Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Σεξ στην εγκυμοσύνη: Πώς νιώθει ο άνδρας
Σεξ στην εγκυμοσύνη: Πώς νιώθει ο άνδρας thumbnail

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Πώς νιώθει ο άνδρας


Ένα μεγάλο θέμα συζήτησης και έρευνας που δεν αφορά μόνο την μέλλουσα μητέρα αλλά και τον πατέρα που έχει ως αρμοδιότητες να καλύψει πολλούς ρόλους. Η εγκυμοσύνη χρειάζεται υπομονή και σκληρή δουλειά και από τους δύο γονείς.  Πώς νιώθει όμως το ζευγάρι κατά τη διάρκεια του σεξ; Είναι απολαυστικό ή αλλάζει η μορφή αυτής της σωματικής ένωσης;


Ορισμένες εγκυμοσύνες σχεδιάζονται για μήνες ή χρόνια, αλλά ορισμένες έρχονται απρογραμμάτιστες. Όπως και να έχει, θα νιώσετε αρκετά αναμιγμένος. Ένα μωρό σημαίνει πολλές ευθύνες, για τις οποίες, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να νιώθετε απροετοίμαστος.


Σε γενικές γραμμές εάν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται χωρίς πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος αποχής από το σεξ. Ωστόσο ο γιατρός θα συμβουλεύσει το ζευγάρι ανάλογα με τις δυσκολίες που τυχόν προκύψουν στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν όμως ορισμένες καταστάσεις που πιθανόν να οδηγήσουν το γιατρό στο να συστήσει αποχή από το σεξ όπως:

-Ανεξήγητη απώλεια αίματος από τον κόλπο

-Διαρροή αμνιακού υγρού

-Ο πλακούντας είναι τοποθετημένος με τρόπο τέτοιο που καλύπτει μέρος ή την ολότητα του ανοίγματος του τραχήλου προς τη μήτρα (πρόδρομος πλακούντας)

-Κίνδυνος για πρόωρο τοκετό

-Ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας που παρουσιάζει τάση να ανοίγει πρόωρα
Υπάρχει όμως και ο ψυχολογικός παράγοντας

Πολλές γυναίκες δεν είναι σε ψυχική διάθεση για σεξ λόγω των αλλοιώσεων που υφίσταται το σώμα τους εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι ορμονικές διακυμάνσεις, οι αναγούλες, οι εμετοί και η γενική καταπόνηση της γυναίκας, δεν είναι ότι καλύτερο για τη διάθεση της για σεξ. Στο δεύτερο τρίμηνο δημιουργείται μια αύξηση της ροής του αίματος στα σεξουαλικά όργανα και στους μαστούς της γυναίκας. Η αυξημένη ροή αίματος ευνοεί την επιθυμία της για σεξ.

Στο τρίτο τρίμηνο η καούρα στο στομάχι και τον οισοφάγο, η δυσφορία λόγω αύξησης μεγέθους της κοιλιάς, η σημαντική πρόσληψη βάρους και ο πόνος στην πλάτη σβήνουν την επιθυμία της γυναίκας για σεξ. Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που δυνατόν να κάνουν τη γυναίκα να μην επιθυμεί να κάνει σεξ κατά την εγκυμοσύνη. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να της δημιουργείται στεναχώρια. Είναι σημαντικό να μιλά για το θέμα αυτό με το σύντροφο της στα πλαίσια μιας οικείας με αγάπη σχέσης. Υπάρχουν πολλά άλλα στην ερωτική σχέση εκτός από το σεξ διείσδυσης. Με την κατανόηση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο στο ζευγάρι μπορεί να ξεπεραστεί αρμονικά η παροδική αυτή φάση.


Το σεξ κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι αιτία αποβολής


Τα ζευγάρια συνήθως ανησυχούν ιδιαίτερα ότι το σεξ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλεί αποβολή του εμβρύου. Αυτό δεν αληθεύει. Οι αποβολές του πρώτου τριμήνου δεν έχουν σχέση με το σεξ αλλά κυρίως με ανωμαλίες χρωμοσωμικές ή άλλες του παιδιού. Το σεξ δεν επηρεάζει το παιδί. Το αναπτυσσόμενο παιδί στη μήτρα της μητέρας του προστατεύεται από τον αμνιακό σάκο και το αμνιακό υγρό. Επίσης υπάρχει η προστασία από τη βλέννα που φράσσει την είσοδο του τραχήλου της μήτρας καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το πρωκτικό σεξ δεν συστήνεται κατά την εγκυμοσύνη. Κατά το πρωκτικό σεξ είναι δυνατόν να εισέλθουν στον κόλπο της γυναίκας βακτηρίδια του πρωκτού που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση που μπορεί να είναι επικίνδυνη για το παιδί. Το πρωκτικό σεξ μπορεί να προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα στις εγκυμονούσες που έχουν αιμορροΐδες. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο το πρωκτικό σεξ δεν συστήνεται στην εγκυμοσύνη. Οι έγκυες γυναίκες που δέχονται στοματικό σεξ στα γεννητικά τους όργανα πρέπει να ξέρουν ότι συνήθως αυτό δεν προκαλεί προβλήματα παρά μόνο όταν ο σύντροφος τους φυσήξει αέρα εντός του κόλπου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει ο κίνδυνος να εισέλθει αέρας στην κυκλοφορία του παιδιού και να δημιουργηθεί κίνδυνος για τη ζωή του.

Οι μολύνσεις που μεταδίδονται από το σεξ κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσουν και να βλάψουν σοβαρά το παιδί. Οι προφυλάξεις για πρόληψη των νόσων που μεταδίδονται απο το σεξ πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη προσοχή κατά την εγκυμοσύνη. Εάν η γυναίκα ή ο σύντροφος της δεν είναι μονογαμικοί, εάν ο σύντροφος της πάσχει από νόσο που μεταδίδεται από το σεξ ή εάν κάνει σεξ με ένα νέο σύντροφο ενώ εγκυμονεί, επιβάλλεται να χρησιμοποιεί προφυλακτικό.

Άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί το ζευγάρι είναι κατά πόσο υπάρχουν στάσεις που μπορούν να βλάπτουν το παιδί. Βασικά δεν υπάρχουν στάσεις που βλάπτουν το παιδί περισσότερο ή λιγότερο. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να νιώθουν και οι δύο άνετα, ευχάριστα χωρίς πόνο ή άλλη δυσκολία. Ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης, μπορούν να δοκιμάζουν και να επιλέγουν τη στάση που είναι η πιο κατάλληλη και ευχάριστη για αυτούς.
Τέλος, πολλοί είναι αυτοί που  φοβούνται ότι ο οργασμός μπορεί να οδηγεί σε πρόωρο τοκετό. Η αντίληψη αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι στον οργασμό της γυναίκας συμβαίνουν συσπάσεις της μήτρας. Οι συσπάσεις της μήτρας κατά τον οργασμό δεν είναι παρόμοιες με τις συσπάσεις κατά τον τοκετό. Η σεξουαλική δραστηριότητα της γυναίκας, ο οργασμός με ή χωρίς συνουσία δεν είναι αιτίες πρόωρου τοκετού όταν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται κανονικά και δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα.

Και ερχόμαστε στη  γυναίκα μετά τη γέννηση του παιδιού, η οποία σίγουρα χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει. Ο χρόνος αυτός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η γενική ψυχική και σωματική κατάσταση της γυναίκας, ο τρόπος γέννησης του παιδιού, δηλαδή εάν έγινε καισαρική ή κανονική γέννηση με ή χωρίς δυσκολίες και καταπόνηση των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Συνήθως χρειάζονται στη γυναίκα από 1 έως 2 μήνες για να μπορέσει να βρίσκεται σε σωματική και ψυχική κατάσταση που επιτρέπει τη συνουσία. Στην επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας χρειάζεται προσοχή για να μην υπάρχει πόνος ή άλλη δυσκολία.


 

Κυρίως για άνδρες: Τα συναισθήματά σας για την εγκυμοσύνη


Η σύντροφός σας μπορεί να έχει παρόμοια συναισθήματα. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε και οι δυο έτσι. Η πρώτη σας εγκυμοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Θα αλλάξει τον τρόπο ζωής σας, και τέτοιου είδους αλλαγές μπορεί να σας τρομάζουν όσο και αν ανυπομονείτε για το μωρό. Τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να είναι επίμονα – η στέρηση κάποιου μισθού για κάποιο διάστημα, παραπάνω έξοδα για το μωρό, το αν θα επιστρέψει η σύντροφός σας στην δουλειά, το κόστος για την φροντίδα του μωρού. Μπορεί να ανησυχείτε ότι το σπίτι σας δεν είναι το σωστό μέρος διαμονής ή ότι νιώθετε αναγκασμένος να μείνετε σε μια δουλειά που δεν σας αρέσει.


Ορισμένοι άνδρες νιώθουν παραμερισμένοι. Η προσοχή της συντρόφου σας θα είναι στραμμένη σε αυτό που μεγαλώνει μέσα της, και ίσως θα θέλει να δώσει περισσότερη προσοχή στις δικές της ανάγκες από ότι συνήθως. Ίσως δεν είχατε συνειδητοποιήσει το πόσο εξαρτιόσασταν από τη σύντροφό σας για να νιώσετε ότι κάποιος σας νοιάζεται, και τώρα που η προσοχή της είναι στραμμένη αλλού, να νιώθετε μοναξιά. Η μοναξιά σας θα μεγαλώσει εάν η σύντροφός σας δεν θέλει να κάνετε έρωτα, παρόλο που ορισμένες γυναίκες μοιάζουν να απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο από ποτέ. Εξαρτάται από άτομο σε άτομο. Δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος για να αποφύγετε το σεξ, αλλά να έχετε υπόψη ότι:  • Το στήθος της θα πονάει πολύ κατά τις πρώτες εβδομάδες

  • Εάν υπάρχει αιμορραγία και πόνος, αποφύγετε την σεξουαλική επαφή (και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)

  • Βεβαιωθείτε ότι η σύντροφός σας είναι άνετα – ίσως να δοκιμάσετε διαφορετικές στάσεις όσο προχωράει η εγκυμοσύνη.Γιατί δεν θέλει

Πως βιώνει όμως ο μελλοντικός πατέρας την εγκυμοσύνη σου και γιατί νιώθεις πια πως έχει στο μυαλό του οτιδήποτε άλλο εκτός από το σεξ; Η ψυχολόγος, Νίκη Ζαρκάδα εξηγεί τις κύριες αιτίες:


 

- Πολλές φορές οι άντρες έρχονται αντιμέτωποι με αισθήματα άγχους, αγωνίας και ανασφάλειας μπροστά στον επερχόμενο ρόλο του πατέρα. Ο τρόμος για τα νέα καθήκοντα μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική τους διάθεση.


 

- Συχνά οι άντρες αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή από φόβο μήπως βλάψουν τη μητέρα και το έμβρυο.


 

- Η εικόνα της γυναίκας που μοιραία αλλάζει κατά την κύηση μπορεί να επηρεάσει την ανδρική επιθυμία, καθώς ο άνδρας ενδεχομένως να μην την αντιλαμβάνεται εξίσου ερωτική όσο στο παρελθόν.


 

- Στην περίοδο της εγκυμοσύνης η σχέση του ζευγαριού δοκιμάζεται λόγω των ψυχοκοινωνικών αλλαγών που συντελούνται σε όλους τους τομείς της ζωής του. Το κατά πόσο θα κλονιστεί ή όχι η σχέση εξαρτάται από παράγοντες όπως το δέσιμο, η συναισθηματική ωριμότητα καθώς και πόσο το ζευγάρι έχει συνειδητοποιήσει το νέο του ρόλο.


 

- Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις της εγκύου όπως και το γεγονός ότι ο άντρας δεν έχει την ευκαιρία να βιώσει την εμπειρία της κύησης μπορεί να τον οδηγήσουν τόσο σε συναισθηματική όσο και σε σεξουαλική απόσταση από τη σύζυγό του.


 

- Ο ρόλος της γυναίκας-συντρόφου σταδιακά παραμερίζεται από το ρόλο της γυναίκας-μητέρας, καθώς με την πρόοδο της εγκυμοσύνης μητέρα και παιδί γίνονται ένα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική συμπεριφορά και των δύο, είτε γιατί η γυναίκα δίνει προτεραιότητα στο παιδί είτε γιατί ο άνδρας το αντιλαμβάνεται.

 

Αληθινές μαρτυρίες ανδρών για το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 


Έχει, όμως, ο άνδρας όρεξη για σεξ κατά την εγκυμοσύνη; Η ιστοσελίδα Mommyish δημοσίευσε πρόσφατα μία συλλογή από posts μπαμπάδων, στα οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχονταν πόσο δύσκολο τους ήταν να κάνουν σεξ με την γυναίκα τους όταν ήταν έγκυος. Κάποιοι έλεγαν ότι φοβούνταν μήπως βλάψουν το μωρό. Άλλοι ότι υπήρχαν ανατομικές δυσκολίες, εξαιτίας της κοιλίτσας της. Υπήρχαν και αυτοί που δήλωναν αηδιασμένοι ακόμα και από την σκέψη της ερωτικής επαφής με την γυναίκα που κουβαλά το μωρό τους!


Οι δηλώσεις αυτές μας έδωσαν αφορμή να ρωτήσουμε και εμείς πέντε σχετικά νέους μπαμπάδες αν ήθελαν να κάνουν σεξ με την γυναίκα τους όταν ήταν έγκυος, αν δηλαδή βλέποντάς την ξυπνούσε μέσα τους η ερωτική επιθυμία, ή αν προτιμούσαν να το αποφεύγουν. Οι απαντήσεις τους; Άκρως ειλικρινείς και απολαυστικές!


«Η 'δουλειά' πρέπει να γίνει»


«Η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές περιορίζονται δραματικά [όταν η γυναίκα σου είναι έγκυος] και οι καμπύλες εμφανίζονται σε μέρη που δεν θα έπρεπε, αλλά σε κάθε περίπτωση, η 'δουλειά' πρέπει να γίνεται», μας είπε ο Γιάννης, πατέρας δύο μικρών παιδιών, γελώντας. «Οι τεχνικές δυσκολίες, ιδίως τους τελευταίους μήνες, περιορίζουν αναγκαστικά την συχνότητα, αλλά από την άλλη, η γυναίκα μετά το σεξ ηρεμεί -πράγμα σπάνιο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εξάλλου, οι ανησυχίες και οι δικαιολογίες για να μην κάνεις σεξ… δεν είναι αντρική δουλειά».


«Σου βγαίνει κάτι πιο συναισθηματικό, όχι τόσο ερωτικό»


 «δεν με επηρέασε στην όρεξη για σεξ, αλλά σίγουρα περιορίστηκαν οι φαντασιώσεις. Δεν μπορούσα να φαντασιωθώ μια έγκυο, μου φαίνεται κάπως…». Όσο για το αν ανησυχούσε για το μωρό, «ανησυχούσα, αλλά δεν με 'ενοχλούσε' για το σεξ. Μάλλον η δικιά μου κοιλιά με ενοχλούσε περισσότερο!» (γέλια)


Παρ'όλα αυτά, με ειλικρίνεια ο μελλοντικός πατέρας πρόσθεσε ότι δεν έβρισκε σέξι την γυναίκα του την περίοδο εκείνη, «σου βγαίνει κάτι πιο συναισθηματικό, όχι τόσο ερωτικό».


Οι σεξουαλικές επαφές, πάντως, μειώθηκαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, «κυρίως εξαιτίας της ναυτίας και της κούρασης της γυναίκας μου». Πιο συγκεκριμένα, λέει ο ίδιος, το πρώτο και το τελευταίο διάστημα της εγκυμοσύνης πέρασε τουλάχιστον ένα δίμηνο χωρίς σεξ. Και είναι λογικό, συμπληρώνει γελώντας, κάποιοι άνδρες να απέχουν: «Αν βλέπεις την γυναίκα σου με ένα αυγό ενσωματωμένο στην κοιλιά της θα πήγαινες ποτέ να κάτσεις πάνω της;»


«Οι αλλαγές στο σώμα της μου δημιούργησαν πρόσθετο ερωτικό ενδιαφέρον»


«Εννοείται ότι ήθελα σεξ. Δεν άλλαξε τίποτα», παραδέχεται ένας άλλος άνδρας, δις μπαμπάς αγοριών, και εξηγεί: «Συνήθως η σεξουαλική επιθυμία δημιουργείται πρώτα στο μυαλό μου και δεν εξαρτάται από λεπτομέρειες της εμφάνισης του άλλου. Έτσι, οι αλλαγές στο σώμα (κοιλιά, στήθος κ.λ.π.) μου δημιούργησαν πρόσθετο ερωτικό ενδιαφέρον, αφού μου πρόσφεραν το "μυαλό" με το οποίο ήθελα να κάνω σεξ, αλλά σε ανανεωμένη/εναλλακτική συσκευασία».


Όσο για τις «κινητικές» δυσκολίες, «ειδικά στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, έδωσαν την ευκαιρία για -λίγο ως πολύ- νέες στάσεις επαφής. Γενικά και μετά την καισαρική, ούτε την απαγόρευση του ενός μήνα κρατήσαμε, αλλά κουτσά στραβά κάναμε πρώτη φορά σεξ στις 17-18 μέρες».


Γιατί, τότε, υπάρχουν άνδρες που δεν θέλουν να κάνουν σεξ κατά την εγκυμοσύνη; «Νομίζω ότι άνδρες που δεν θέλουν να κάνουν σεξ με μια έγκυο είναι είτε οι άνδρες που ούτως ή άλλως έχουν ψιλοβαρεθεί το σεξ με τις συζύγους τους και η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ καλή αφορμή, είτε αυτοί που με αφέλεια αντιμετωπίζουν την ίδια την κύηση ως κάτι 'εξωτικό' και δε μπαίνουν στη διαδικασία να νιώσουν την ανάπτυξη ενός βρέφους στην κοιλιά της μαμάς απλά και φυσικά», καταλήγει.


«Ήταν παραπάνω σέξι από πριν!»


Εξίσου πρόθυμος για σεξ ένας άλλος μπαμπάς ενός μικρού κοριτσιού, ο οποίος παραδέχεται ότι ήθελε να κάνει σεξ με την γυναίκα του κανονικότατα. «Στην αρχή, ειδικά, δεν το σκεφτόμουν καθόλου. Όταν μεγάλωσε η κοιλίτσα της αρχικά προβληματίστηκα, αλλά στην πράξη δεν είχα κανένα θέμα. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για πολλούς άνδρες, εγώ είμαι από εκείνους που τους αρέσουν οι έγκυοι, οπότε πραγματικά δεν είχα κανένα πρόβλημα. Ακόμα και όταν είχε μεγαλώσει πολύ η κοιλιά της και ήταν ετοιμόγεννη δεν θα είχα κανένα πρόβλημα, αλλά επειδή είχαμε κάποια θεματάκια τους τελευταίους μήνες δεν το πολυδοκιμάσαμε».


Η συχνότητα του σεξ, παραδέχεται και ο ίδιος, δεν ήταν ίδια, ειδικά από τον 5ο μήνα και μετά, αλλά «όσον αφορά το αν ήταν σέξι …μπορεί και περισσότερο από πριν! Γιατί απλά της άρεσε τόσο πολύ αυτή η περίοδος της ζωής της που αυτό την έκανε να λάμπει και να είναι χαρούμενη. Πράγμα που για εμένα είναι από μόνο του σέξι. Βέβαια είναι και το ότι γενικότερα η ιδέα της δημιουργίας ανεβάζει στα μάτια μου τον άνθρωπο και προφανώς τη γυναίκα. Δεν είναι πια μόνο γυναίκα. Είναι κάτι θεϊκό που μπορεί να δημιουργεί ζωή. Αυτή η 'δύναμη' για εμένα είναι σίγουρη σέξι!»


Όταν συζητάμε το γεγονός ότι πολλοί άνδρες δεν θέλουν να κάνουν σεξ με την έγκυο γυναίκα τους, αναρωτιέται γελώντας «μήπως τελικά εγώ είμαι ο περίεργος και όλοι οι υπόλοιποι άντρες φυσιολογικοί;» και καταλήγει στο ότι «αυτό, νομίζω, που προβληματίζει τον άντρα είναι η φοβία ότι μπορεί να προκληθεί κάποιο πρόβλημα στην κύηση και στην υγεία του παιδιού και νομίζει ότι η γυναίκα αυτή την περίοδο είναι πολύ 'εύθραυστη'».


«Γιατί θέλω να κάνω τώρα;»


Όσο για έναν άλλο "φρέσκο" πατέρα, ο οποίος πρόσφατα υποδέχθηκε τον δεύτερο γιο του, εκείνος ευθαρσώς παραδέχεται πως δεν ήθελε να κάνει σεξ με την γυναίκα του κατά την εγκυμοσύνη. «Γιατί θέλω να κάνω τώρα;», λέει γελώντας. Όταν τον ρωτάμε γιατί όχι, μας δείχνει το σπίτι του, το οποίο ομολογουμένως θυμίζει βρεφονηπιακό σταθμό, λέγοντας «βλέπεις τι γίνεται εδώ μέσα;»


www.mommyish.com/drchandakas.gr/oneman.gr/palo.gr/mayoclinic/inforkids

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X