Αρχική / Ψυχολογία / Τι να κάνεις αν οι γονείς σε πιέζουν πολύ με το διάβασμα
Τι να κάνεις αν οι γονείς σε πιέζουν πολύ με το διάβασμα  thumbnail

Nίκος, αναγνώστης του boro.gr

Τι να κάνεις αν οι γονείς σε πιέζουν πολύ με το διάβασμα

Aναγνώστης μας ρωτά: 


Είμαι φοιτητής σε μια σχολή στην Θεσσαλονίκη. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δύο χρόνια τώρα δεν κάνω το τρελό διάβασμα που θα ήθελε για παράδειγμα η μάνα μου αλλά περνάω τα μαθήματα οριακά. Πριν από 4 χρόνια πέθανε ο πατέρας μου ήρθανε τα πάνω κάτω και τα κάτω πάνω στην ζωή μου. Όχι μόνο για μένα αλλά και για την μάνα μου και για τα αδέρφια μου Σαν χαρακτήρας είμαι αρκετά κλειστός εσωστρεφής συνεσταλμένος αλλά με χιούμορ και χαμογελαστός με ανθρώπους που είναι φιλικοί απέναντι μου Πολλές φορές όμως ξεπερνάω τα όρια και μαλώνω με την μάνα μου γιατί δεν διαβάζω αρκετά με αποτέλεσμα να κλείνομαι στον εαυτό μου και όταν γίνεται αυτό ασχολούμαι με τον αθλητισμό. Τρέχω κάνω κοιλιακούς ραχιαίους και κολύμβηση. Δηλαδή πιο πολλές φορές συναντάω την πισίνα παρά τον κολλητό μου. Τι να κάνω για να μην ανησυχεί η μάνα μου αλλά και εγώ να μην κλείνομαι τόσο πολύ στον εαυτό μου Ευχαριστώ για την κατανόηση. 


Στο ερώτημά σου απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός. 


Αγαπητέ αναγνώστη:


Η μητέρα σας σας ζητά να διαβάζετε για τη σχολή παραπάνω από όσο το κάνετε για πιθανά δύο λόγους, τους οποίους αν μπαίνατε στη θέση της (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο και ανούσιο για έναν άνθρωπο στη δική σας θέση) θα τους διακρίνατε δίχως δυσκολία: α)πιθανώς θέλει να νιώσει την ασφάλεια ότι είστε εφοδιασμένος για τη ζωή σας και β)αν δεν σας πιέσει μπορεί να νιώθει ότι δεν κάνει το καθήκον της, ότι σας αφήνει λάσκα, ότι κακομαθαίνετε. Μια γυναίκα που έχασε το σύζυγό της και έχει παιδιά στην ηλικία σας, ίσως νιώθει τρία κλικ παραπάνω την αίσθηση του καθήκοντος. Αυτό βέβαια εσάς από την άλλη σας μπερδεύει γιατί έχετε το δικό σας ρυθμό και έχετε βρει τις ισορροπίες σας. Οπότε είναι αποπροσανατολιστικό να έχετε έναν άνθρωπο που νιώθει "πιο ειδικός" από σας, για εσάς, να σας υπαγορεύει πως θα πράξετε το δέον. Γι'αυτό λοιπόν η λύση είναι να την καθησυχάσετε. Δείξτε της τί κάνετε και πως το κάνετε, μη περιμένοντας να ακούσετε επιβραβεύσεις για τον τρόπο σας. Μπορεί ακόμα να ακούσετε και γκρίνια. Όμως να θυμάστε το στόχο σας: Να ηρεμήσει. Να πειστεί ότι δε χρειάζεται να είστε υπό τη στιβαρή εποπτεία της. Να χαλαρώσει τον έλεγχό της, την έγνοια της. 


Ο λόγος που θεωρώ δύσκολο και ανούσιο να μπείτε στη θέση της μητέρας σας είναι διότι τη θέλετε μητέρα, στο ρόλο της. Αν μπορούσατε να κρίνετε το ρόλο της αυτό σημαίνει ότι είστε αυτάρκης. Όμως εσείς χρειάζεστε τη μητέρα σας να σας στηρίξει ψυχικά. Και η μητέρα σας χρειάζεται να νιώθει πως δεν διαλύεται η οικογένειά της. Βρίσκεστε αμοιβαία σε μια φάση όπου χρειάζεστε τη συμπαράσταση και τη σταθερότητα ο ένας του άλλου. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X