Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Blue Monday: Γιατί σήμερα λένε ότι είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου;
Blue Monday: Γιατί σήμερα λένε ότι είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου;  thumbnail

Blue Monday: Γιατί σήμερα λένε ότι είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου;

Η Τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται από κάποιους επιστήμονες η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου. Πώς όμως έχει προκύψει αυτό το δεδομένο;


Ο Βρετανός ψυχολόγος Κλιφ Αρνάλ ήταν εκείνος που κατέληξε μέσα από την μελέτη του στο φαινόμενο Blue Monday. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


Μια διαφημιστική εταιρεία στην Μεγάλη Βρετανία είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια καμπάνια για ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο, στην οποία θα γινόταν αναφορά στην χειρότερη μέρα του χρόνου και το πώς θα μπορούσε κάποιος να ξεπεράσει τη μελαγχολία της ημέρας κάνοντας ένα ταξίδι. Η εταιρεία αναζήτησε επιστήμονες που θα μπορούσαν να εντοπίσουν ποια θα ήταν η μέρα αυτή και να τεκμηριώσουν. Ο επιστήμονας αυτός ήταν ο Κλιφ ο οποίος κατέληξε πως η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου είναι η Τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.


Για να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό ακολούθησε την εξής εξίσωση: Συνδύασε τον κακό καιρό του Ιανουαρίου, την άσχημη ψυχολογία των ανθρώπων μετά τις εορτές αλλά και το γεγονός ότι οι άνθρωποι μετά τα Χριστούγεννα καλούνται να καλύψουν πολλά χρέη που προήλθαν από τις αγορές δώρων και άλλων αγαθών. (βέβαια αν η έρευνα είχε γίνει στην Ελλάδα η εξίσωση θα ήταν διαφορετική μιας και κάθε μέρα… χρέη πληρώνουμε!). Σε όλα αυτά συμπεριέλαβε την απογοήτευση των ανεκπλήρωτων στόχων του προηγούμενου έτους μιας και τέτοιες μέρες ο ενθουσιασμός της Πρωτοχρονιάς έχει παρέλθει και έχουμε επιστρέψει στον ρεαλισμό, συν τα χαμηλά κίνητρα για την επίτευξη νέων στόχων ως αποτέλεσμα της γενικότερης απογοήτευσης. 


Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής ωστόσο έχει έντονα αμφισβητηθεί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρίνουν το αποτέλεσμά της ως επιπόλαιο και ανακριβές μιας και η μελαγχολία ως συναίσθημα καθορίζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες για τον καθένα μας. Οι κοινωνικές συνθήκες αλλά και οι καιρικές συνθήκες άλλωστε διαφέρουν πολύ από τόπο σε τόπο

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X