Αληθινή Ιστορία: Πώς κατάλαβα ότι έχω διπολική διαταραχή και τι έκανα

Πάντα ήμουν καταπληκτικό άτομο. Μέχρι που πέρασαν πολλά χρόνια φαρμακοθεραπείας χωρίς αποτέλεσμα και τελικά έφτασαν οι τελευταίοι γιατροί που επισκέφτηκα να συμπεράνουν ότι πιθανή διάγνωση είναι η διπολική διαταραχή τύπου 2.

Είναι πολύ άσχημο και κανείς δεν μου λέει με σιγουριά τίποτα. Κατανοώ ότι είναι δύσκολη η διάγνωση αλλά  φορτώθηκα και άλλα φάρμακα. Έχω φτάσει να παίρνω 12 φάρμακα και τίποτα δεν αλλάζει. Μέχρι που πήρα τη μεγάλη απόφαση να τα κόψω.

Θα ήθελα τη γνώμη έμπειρου ειδικού

Έχω πάρει τα φάρμακα 4 μήνες η κατάσταση παραμένει η ίδια όπως και με τα φάρμακα το μόνο πλεονέκτημα είναι ότι δε φορτώνω τον οργανισμό μου και ότι πλέον βλέπω καθαρά τα πραγματικά προβλήματα προσπαθώντας να τα λύσω με πολύ κόπο βλέπω μια ψυχολόγο μια φορά τη βδομάδα.

Με έχει βεβαιώσει ότι η διπολική διαταραχή αντιμετωπίζεται και χωρίς αγωγή αλλά με πολύ δουλειά και ψυχοθεραπεία. Δεδομένου ότι έχω δει πολλούς γιατρούς και ψυχολόγους, έχω τη δυνατότητα να ξέρω αν μου ταιριάζει ο θεραπευτής.

Έχουμε καλή συνεργασία αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας. Η ψυχολόγος που βλέπω είναι μόλις 25 ετών και έρχεται κατ’ οίκον. Όμως, γενικά θα ήθελα μια έμπειρη γνώμη στην παρούσα φάση.

Στο ερώτημα  απαντά ο ψυχίατρος Νίκος Δέγλερης

Αγαπητή αναγνώστρια,

Πάγια αρχή της ορθής θεραπευτικής αγωγής (evidence-based practice of clinical excellence) είναι η ακριβής διαφορική διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής.

Πολύτιμη κλινική βοήθεια παρέχει η ψυχομετρική δοκιμασία (test-MMPI)  από έμπειρο κλινικό ψυχολόγο ώστε με σαφή διάγνωση να καθορισθεί η περαιτέρω θεραπευτική στρατηγική.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διπολική διαταραχή και κληρονομικότητα: Υπάρχει σύνδεση;

Τι πρέπει να προσέχουμε σε έναν ασθενή με διπολική διαταραχή;

Διπολική διαταραχή: Πόσο ωφέλιμη είναι η θεραπεία με το… ηλεκτροσόκ;

Πασίγνωστη τραγουδίστρια αποκάλυψε ότι είναι διπολική: Η συγκινητική ανάρτηση

Σχετικά άρθρα