Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / SOS από ΕΛ. ΑΣ. – Βρήκαν νέες μεθόδους εξαπάτησης ηλικιωμένων
SOS από ΕΛ. ΑΣ. - Βρήκαν νέες μεθόδους εξαπάτησης ηλικιωμένων thumbnail

SOS από ΕΛ. ΑΣ. – Βρήκαν νέες μεθόδους εξαπάτησης ηλικιωμένων

«Ο γιος σας τράκαρε με το αυτοκίνητο και σκότωσε ένα μικρό παιδί. Είμαι γιατρός στο νοσοκομείο και αν δεν θέλετε να πάει φυλακή θα πρέπει να δώσετε κάποια λεφτά».
Κυρίως ηλικιωμένοι τα θύματα της σπείρας


Αυτός είναι ο νέος τρόπος εξαπάτησης ηλικιωμένων από σπείρες που έχουν εμφανιστεί τους τελευταίους έξι μήνες και τρομοκρατούν ανυποψίαστα θύματα, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.


Η ΕΛ.ΑΣ. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δράση των επιτήδειων, καθώς παρατηρείται αύξηση του φαινομένου κατά το β' εξάμηνο του 2015. Οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες έχουν εξιχνιάσει μεγάλο αριθμό υποθέσεων εξαπάτησης ηλικιωμένων και για τον λόγο αυτό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει καταρτιστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη σύλληψη των δραστών.


Τουλάχιστον 15 άτομα έχουν συλληφθεί (12 βουλγαρικής και 3 ελληνικής υπηκοότητας), ενώ έχουν ταυτοποιηθεί 13 Βούλγαροι υπήκοοι κι ένας Κύπριος (βουλγαρικής υπηκοότητας), σε βάρος των οποίων έχουν σχηματιστεί δικογραφίες.


Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η μεθοδολογία δράσης (modus operandi) των σπειρών είναι συγκεκριμένος και στοχεύει στην πρόκληση πανικού σε ηλικιωμένα άτομα. Οι δράστες τηλεφωνούν αιφνιδιαστικά μες στη νύχτα και τους προκαλούν σύγχυση, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ότι ο γιος τους έχει προκαλέσει σοβαρό τροχαίο, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.


Μέθοδος
Προκειμένου να μη φυλακιστεί το στενό συγγενικό τους πρόσωπο και να υπάρξουν ποινικές συνέπειες σε βάρος του, ζητούν να τους καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την ευπιστία των θυμάτων.


Από την αστυνομική έρευνα έχει προκύψει ότι οι δράστες έχουν συλλέξει πληροφορίες για τα θύματά τους, γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις. Μάλιστα, για να γίνουν πιο πειστικοί, συνεργοί τους ασκούν αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα προσποιούμενοι τους εγγονούς ή γιους, παρεμβαίνοντας στις τηλεφωνικές συνομιλίες και εκλιπαρώντας τους υποτιθέμενους συγγενείς να τους βοηθήσουν.


Αφού τα ηλικιωμένα άτομα έχουν πειστεί ότι τα συγγενικά τους πρόσωπα βρίσκονται σε ανάγκη, οι δράστες είτε εμφανίζονται στα σπίτια και παραλαμβάνουν τα χρηματικά ποσά, είτε συναντιούνται σε προκαθορισμένο σημείο ώστε να παραλάβουν τα χρήματα.


Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί το κοινό για το νέο φαινόμενο εξαπάτησης των ηλικιωμένων που έχει κάνει την εμφάνισή του και έχει εκδώσει οδηγίες για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών.


Σύμφωνα με τους αξιωματικούς, η καλύτερη πρόληψη είναι να μην καταβάλλουν χρήματα σε άτομα που τους προσεγγίζουν τηλεφωνικά, ενώ να επικοινωνούν άμεσα με τους συγγενείς τους που υποτίθεται ότι εμπλέκονται. Να καλούν άμεσα σε νοσοκομεία, πυροσβεστική, αστυνομία κ.λπ. και φυσικά να μη δίνουν χρήματα σε άτομα που δεν γνωρίζουν.


Οι οικογένειες να ενημερώσουν τα ηλικιωμένα άτομα για τον νέο τρόπο εξαπάτησης και να επικοινωνούν με την Αμεση Δράση στην περίπτωση που τους προσεγγίσουν οι επιτήδειοι.


ethnos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X