Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Πέντε ασθενείς χαροπαλεύουν μετά από δοκιμή επικίνδυνου πειραματικού φαρμάκου
Πέντε ασθενείς χαροπαλεύουν μετά από δοκιμή επικίνδυνου πειραματικού φαρμάκου thumbnail

Πέντε ασθενείς χαροπαλεύουν μετά από δοκιμή επικίνδυνου πειραματικού φαρμάκου


Πέντε ασθενείς χαροπαλεύουν στην μονάδα εντατικής θεραπείας – ο ένας μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τους γιατρούς εγκεφαλικά νεκρός – σε δοκιμή πειραματικού φαρμάκου στην Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα επισήμως το Υπουργείο Υγείας της χώρας. 


Το “σοβαρό ατύχημα”, όπως χαρακτηρίστηκε από τους υπεύθυνους του γαλλικού Υπουργείου Υγείας, συνέβη στην πόλη Ρεν που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες – οι οποίες στην συνέχεια διαψεύστηκαν από επίσημα χείλη – το πειραματικό φάρμακο ανήκε στην κατηγορία των αναλγητικών και είχε ως βάση του την κάναββη.  


Παρ’όλα αυτά και μέχρι αυτήν την ώρα, το γαλλικό Υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το όνομα και την ουσία του φαρμάκου που έθεσε σε κίνδυνο τους ασθενείς, ενώ η εταιρεία που διεξήγαγε την μελέτη, είναι η Biotrial που βρίσκεται στην πόλη της Ρεν.


 Οπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Υπουργός Μαρισόλ Τουρέν, εκδίδοντας την επίσημη ανακοίνωση σήμερα λίγο μετά τις 11 το πρωί, χαρακτήρισε το συμβάν ως “σοβαρό ατύχημα” και πρόσθεσε ότι “η κλινική δοκιμή διακόπηκε”. Σύμφωνα με
τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, η μελέτη βρισκόταν στο πρώτο στάδιο (Φάση Ι), στάδιο κατά το οποίο οι ερευνητές μελετούν την ασφάλεια του φαρμάκου, δηλαδή κατά πόσον είναι καλά ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και το φαρμακολογικό του προφίλ.


Οι πέντε ασθενείς που είχαν δηλώσει εθελοντικά συμμετοχή στην πειραματική θεραπεία, εμφάνισαν επιδείνωση και χρειάστηκε να νοσηλευθούν στις 13 και 14 Ιανουαρίου, ενώ η κατάστασή τους μέχρι αυτή τη στιγμή, όπως μεταδίδει η γαλλική Libération, παραμένει κρίσιμη. 


Το εργαστήριο Biotrial είναι ένα ιδιωτικό εργαστήριο εγκεκριμένο από το γαλλικό Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει εκπονήσει μέχρι σήμερα φαρμακευτικές μελέτες για την παραγωγή νέων φαρμάκων (για τον πόνο, το Αλτσχάιμερ, αντιβιοτικά κλπ), για περισσότερα από 20 χρόνια, με περίπου κατά μέσο όρο, 80 μελέτες ανά έτος. 


Οι συμμετέχοντες εθελοντές στις διάφορες μελέτες αποζημιώνονται με χρήματα που αρχίζουν από 100 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και τις 4.500 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Libération στο ιδιωτικό ερευνητικό κέντρο, μέχρι σήμερα δεν είχαν συμβεί άλλα “σοβαρά ατυχήματα”. 


Σε γενικές γραμμές οι δοκιμές φαρμάκων χωρίζονται σε τρεις φάσεις: η Φάση Ι πραγματοποιείται σε μικρό αριθμό εθελοντών και εστιάζεται σε θέματα ασφάλειας, ενώ οι επόμενες φάσεις πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της υπό δοκιμής ουσίας.


Η εισαγγελία διέταξε έρευνα, ενώ η υπουργός Υγείας δήλωσε αποφασισμένη να «ρίξει φως» στην υπόθεση.
koutipandoras.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X