Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Θανάσιμη απειλή για την ΕΕ η παχυσαρκία
Θανάσιμη απειλή για την ΕΕ η παχυσαρκία thumbnail

Θανάσιμη απειλή για την ΕΕ η παχυσαρκία

Σε θανάσιμη απειλή εξελίσσεται για  την Ευρωπαϊκή Ένωση  η παχυσαρκία, καθώς σκοτώνει κάθε χρόνο άμεσα η έμμεσα 2.800.000 ανθρώπους! Ταυτόχρονα, κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς το 7% των εθνικών προϋπολογισμών δαπανάται για την υγεία σε παχύσαρκους ασθενείς, ενώ τεράστιες είναι οι έμμεσες δαπάνες που προκύπτουν από την απώλεια παραγωγικότητας, τις απουσίες από την εργασία λόγω προβλημάτων υγείας και τους πρόωρους θανάτους.


Τα στοιχεία από την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στην Ε.Ε, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, παρουσίασε ο επιδημιολόγος και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας,  Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, μιλώντας στο πλαίσιο του 1ου Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου, με θέμα «Διατροφή, Άσκηση και Δημόσια Υγεία».


Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Επιτήρησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Παιδική Παχυσαρκία, περίπου 1 στα 3 παιδιά στην ΕΕ ηλικίας 6-9 ετών, ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2010. Εάν, λοιπόν, δεν υλοποιηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μείωση των παχύσαρκων παιδιών μέχρι το 2020, το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.


Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η παιδική παχυσαρκία αφενός έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής, αφετέρου μπορεί να συντρίψει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στο εγγύς μέλλον.


ΥΠΕΥΘΥΝΗ   Η   ΑΛΛΑΓΗ  ΤΟΥ  ΤΡΟΠΟΥ  ΖΩΗΣ


«Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του μέσου Ευρωπαίου πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την αύξηση της παχυσαρκίας που έχουμε  σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι διατροφικές συνήθειες μας  για το τι, πόσο και που τρώμε» ανέφερε ο κ. Βαρδαβάς, σημειώνοντας πως οι νέοι στην ΕΕ καταναλώνουν σήμερα περισσότερο fast-food και σημαντικές ποσότητες ζαχαρούχων αναψυκτικών, ενώ τρώνε πιο συχνά έξω από ότι στο σπίτι, κι έχουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα  καθώς «το άθλημα ή το παιχνίδι έξω, έχουν αντικατασταθεί από το παιχνίδι με την οθόνη και την καθιστική ζωή».


ΜΕΤΡΑ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ  ΤΗΣ  ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ


Με στόχο να βάλει «φρένο» στα παραπάνω, το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Παιδική Παχυσαρκία (αφορά παιδιά και νέους έως 18 ετών) αποσκοπεί στα εξής  (2014 με 2020):


–          να υποστηρίξει ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή
–          να προωθήσει ένα υγιέστερο περιβάλλον, ιδίως στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία
–          να καταστήσει την υγιεινή επιλογή μια ευκολότερη επιλογή
–          να περιορίσει  την εμπορία και τη διαφήμιση στα παιδιά
–          να ενημερώσει και ενισχύσει τις οικογένειες
–          να ενθαρρύνει τη φυσική δραστηριότητα


Ταυτόχρονα, στις 13 Δεκεμβρίου 2014 τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός (ΕΕ) 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, ο οποίος καθίσταται υποχρεωτικός από το τέλος του 2016 (13/12).


Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει είναι οι εξής: • Ελάχιστο μέγεθος της γραμματοσειράς για τις υποχρεωτικές πληροφορίες

 • Σαφέστερη και εναρμονισμένη παρουσίαση των αλλεργιογόνων (π.χ. σόγια, ξηρούς καρπούς, γλουτένη, λακτόζη) για τα προσυσκευασμένα τρόφιμα (έμφαση από την γραμματοσειρά, το στυλ ή το χρώμα του φόντου) στον κατάλογο των συστατικών

 • Υποχρεωτικές πληροφορίες αλλεργιογόνων για τα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των εστιατόριων και καφέ

 • Απαραίτητες ορισμένες διατροφικές πληροφορίες για την πλειονότητα των προσυσκευασμένων επεξεργασμένων τροφίμων

 • Υποχρεωτικές πληροφορίες προέλευσης για το νωπό κρέας από χοίρους, πρόβατα, κατσίκες και πουλερικά

 • Ίδιες απαιτήσεις επισήμανσης για προϊόντα σε απευθείας σύνδεση, εξ αποστάσεως πώληση ή η αγορά σε ένα κατάστημα

 • Λίστα των τεχνολογικά επεξεργασμένων νανοϋλικών στα συστατικά

 • Ειδικές πληροφορίες σχετικά με την φυτική προέλευση εξευγενισμένων ελαιών και λιπών

 • Αυστηρότεροι κανόνες για την πρόληψη των παραπλανητικών πρακτικών

 • Ένδειξη υποκατάστατου συστατικού για «απομίμηση» τροφίματος

 • Σαφής ένδειξη των προϊόντων που είναι κατεψυγμένα


«Η εναρμόνιση των μέτρων της ΕΕ στην Εθνική Νομοθεσία, η αλλαγή του τρόπου ζωής με άσκηση (150 λεπτά  την εβδομάδα)  και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην προαγωγή της δημόσιας υγείας σε εθνικό επίπεδο» κατέληξε ο κ. Βαρδαβάς.


Την ομιλία παρακολούθησαν άτομα του επιστημονικού και ακαδημαϊκού τομέα, καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι για θέματα Δημόσιας Υγείας. Σημαντική ήταν η παρουσία του Αντώνη Καφάτου, Ομ. Καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος προλόγισε τον ομιλητή. Υπεύθυνη του προγράμματος του κύκλου των διαλέξεων είναι η Δρ. Άννα Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.


virus.com.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X