Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στους Έλληνες νησιώτες το Νόμπελ Ειρήνης προτείνουν κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη
Στους Έλληνες νησιώτες το Νόμπελ Ειρήνης προτείνουν κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη  thumbnail

Στους Έλληνες νησιώτες το Νόμπελ Ειρήνης προτείνουν κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη

Διεθνής ομάδα ακαδημαϊκών, από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού θα προτείνει τους Έλληνες νησιώτες, οι οποίοι βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» της προσφυγικής κρίσης, για το Νόμπελ ειρήνης.


Από τους 900.000 από τους πρόσφυγες που πέρασαν στην Ευρώπη τον προηγούμενο χρόνο, οι περισσότεροι έφτασαν στα ελληνικά νησιά, όπου ψαράδες και άλλοι ντόπιοι έκαναν ότι μπορούσαν για να τους διασώσουν.


Τώρα, μία ομάδα επιφανών ακαδημαϊκών, από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Πρίστον, του Χάρβαρντ και της Κοπεγχάγης, συντάσσουν πρόταση για να διεκδικήσουν οι Έλληνες νησιώτες το Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με τον Guardian.


Η προθεσμία για τις υποψηφιότητες λήγει την 1η Φεβρουαρίου, αλλά εκείνοι που στηρίζουν αυτό το σχέδιο έχουν ήδη συναντήσει τον υπουργό Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος- σύμφωνα με τους ίδιους- τους πρόσφερε την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.


Η διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών για την υποψηφιότητα των Ελλήνων έχει ήδη συγκεντρώσει 280.000 υποστηρικτές. Αν και δεν έχει τελειοποιηθεί η επίσημη επιστολή υποψηφιότητας, εκτιμάται ότι οι ακαδημαϊκοί- η ταυτότητα των οποίων θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες- θα παρακαλέσουν τα μέλη της επιτροπής των Νόμπελ να αποδεχθούν την υποψηφιότητα.


Οι προσωπικότητες αυτές θα επισημάνουν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη πως πρόκειται για ανθρώπους από μία χώρα που ήδη ήταν αντιμέτωπη με τη δική της οικονομική κρίση, αλλά ανταποκρίθηκαν στην τραγωδία του προσφυγικού με αυτοθυσία, ανοίγοντας τα σπίτια τους στους ξεριζωμένους, ρισκάροντας τη ζωή τους για να σώσουν άλλους και φροντίζοντας τους ασθενείς και τους τραυματίες.


Μόνο άτομα ή οργανισμοί μπορούν να κερδίσουν το βραβείο, οπότε είναι πιθανό- σύμφωνα με τον  Guardian- τα δίκτυα αλληλεγγύης των ελληνικών νησιών ή άτομα από αυτές τις ομάδες εθελοντών, να είναι οι τελικοί υποψήφιοι.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X