Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Διακομματική επιτροπή ζητούν οι αγρότες
Διακομματική επιτροπή ζητούν οι αγρότες thumbnail

Διακομματική επιτροπή ζητούν οι αγρότες


Διακομματική επιτροπή ζητούν οι αγρότες


agrotes-tempi.jpg


Αγρότες στα Τέμπη Νέα συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών πραγματοποιείται σήμερα στα Τέμπη | EUROKINISSIΤη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει -παρουσία και αγροτών και κτηνοτρόφων- τα αιτήματά τους ζητούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν το μεσημέρι σε σύσκεψη στα Τέμπη.


Υπογραμμίζουν δε ότι από την απόφαση που θα προκύψει θα καθοριστεί και η στάση τους, ενώ προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.


Παράλληλα από εβδομάδα αποφασίστηκε και νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους -προσανατολίζονται σε πολύωρο πλέον κλείσιμο του ΠΑΘΕ- ωστόσο οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους μπλόκων θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις τη Δευτέρα το πρωί.


Οι αγρότες καλούν τόσο τους βουλευτές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης "να πάρουν θέση στα δίκαια αιτήματά τους", όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουν την επιχειρηματολογία και τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση.


Επίσης στην ίδια ανακοίνωση, καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.


Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα Τέμπη είναι κλειστά από τις 16:00 μέχρι τις 21:00, ενώ αύριο θα παραμείνουν κλειστά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.


Αγρότες στη Λάρισα Από τη χθεσινή κινητοποίηση των αγροτών στην πλατεία της Λάρισας | EUROKINISSI

Συνεχίζουν στον Προμαχώνα


Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, συνεχίζει να κρατά κλειστή την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, ενώ επιτρέπει τη δίοδο σε λεωφορεία και τα Ι.Χ. οχήματα. Ο Προμαχώνας θα μείενι κλειστός έως και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου.


Μάλιστα, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί "και να πάμε σε οικουμενική, αλλά απαιτούμε και από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα που θέτουμε σαν κλάδος".


Κλειστοί δρόμοι


Στα διόδια των Μαλγάρων, ο δρόμος θα μείναι κλειστός από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, ενώ οι αγρότες έχουν αποφασίσει ότι θα παρευρεθούν σήμερα στη συνάντηση των Τεμπών.


Στον κόμβο των Κερδυλλίων θα συνεχιστούν οι ωριαίοι αποκλεισμοί της Εγνατίας οδού και των παρακαμπτήριων δρόμων. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Παναγή, "δεν αποκλείεται να αποφασίσουμε κλιμάκωση της κινητοποίησης και να σκληρύνουμε τη στάση μας από την προσεχή Δευτέρα".


Τρία είναι τα μπλόκα στη Δράμα. Ένα στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ένα στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι στο δρόμο προς Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζονται οι αποκλεισμοί  από τις 12.00 και έως τις  14.00 και 19.00-21.00.


Στο Κιλκίς, από τα περίπου 450 τρακτέρ που βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου, τα 145 τρακτέρ που βρίσκονται στο τελωνείο Δοϊράνης θα το αποκλείσουν και σήμερα 19.00 – 21.00 το βράδυ, ενώ 75 τρακτέρ ενίσχυσαν τον μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο θα είναι κλειστό τις ίδιες ώρες. Η υπόλοιπη δύναμη των τρακτέρ που έμειναν στον κόμβο, αναχώρησαν από το πρωί προς τα δύο τελωνεία.


Στο νομό Πέλλας, για το σαββατοκύριακο έχει αποφασιστεί το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά να κλείνει 11.00-12.00 το πρωίν όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10.00-12.00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17.30-20.00 το βράδυ.


Επίσης, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Τάσο Κυραλίδη, αντιπροσωπεία τους θα πάει στα Τέμπη, "με αίτημα να γίνει καταγραφή των αιτημάτων μας και να καταρτιστεί σχέδιο φορολογικό με φοροτεχνικούς, ενώ θα ζητήσουμε να ληφθούν αποφάσεις για το συντονισμό των μπλόκων σε όλη τη χώρα".


Στον νομό Πιερίας δεν θα γίνει αποκλεισμός, ενώ στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία, όπου βρίσκεται το μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών, δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση, εν αναμονή και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.


Στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας ο δρόμος θα είναι κλειστός 12.00-18.00. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής. Αντιπροσωπεία του μπλόκου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Τεμπών σήμερα.


Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα στο Δερβένι, στην αερογέφυρα Θέρμης, στα "πράσινα φανάρια", τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο "Μακεδονία" και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα, το οποίο και προχωρά σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας από τις 19.30. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας θα κλείσει 12.00-14.00 και 18.00-21.00.


Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βασίλη Μαυροσκά, οι αγρότες εκεί από σήμερα σκληραίνουν τη στάση τους και αποφάσισαν τις ώρες 17.00-22.00 το βράδυ να έχουν κλειστούς τους δρόμους σε εναλλαγή με το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης, "ώστε να υπάρχει εναλλακτική για τους οδηγούς". Επίσης, χαρακτήρισε "σάπιους αγροτοπατέρες"  όσους αποφάσισαν να συνατηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα.


Στο νομό Χαλκιδικής, στα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν θα γίνει καμία κινητοποίηση, ενώ αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή το βράδυ για το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.


Στη Δυτική Μακεδονία


Δυναμικά εισήλθαν στο χορό των κινητοποιήσεων οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία, οι οποίοι αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους στα εννέα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή.


Αύριο Κυριακή, θα κινηθούν στα διόδια του Πολύμυλου Κοζάνης, δίνοντας ελευθέρας κατά τις ώρες 14.00-17.00.


Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι:


Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ 10.00-12.00 το πρωί και 18.30-20.30 το βράδυ και 12.00-14.00 και 19.00-21.00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12.00-14.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-12.30.


Αγρότες στο Ρέθυμνο Από τις κινητοποιήσες στην Κρήτη | EUROKINISSI/RETHEMNOSNEWS.GR

Μικροθήβες


Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών, θέση που αναμένεται να επιβεβαιώσουν στη σημερινή πανελλαδική συνάντηση στα Τέμπη.


Όπως επισημαίνει το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Μικροθηβών, Σωτήρης Γαλογαύρος, "όσο περνούν οι μέρες που οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο τα πνεύματα αγριεύουν, καθώς οι αγρότες χάνουν την υπομονή τους και ζητούν να κλιμακωθεί ο αγώνα τους".


Αναφέρει ότι επιθυμία των αγροτών είναι "να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, αλλά και να αποσυρθούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και να γίνει συζήτηση από την αρχή. Ωστόσο η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί συνολικά και όχι μόνο από το μπλόκο των Μικροθηβών".


Αποκλεισμοί και στα Χανιά


Σε κλείσιμο της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου για περίπου μισή ώρα στις 12 μετά το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα προχωρούν σήμερα και αύριο Κυριακή, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.


Το μεσημέρι της Κυριακής στο σημείο του αποκλεισμού οργανώνουν μουσική εκδήλωση και καλούν φορείς και πολίτες να συμμετέχουν.


Επίσης, για τη Δευτέρα οι αγρότες μέλη από τους συλλόγους Πλατανιά, Βουκολιών Σελίνου και Κισάμου θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην πλατεία "Δικαστηρίων".


Οι αγρότες στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν στον κόμβο "Κλαδισού" από όπου κάνοντας μηχανοκίνητη πορεία θα καταλήξουν στο σημείο της κινητοποίησης.


Για 6η μέρα παραμένουν στο μπλόκο του Οροπεδίου Λασιθίου παραμένουν οι αγρότες, ενώ στον νομό Ηρακλείου παραμένει το μπλόκο των αγροτών της περιοχής των Αστερουσιών στα Πραιτώρια.


Παράλληλα η Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου κάλεσε τους αγρότες του Ηρακλείου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στο Γιόφυρο.


Οι αγρότες της Κρήτης δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν την 4η Φεβρουαρίου, ημέρα που αγρότες από όλο το νησί, στα πλαίσια της παγκρήτιας κινητοποίησης στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο και πορεία έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην πλατεία Κουντουριώτη της πόλης.


Δίωροι και τρίωροι αποκλεισμοί στην Ήπειρο


Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί στο μπλόκο στην αφετηρία της Εγνατίας στην Ηγουμενίτσα, αύριο Κυριακή, στις 7 το απόγευμα.


Η συντονιστική επιτροπή των αγροτών καλεί πολίτες, οργανώσεις και φορείς της Θεσπρωτίας να συμμετέχουν στην συγκέντρωση.


Με τη λήξη της απεργίας των ναυτεργατών θα επαναλάβουν τον τρίωρο αποκλεισμό της εξόδου και εισόδου του λιμανιού, στον κόμβο που βρίσκεται στην αφετηρία της Εγνατίας.


Με τρίωρους αποκλεισμούς των δρόμων από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες και κτηνοτρόφοι στην 'Αρτα.


Συλλαλητήριο αγροτών στη Θεσαλονίκη MOTIONTEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Τα δύο μπλόκα που έχουν στήσει βρίσκονται, στην εθνική οδό Άρτας – Αντιρρίου στο χωριό Κομπότι και στην παλιά γέφυρα μέσα στην πόλη.


Οι αγρότες της Πρέβεζας στον κόμβο του Λούρου που ενισχύθηκαν και με τους πτηνοτρόφους της περιοχής, κάνουν δίωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.


Στο μπλόκο των κτηνοτρόφων στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς, τα τρακτέρ κλείνουν το δρόμο καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.


Αποκλεισμός Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου


Για πρώτη φορά από την ημέρα που άρχισαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, τα τρακτέρ μπήκαν στην πόλη της Ζακύνθου και απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους αλλά και την είσοδο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, την ώρα που πραγματοποιούνταν συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων με τηλεδιάσκεψη.


Αντιπροσωπεία των αγροτών έδωσε ψήφισμα στο περιφερειακό συμβούλιο εκφράζοντας την αντίθεση τους στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης στον κλάδο των αγροτών με αιχμή το ζήτημα του ασφαλιστικού και του φορολογικού.


Επίσης, οι αγρότες της Ζακύνθου μαζί με στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου.


Κάθε περίπου δύο ώρες, συνεχίζουν να κλείνουν την είσοδο της πόλης στην περιοχή Λούμπα με τα τρακτέρ τους, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τους.


Αποφασισμένοι οι αγρότες του Έβρου


Με αποκλεισμό του κόμβου Καστανέων-Ριζίων (στη γέφυρα) και του τελωνείου του Ορμενίου στην Ορεστιάδα από τις 12.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 5.00 έως τις 9.00 το απόγευμα και του νότιου κόμβου Διδυμοτείχου (έξοδος προς Ψαθάδες) από τις 12.00 έως τις 3.00 και από τις 6 έως τις 9.00, συνεχίζονται σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο βόρειο Έβρο.


Τις αυριανές κινητοποιήσεις θα τις αποφασίσουν απόψε στην Κομοτηνή όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο.


Στο τελωνείο των Κήπων σήμερα δεν επιτρεπόταν η διέλευση των οχημάτων από τις 12.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι και θα είναι κλειστή και από τις 6.00 έως τις 9.00 το απόγευμα. Ανεμένεται μάλιστα και ενίσχυση του μπλόκου στο αεροδρόμιο όπου προς το παρόν τα τρακτέρ δεν έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό του οδικού δικτύου.


efsyn

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X