Αρχική / More / Life stories / El Chapo: Ο "νονός" που διαθέτει στόλο υποβρυχίων και λατρεύεται σαν ευεργέτης
El Chapo: Ο "νονός" που διαθέτει στόλο υποβρυχίων και λατρεύεται σαν ευεργέτης thumbnail

El Chapo: Ο "νονός" που διαθέτει στόλο υποβρυχίων και λατρεύεται σαν ευεργέτης

O Joaquín Guzmán Loera είναι ο ανώτατος άρχων του μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα.  Συνήθως αποκαλείται El Chapo.


Αδιευκρίνιστη παραμένει ακόμα και η ημερομηνία γέννησής του. Οι απόψεις διίστανται μεταξύ 25 Δεκεμβρίου 1954 και 4 Απριλίου 1957.


Είχε καταφέρει να αποδράσει από τις φυλακές που κρατούνταν σκάβοντας ένα τούνελ κάτω από τη γη. Έξι μήνες αργότερα – στις 8 Ιανουαρίου 2016 – συνελήφθη  από τις μεξικανικές αρχές και βρίσκεται ξανά στα δημόσια κρατητήρια.Ο  Guzmán γεννήθηκε σε ένα ράντζο και έχει έξι αδέλφια. Ο πατέρας του ήταν κτηνοτρόφος. Παράτησε το σχολείο μόλις στην τρίτη τάξη του δημοτικού.και στη δεκαετία του ‘70 εντάχθηκε  στις συμμορίες των Amado Carrillo Fuentes und Miguel Ángel Félix Gallardo. Η αρμοδιότητά του ήταν να συντονίζει τις πτήσεις κοκαϊνης από την Κολομβία. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 καθιερώθηκε ως ο αρχηγός των μεταφορών στο καρτέλ της Σιναλόα. Το αργότερο μέχρι τα τέλη της ίδιας δεκαετίας ηγείται του συγκεκριμένου καρτέλ μαζί με τον Ismael Zambada García.


Στις 24 Μαΐου 1993 γίνεται απόπειρα δολοφονίας του από αντίπαλες συμμορίες. Σκοτώνονται επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και ο αρχιεπίσκοπος Juan Jesús Kardinal Posadas Ocampo.
Εδώ το πρωτοπαλίκαρό του, El Cholo Συνελήφθη στις 9 Ιουνίου 1993 στη Γουατεμάλα, εκδόθηκε στο Μεξικό και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών και εννέα μηνών.Στις 19 ιανουαρίου του 2001 καταφέρνει να αποδράσει από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Puente Grande του ομοσπονδιακού κρατιδίου Jalisco.Ένας φύλακας άνοιξε την πόρτα του κελιού του και ο Guzmán εγκατάλειψε τον περίβολο κρυμμένος σε ένα φορτηγό που μετέφερε άπλυτα ρούχα.Άλλοι πάλι υποσστηρίζουν ότι έκανε συμφωνία με τον τότε Πρόεδρο Vicente Fox. Ο Fox βρισκόταν τότε σε οικονομική δυσχέρια και έλαβε 20 εκατομμύρια δολάρια για την ελευθερία του Guzmán. Σύμφωνα με τον Don Winslow που περιγράφει τον Guzmán το 2015 ως "το αφεντικό" στο διήγημά του “Το καρτέλ”, υπάρχουν μάρτυρες που είδαν τον φυλακισμένο να βγαίνει από τις φυλακές σα να πήγαινε βόλτα.Ο Guzmán πήρε το παρατσούκλι „El Chapo“ (το οποίο στα μεξικανικά σημαίνει “ο μικρός”) λόγω του χαμηλού ύψους του. Ανάλογα με την πηγή περιγράφεται το ύψος του με 1,68 ή 1,72. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes Magazine το 2009 ήταν στο νούμερο 41 της λίστας των πιο ισχυρών ανθρώπων του πλανήτη. Το 2012 ήταν στη θέση 63. Το ίδιο έτος είχε μια περιουσία περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.Το 2011 οι αρχές έδιναν για πληροφορίες που θια οδηγούσαν στη σύλληψή του επτά εκατομμύρια δολάρια.Αποτέλεσμα εικόνας για el chapo Forbes Magazine το 2009 


Στις 22 Φεβρουαρίου 2014 συνελήφθη εκ νέου στην παραθαλάσσια μεξικανική πόλη Mazatlán σε μια κοινή επιχείρηση μεξικανών πεζοναυτών και της αμερικανικής υπηρεσίας καταπολέμησης ναρκωτικών DEA.


Το κρησφύγετό του ήταν σε διαμέρισμα αυτού του 11όροφου κτιρίου:Άποψη του υπνοδωματίου μετά τη έφοδο των πεζοναυτών:Μερικές μέρες αργότερα διαδήλωναν χιλιάδες άνθρωποι στη Sinaloa ζητώντας την απελευθέρωσή του.


Nach der Festnahme gingen Tausende Menschen auf die Straße, sie feierten "El…


Τo βράδυ της 11ης Ιουλίου 2015 αποδρά και πάλι απο τις μεξικανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας Altiplano.


Αποτέλεσμα εικόνας για el chapo ausbruch Altiplano.


Χρησιμοποίησε ένα τούνελ μήκος ενάμισι χιλιομέτρου, που είχε ύψος 1,7 μέτρα και πλάτος 80 εκατοστά.Ξεκινούσε δε από το σημείο που έκανε ντους μέσα στο κελί του. Αυτό το κομμάτι του κελιού δεν μπορούσαν να το καταγράφουν επαρκώς οι κάμερες ασφαλείας και κατ’ αυτό τον τρόπο  κατάφερνε να εξαφανίζεται μέσα στο έδαφος και σε μια τρύπα 50*50 εκατοστά.Παρακολουθήστε τις τελευταίες στιγμές στο κελί και την απόδραση: Μέχρι το 2016 ήταν δραπέτης και οι Ηνωμένες Πολιτείες τον είχαν κηρύξει ως κορυφαίο εχθρό του κράτους.


Στην προσπάθεια σύλληψής του τον Οκτώβριο του 2015 κοντά στην Cosalá προφανώς τραυματίστηκε στο πρόσωπο και το πόδι. Ωστόσο κατάφερε να διαφύγει, τόσο ο ίδιος όσο και οι ακόλουθοί του.


Δείτε το βίντεο:
Μετά από περίπου μισό χρόνο, στις 8 Ιανουαρίου 2016 συνελήφθη και πάλι από μεξικανούς πεζοναύτες στο Los Mochis. Στην επιχείρηση σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τραυματίστηκε ένας στρατιώτης.


Δείτε το βίντεο αππο τη σύλληψή του:
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες καθοριστικό ρόλο στη σύλληψή του έπαιξε η συνάντηση με τον αμερικάνο ηθοποιό Σον Πεν.Σε αυτήν ο El Chapo αφηγείται τη ζωή του στο καρτέλ. Σύμφωνα με τον Σον Πεν, ο El Chapo περιγράφει την ανέλιξη του από νεαρό έμπορο πορτοκαλιών σε περιβόητο βαρόνο των ναρκωτικών. Μιλάει για μια ευτυχισμένη ζωή μετά την απόδρασή του από τις φυλακές και απαντά αρνητικά στην ερώτηση αν αισθάνεται ότι είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει τη βία.


Guzmán war am vergangenen Freitag festgenommen worden, sechs Monate nach seiner…


Στις περιοχές μας, λέει, δεν υπάρχουν δουλειές. Ο μόνος τρόπος να βγάλεις λεφτά για να φας είναι να καλλιεργείς όπιο, μαριχουάνα. “Υπερασπίζομαι μόνο τον εαυτό μου, τίποτα άλλο. Δεν αρχίζω ποτέ φασαρία. Ποτέ” λέει χαρακτηριστικά.  Αναφερόμενος στη ίδια τη δουλειά του λέει ότι προμηθεύει την πιο πολύ ηρωίνη, μεταμφεταμίνη, κοκαΐνη και μαριχουάνα απ΄οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο. Έχει στόλο υποβρυχίων, αεροπλάνων, φορτηγών και πλοίων. Παράλληλα βέβαια παραδέχεται ότι τα ναρκωτικά καταστρέφουν. “Αυτό είναι πραγματικότητα” δηλώνει. Μας πληροφορεί επίσης ότι είχε στείλει τους μηχανικούς του για τρίμηνη μετεκπαίδευση στη Γερμανία.  


Guzmán soll nun an die USA ausgeliefert werden, damit er dort vor Gericht…


Στις επαφές μεταξύ του Penn και του "El Chapo" έπαιξε καθοριστικό ρόλο η μεξικανή ηθοποιός Kate de Castillo. Παίζει στην τηλενουβέλα "La Reina del Sur" (Η βασίλισσα του Νότου). Υποδύεται μία έμπορο ναρκωτικών και είχε επαφές με τον Guzmán για μια κινηματογραφική παραγωγή που θα πραγματεύεται τη ζωή του.


Das Treffen und Guzmáns Festnahme sind das bestimmende Thema in mexikanischen…

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι μεξικανικές αρχές γνώριζαν ήδη απο τον Οκτώβριο για την επίσκεψη του Penn στον Guzmán. Μάλιστα η συνάντηση – όπως υποστηρίζει το πρακτορείο – ήταν μέρος του σχεδίου  που οδήγησε τελικά στη σύλληψη του κραταιού άνδρα των ναρκωτικών.


Πάντως, για όποιον αναρωτιέται για ποιό λόγο στη Sierra Sinaloas, ένα χωριό αποκομμένο απ' όλους και όλα, υπάρχουν ωραίοι δρόμοι, ανακαινισμένες εκκλησίες και βαμμένα σχολεία,  οι κάτοικοι δίνουν αμέσως και ανοιχτά την απάντηση: "Τόκανε ο Chapo".


 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X