Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κινούμενη άμμος ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού
Κινούμενη άμμος ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού thumbnail

Κινούμενη άμμος ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού

Με κινούμενη άμμο μοιάζει ο χώρος της λεγόμενης "Κεντροαριστεράς" στον οποίο αυτοπροσδιορίζονται η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. – Κινήσεις) και το Ποτάμι. Οι εξελίξεις στα δύο κόμματα δρομολογούνται από την ανησυχία που προξενεί στις ηγεσίες και τα στελέχη τους η ενίσχυση του δίπολου ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ., η οποία επιταχύνεται από την αντιπολιτευτική γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση που ανέδειξε η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Ήδη στο Ποτάμι οι φυγόκεντρες τάσεις που διατυπώνονται -και με μεγάλη ευκολία- ανοιχτά και καθημερινά κυρίως προς τη Ν.Δ. και δευτερευόντως σε "κεντροαριστερή" κατεύθυνση, προδιαγράφουν ζοφερή εικόνα για την αυθύπαρκτη υπόσταση του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη. Η προσέγγιση με τη Ν.Δ. είτε η προσχώρηση προβεβλημένων στελεχών του σε αυτήν θα σημάνει ακαριαία τον πολιτικό θάνατο του Ποταμιού. Ομοίως και η προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ θα συνιστούσε σημαντική αποδυνάμωση του λόγου ύπαρξης του κόμματος, αν και με διαφορετικό πρόσημο.


Στο ΠΑΣΟΚ, η Φ. Γεννηματά επιταχύνει τις πρωτοβουλίες για μια προσπάθεια διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προσεγγίζοντας τον Γ. Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.), με τον επικεφαλής του Ποταμιού από την άλλη να της επιφυλάσσει περισσότερες αιχμές απ' ό,τι απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη.


Μεταξύ των στρατηγικών των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού παρατηρείται μια ουσιαστική διαφορά, η οποία δεν μπορεί παρά να αφορά και τις μελλοντικές στρατηγικές των κομμάτων σχετικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες.


 


Διαφορετικές στρατηγικές Γεννηματά – Θεοδωράκη


Ο Στ. Θεοδωράκης, παρά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις στελεχών του για στήριξη της "μεταρρυθμιστικής" προσπάθειας του Κυρ. Μητσοτάκη ή για κεντροαριστερό δρόμο, δεν ανοίγει τα χαρτιά του και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έως το συνέδριο για να δει πού θα γείρει την πλάστιγγα.


Πέραν της εντύπωσης που προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ανδ. Παπαμιμίκος της Ν.Δ. ούτε λίγο ούτε πολύ προανήγγειλε ενδεχόμενη προσχώρηση του Γ. Αμυρά στη Ν.Δ., ο Ι. Φωτήλας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το Ποτάμι θα πρέπει να συνδράμει τη "μεταρρυθμιστική δυναμική" του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Σπ. Λυκούδης έχει δείξει προς συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπό όρους, όπως και ο Γερ. Γεωργάτος, ενώ ο Χ. Θεοχάρης, που εκτιμάται από στελέχη -μεταξύ των οποίων και ο Γρ. Ψαριανός- ότι επιθυμεί τα ηνία του Ποταμιού, προκάλεσε εντύπωση όταν δήλωσε ότι ο Στ. Θεοδωράκης "πρέπει να πρωτοστατήσει εδώ και τώρα στην προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης του ριζοσπαστικού Κέντρου" "και ίσως χρειαστεί να προσφέρει και το ίδιο του το είναι χάριν της ιδέας αυτής".


Ο Στ. Θεοδωράκης εμμένει στη θέση που έχει εκφράσει για νέα κυβέρνηση αλλά χωρίς εκλογές, από την παρούσα Βουλή, και με τη συμμετοχή οπωσδήποτε και της Ν.Δ.


Αντίθετα, η διακηρυγμένη προσπάθεια της Φ. Γεννηματά αφορά την οριοθέτηση του σχήματος τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να αποτελέσει τρίτο πόλο και προσδιορίζοντας σε κάθε περίπτωση ως πρωταρχικό και διαχρονικό αντίπαλό της τη "Δεξιά".


Δεδομένου του μετώπου που χτίζει απέναντι στη Ν.Δ. με αφορμή την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και δεδομένου ότι έχει σταματήσει να μιλά για οικουμενική κυβέρνηση (σ.σ. στην οποία άλλωστε πάντοτε αναφερόταν μιλώντας για "ευρύτερη δυνατή συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων" και αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά) η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη φαίνεται να απομακρύνεται από κάτι τέτοιο.


 


Ο Βενιζέλος θέλει οικουμενική, αλλά και με σκέτη Ν.Δ. δεν λέει "όχι"…


Πέραν της διαγραφής από την Κ.Ο. του Λ. Γρηγοράκου (στελέχους που εντασσόταν στον στενό κύκλο του Ευ. Βενιζέλου επί προεδρίας του) για τις υπέρ το δέον φιλικές δηλώσεις του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη και αντιστοίχως εχθρικές προς τη Φ. Γεννηματά, φαινομενικά δεν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ως προς την κεντρική στόχευση της δημιουργίας μιας μεγαλύτερης παράταξης ως τρίτου πόλου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.


Όμως, η κάθετη διαχωριστική γραμμή που προσπαθεί να χαράξει η Φ. Γεννηματά από το πρόσφατο παρελθόν της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. -με την οποία τώρα τους χωρίζει "άβυσσος", κατά δήλωσή της- και ό,τι αυτό σηματοδοτεί για την προοπτική της επιδιωκόμενης ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενδέχεται να προσκρούσει σε εσωτερικές αντιδράσεις. Τόσο για την πολιτική φυσιογνωμία του φορέα καθεαυτού όσο και -κατά συνέπεια- της στρατηγικής των συνεργασιών του.


Ο Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε τις θέσεις του για τη συγκρότηση του "προοδευτικού Κέντρου", λέγοντας ότι αυτό "θέτει όρια στη διείσδυση στον κεντρώο χώρο τόσο της Ν.Δ. (μέσω της λεγόμενης Κεντροδεξιάς) όσο και του ΣΥΡΙΖΑ (μέσω του ψευδεπίγραφου και άκομψου φλερτ με την Κεντροαριστερά)". Το στοιχείο στο οποίο επιμένει -σε σημείο προειδοποίησης ενδεχομένως- είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απευθυνθεί πρωτίστως στα κοινοβουλευτικά κόμματα (Ποτάμι, ακόμα και Ένωση Κεντρώων) και να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα για επίτευξη συνεργασιών στα πρότυπα της "σοβαρής προσπάθειας" -όπως λένε συνεργάτες του- των "58" και της "Ελιάς". Και όχι, αντίθετα, να υπάρξει μια προσχηματική ή ελλιπής προσπάθεια και απλή συνέχιση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μόνο με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τις "Κινήσεις Πολιτών", την οποία θα ακολουθήσει μια συνδιάσκεψη και η διαδικασία άμεσης εκλογές του επικεφαλής και ένα συνέδριο "χωρίς ουσιαστική διεύρυνση της προσπάθειας".


Ως προς τις κυβερνητικές συνεργασίες, ο Ευ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων, με την υποσημείωση ότι "αν όμως κάποιο κόμμα που δηλώνει φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό (αυτό αφορά και τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ) αρνείται τη λύση αυτή, οι υπόλοιπες δυνάμεις, εφόσον επαρκούν κοινοβουλευτικά, οφείλουν να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες".


 


"Νέο κόμμα", λέει ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος


Υπέρ οικουμενικής κυβέρνησης είναι και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος επίσης παραπέμπει στο "χαμένο momentum" της "Ελιάς" και επαναλαμβάνει τη θέση του για "νέο κόμμα, από την αρχή, από μηδενική βάση, με ανοιχτό ουσιαστικό διάλογο, με όρους ισότητας και ισοτιμίας".


Πάντως με τις παρεμβάσεις της η Φ. Γεννηματά δείχνει ότι απορρίπτει οποιαδήποτε σκέψη για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και τάσσεται υπέρ τού να κινηθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη "με την πολιτική της αυτονομία, με αυτοδύναμη στρατηγική, σε αντιπαράθεση με τη Δεξιά και τον αριστερό λαϊκισμό", όπως αποτυπώθηκε και στην απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου την Παρασκευή.


 


"Θα συμμετέχουμε στον διάλογο ισότιμα", διαμηνύει ο Γ. Παπανδρέου


Η Φ. Γεννηματά απευθύνει πρόσκληση διαλόγου σε προσωπικότητες του χώρου και πολιτικές δυνάμεις. Παράλληλα με το κάλεσμα παρέχει τη διαβεβαίωση ότι οι όποιες συνεργασίες θα διασφαλίζουν τη διαφύλαξη της αυτονομίας όσων συμμετάσχουν. Ζήτημα που είχε αποτελέσει βασικό πρόσκομμα για προεκλογική συνεργασία τον περασμένο Σεπτέμβριο με το ΚΙΔΗΣΟ. "Να βρεθούμε όλοι μαζί διακηρύσσοντας την αυτονομία των χώρων μας, με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε στελέχους, με αναλογική εκπροσώπηση στη βάση της πρόσφατης εκλογικής ετυμηγορίας", αναφέρει.


Ο Γ. Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ) δήλωσε "παρών" σε ενδεχόμενο διάλογο, αναφέροντας ότι διαχρονικά έχει θέσει τον στόχο "να διαδραματίσουμε ρόλο για την ενότητα του ευρύτερου χώρου με προοδευτικό πρόσημο", "να συμβάλουμε στην προοδευτική αλλαγή στην Ελλάδα". Είναι "διαρκής η μέριμνά μας για τη συμπόρευση δημοκρατικών δυνάμεων στην χώρα", είπε και προανήγγειλε ότι "εμείς θα συμμετάσχουμε στον διάλογο, ισότιμα, χωρίς προαπαιτούμενα".


 


Γκρίνια από την τρίτη συνιστώσα


Οι "Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία" -τρίτη συνιστώσα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- δεν κρύβουν ότι επιθυμούν πολύ πιο θαρραλέα βήματα προς έναν νέο φορέα. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι, "παρά την κρισιμότητα της τρέχουσας περιόδου που διανύουμε και της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής, τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι περιορισμένα". Είπαν ακόμη ότι οι πρόσφατες προτάσεις της Φ. Γεννηματά "ανοίγουν, έστω και καθυστερημένα, τον δρόμο για τη μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό με τη συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων και στελεχών της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου".


avgi.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X