Αρχική / More / Life stories / Ο άγνωστος Κατρούγκαλος: Η γυναίκα, οι κόρες του και πώς ήταν στα νιάτα του!
Ο άγνωστος Κατρούγκαλος: Η γυναίκα, οι κόρες του και πώς ήταν στα νιάτα του! thumbnail

Ο άγνωστος Κατρούγκαλος: Η γυναίκα, οι κόρες του και πώς ήταν στα νιάτα του!

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος γεννήθηκε στι 27 Μαρτίου 1963 στην Αθήνα. Η καταγωγή του είναι από τη Μεσσηνία και μάλιστα από τη Φαρακλάδα Τριφυλίας.Είναι παντρεμένος με την Ίριδα Αδαμοπούλου, που κατάγεται από το γειτονικό χωριό Αμπελόφυτο. Έχουν δύο κόρες. Τη Χλόηκαι την Αυγή.Eίναι πτυχιούχος της Nομικής Σχολής Aθηνών (1985), D.E.A. Δημοσίου Δικαίου (1986) και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris-1 PANTHEON-SORBONNE (τίτλος της διατριβής H κρίση νομιμοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, βαθμός άριστα), διπλωματούχος της Διεθνούς Ακαδημίας Συνταγματικού Δικαίου και του μεταπτυχιακού κύκλου μαθημάτων για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση (Jean Monnet) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε νομική και στη Σορβόνη.  


 


Όταν σπούδαζε νομική ήταν γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Αθήνας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού.Πρόκειται για μια ιστορική φωτογραφία. Είναι Μάρτιος του 1985 στην κατάμεστη αίθουσα του Σβώλου της Νομικής. Ο νεαρός με ην ντουντουκα είναι ο Μάκης Βορίδης,  επικεφαλής της φοιτητικής οργάνωσης "Φοιτητική Εναλλακτική". Δίπλα του, είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ηγετικό στέλεχος εκείνες τις μέρες, της Πανσπουδαστικής (φοιτητικός φορέας του ΚΚΕ).


Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.


Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Πέραν από την δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετέχει ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών.


Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Κατρούγκαλος στην επιτροπη δικαιωματων του ΟΗΕ


Εκλέχθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014. Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Νωρίτερα διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη συνέχεια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της πρώτης κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, ως εξωκοινοβουλευτικός.Ανέλαβε εκ νέου υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη νέα κυβέρνηση του Αλέξη  Τσίπρα το Σεπτέμβριο του 2015..Να δούμε όμως την πολιτική του  διαδρομή του μέχρι εκεί.


Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Κατρούγκαλος περπατάει


Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκίνησε την πολιτική διαδρομή του ως συνδικαλιστής της ΚΝΕ στη δεκαετία του 1980.Στη συνέχεια πέρασε στο ΠΑΣΟΚ και την φιλοπαπανδρεϊκή μερίδα. Διετέλεσε κατά τη διακυβέρνηση του κόμματος την περίοδο 1994-2004 ειδικός Σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας το 1994. νομικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας από το 1997 έως το 2002. Επιστημονικός υπεύθυνος προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών το 2000. Εκπρόσωπος της χώρας (advisor) στην επιτροπή δικαιωμάτων της ΓΣ του ΟΗΕ 2000-2003. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας εταιρείας «Επαγγελματική κατάρτιση Α.Ε.». Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επιστημονική στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το 2003-2004.  Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αναλαμβάνει έναν κρίσιμο ρόλο στο υπουργείο Παιδείας και το Μάιο του 2010 αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ).Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αν και ήταν διακεκριμένος νομικός, στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός κυρίως για τη δράση του και τις διαλέξεις του στο κίνημα των αγανακτισμένων  απο τον Μάιο έως το Νοέμβριο του 2011.


Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνεται μεταξύ των ομιλιτών στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος με τους δύο μετέπειτα υπουργούς Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.


Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με τους Δ. Καζάκη, Ε. Τσακαλώτο, Γ. Βαρουφάκη, μιλούν στους «Αγανακτισμένους» στην Πλ. Συντάγματος.


Εδώ από τις 6 Ιουνίου του 2011 


Ο κ. Κατρούγκαλος μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας «σαν στρατιώτης» της παράταξης, όπως είπε.


Γιώργος ΚατρούγκαλοςΤο Μάρτιο του 2015 δημιουργήθηκε θόρυβος γύρω από το όνομά του καθώς κατηγορήθηκε ότι το δικηγορικό του γραφείο ανέλαβε υποθέσεις ως μη όφειλε καθώς ήταν ήδη υπουργός. Απάντησε ότι πρόκειται για σκευωρίες, οι οποίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο. Εκείνη την εποχή οι διαβουλεύσεις του Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελέιου με τους δανειστές ήταν καθημερινές.Στη συνέντευξή του είχε πει επίσης  ότι αν έλεγε αλήθεια η εφημερίδα γι αυτή την υπόθεση θα έπρεπε να αυτοκτονήσει. Στη σημερινή κυβέρνηση είναι υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


 


και έχει το δύσκολο έργο να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
 


Έχει γράψει δεκάδες βιβλία στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά. Πραγματεύοτναι κυρίως νομικά ζητήματα αλλά και ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής.


Η κρίση και η διέξοδος


Και όπως είναι φυσικό διαβάζει πάρα πολύ. Καμιά φορά όμως το παρακάνει.Δεν είναι ένας συνηθισμένος υπουργός. Αρνείται να έχει ασφάλεια. Επί υπουργείας του έδωσε εντολή να απομακρυνθεί και η κλούβα των ΜΑΤ που βρισκόταν μονίμως σταθμευμένη έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επιπλέον, έδωσε εντολή να ξηλωθούν τα κάγκελα στην είσοδο του υπουργείου που βρίσκονταν εκεί κάθε φορά που γινόταν διαδήλωση. Τα τοποθετούσαν για να… αναχαιτίζουν αβγά και γιαούρτια που ρίχνονταν κατά του υπουργείου και προορίζονταν για τον υπουργό, από την εποχή των αγανακτισμένων. «Τι να την κάνω την αστυνομική φρουρά; Όταν διαισθανθώ ότι θα μου έρθει γιαούρτι, θα παραιτηθώ αμέσως. Σημαίνει ότι πλέον δε με θέλει ο λαός» δηλώνει ο κ. Κατρούγκαλος.


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X