνι, στο οποίο απομένουν περίπου τρία χρόνια ζωής.Αν χορηγηθούν οι άδειες, το έργο θα ξαναρχίσει
Ωστόσο, η καναδική εταιρεία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων και των επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, εάν χορηγηθούν εγκαίρως οι απαραίτητες άδειες και υπάρξει πραγματική σχέση συνεργασίας, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της "Ελληνικός Χρυσός" και του ελληνικού Δημοσίου. "Ελπίζουμε να επαναρχίσουμε τις δραστηριότητες και τα επενδυτικά σχέδιά μας στην Ελλάδα μόλις έγκαιρα χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες και υπάρξει μία πραγματική σχέση συνεργασίας στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Ελληνικού Δημοσίου", τονίζεται χαρακτηριστικά.


Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους 
"Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε και άλλες θέσεις εργασίας αλλά η πολιτική του υπ. Περιβάλλοντος δεν μας το επιτρέπει"
Στη δήλωσή της η εταιρεία αναφέρει ακόμη ότι σε αυτή φάση, η εταιρεία θα προτιμούσε να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να προωθήσει την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, στη Χαλκιδική αλλά και των μεταλλείων στη Θράκη. "Έχουμε, όμως ταυτόχρονα, καθήκον απέναντι σε όλους τους μετόχους και κοινωνικούς εταίρους μας και οι σημαντικοί κίνδυνοι στο χρονοδιάγραμμα και στη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να μειώσουμε τις δραστηριότητές μας και το προσωπικό" αναφέρει. • Στις Σκουριές 600 εργαζόμενοι θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Αυτό θα γίνει σταδιακά, καθώς θα διατηρηθούν οι εργαζόμενοι που είναι αναγκαίοι για τις βασικές λειτουργίες και για διάστημα 3-4 μηνών, που έχει θέσει ως χρονικό πλαίσιο η εταιρία για να πάρει τις εγκρίσεις αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

 • Στην Ολυμπιάδα 500 εργαζόμενοι κινδύνευουν να απολυθούν. Σε αυτή την περίπτωση το έργο συνεχίζεται και είναι εν αναμονεί των εγκρίσεων που θα καθορίσουν αν θα συνεχιστεί ή όχι η επένδυση. Στην περίπτωση που δεν γίνουν απαραίτητες ρυθμίσεις η εταιρεία θα προχωρήσει σε αναστολή δραστηριοτήτων και μείωση προσωπικού.


Εχει επενδύσει 700 εκατ. δολάρια, έχει δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίαςΜέχρι σήμερα, στην χώρα μας η Eldorado Gold έχει επενδύσει πάνω από 700 εκατομμύρια δολ. ΗΠΑ στην κατασκευή και ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και πληρωμές φόρου 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο και έχει δημιουργήσει περίπου 2.000 άμεσες θέσεις στην Ελλάδα. Σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, ο κ. Ράιτ θα έχει συνάντηση με τους εργαζόμενους για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα Μεταλλεία.


Ο Πάνος ΣΚουρλέτης μιλάει για εκβιασμό
Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει το θέμα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους, ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης για την αναγγελία αναστολής των εργασιών της El Dorando.
"Με πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου της El Dorando είχαμε κλείσει ένα ραντεβού για χθες. Προτίμησε με δική του ευθύνη να το ακυρώσει να δώσει τη συνέντευξη Τύπου και να το κάνουμε αύριο. Θεωρώ ότι αυτή η συμπεριφορά είναι προκλητική. Διότι αν θέλεις να συνεννοηθείς με κάποιον δεν δημιουργείς τετελεσμένα γεγονότα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Και θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει το θέμα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους" δήλωσε ο κ. Π. Σκούρλετης στην ΕΡΤ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου νωρίτερα συμμετείχε σε διυπουργική σύσκεψη για τα μεγάλα έργα.


ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο οι απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία El Dorando" 
"Οι απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία El Dorado εναντίον της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακοίνωση της El Dorando Gold.
"Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης στις Σκουριές όσο και τις σκανδαλώδεις πτυχές της σύμβασης που είχε συνάψει η εταιρεία με το ελληνικό Δημόσιο, ενώ στήριξε ολόπλευρα το πολύμορφο κίνημα που αναδύθηκε" σημειώνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται: "Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή".
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τη μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία, τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που αυτή είχε διαπράξει, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες.


Κ. Μίχαλος: Ακρως αρνητική η εξέλιξη -Να βρεθεί η χρυσή τομή


Ακρως αρνητική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος την εξέλιξη με την επένδυση της Eldorado Gold, καλεί την κυβέρνηση να βρει τη χρυσή τομή και τονίζει ότι πρέπει να αφήσει τις ιδεοληψίες και να μην αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις ως εχθρούς αλλά ως συμμάχους.Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μίχαλος δήλωσε:


"Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή είναι άκρως αρνητική, τόσο για την εθνική  μας οικονομία όσο και για την απασχόληση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει, αντί να θέτει, να άρει εμπόδια για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα και βέβαια για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.


Η κυβέρνηση ταυτόχρονα οφείλει να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες της και να μην βλέπει τις επιχειρήσεις ως εχθρούς αλλά ακριβώς το αντίθετο, ως συμμάχους που με την ανάπτυξή τους μπορούν να ενισχύσουν την καταρρακωμένη οικονομία της χώρας αλλά και την παραπαίουσα απασχόληση. Το αρμόδιο υπουργείο και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα πρέπει άμεσα να βρουν τη χρυσή τομή, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει ενσκήψει, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας αλλά και για να μη δεχθεί η χώρα μας, για άλλη μια φορά, ένα νέο χτύπημα σε ότι αφορά την ικανότητά της να προσελκύσει και να διατηρήσει μεγάλες επενδύσεις".


Πηγή: inews.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X