Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τα μυστικά της συμφωνίας με Κύπρο και Ισραήλ
Τα μυστικά της συμφωνίας με Κύπρο και Ισραήλ thumbnail

Τα μυστικά της συμφωνίας με Κύπρο και Ισραήλ

Με την υπογραφή μιας συμφωνίας ιδιαίτερης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας ολοκληρώθηκαν στη Λευκωσία οι τριμερείς συνομιλίες Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Μια συμφωνία που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, "αποτελεί καρπό των ολοένα και συχνότερων επαφών του τελευταίου χρόνου και είναι η δεύτερη, μετά την τριμερή συμφωνία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο. Παράλληλα με τα οικονομικά οφέλη, "ταυτόχρονα αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, πράγμα που ισχύει και για την Κυπριακή Δημοκρατία". 


Τα τέσσερα "συν" της συμφωνίας


Είναι προφανές ότι ο τομέας στον οποίον εστιάζεται η τριμερής συνεργασία είναι η ενέργεια, καθώς "η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί μια νέα δυναμική στην περιοχή και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για σταθερότητα και συνεργασία". Σε αυτό το πλαίσιο:


* Eπανεκκινείται το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, το οποίο θα συνδέσει απευθείας τα κοιτάσματα αερίου της ανατολικής Μεσογείου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Ο EastMed αποτελεί έργο μεγάλης σημασίας για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια.


* Προωθούνται στρατηγικής σημασίας τριμερή ενεργειακά projects όπως το "EuroAsia Interconnector", που προβλέπει την καλωδιακή σύνδεση των τριών χωρών για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στις αγορές ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης.


* Διερευνώνται οι δυνατότητες κατασκευής σταθμών μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό έχει ενταχθεί και στην τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.


* Σε συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στην τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αποτελούν δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας και αφορούν ιδιαίτερα ην Ελλάδα.


Η Ελλάδα και η Κύπρος θα εργαστούν και ως μέλη της Ε.Ε. για τη διασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων στον τομέα της ενέργειας. Όσον αφορά την επιτάχυνση της συνεργασίας, συστάθηκε κοινή ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από τους γενικούς γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων των τριών χωρών.


Πέραν της ενέργειας, άλλοι τομείς στους οποίους εκτείνεται η συνεργασία είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η διαχείριση των υδάτων, η τεχνολογία της αφαλάτωσης και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεργασία και η μεταφορά τεχνογνωσίας για υποστήριξη και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (start ups).


 


Τσίπρας κατά εποικισμών


Παράλληλα με τα θέματα της συμφωνίας, υπήρξε συζήτηση και διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και για θέματα ασφάλειας. Η Ελλάδα και η Κύπρος αναλαμβάνουν να συμβάλουν εποικοδομητικά στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ. Αναλαμβάνουν επίσης να συμβάλουν στην προώθηση του ρόλου της Ε.Ε. για την επανέναρξη ουσιαστικών και αξιόπιστων συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.


Είναι σαφές, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ότι η ενίσχυση, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες, των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν επηρεάζει την ιστορική θέση της χώρας μας για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Την ανάγκη για επίλυση του ζητήματος σε τέτοια κατεύθυνση είχε την ευκαιρία να σημειώσει ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου την πρώτη μέρα του ταξιδιού, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η πολιτική των εποικισμών που ασκεί το Ισραήλ αποδυναμώνει την προοπτική για επανέναρξη του ισραηλινοπαλαιστινιακού διαλόγου. Εξ άλλου, στο πλαίσιο του ταξιδιού του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας μετέβη στην Παλαιστίνη και συνομίλησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τις περιφερειακές εξελίξεις και την ενίσχυση της ελληνοπαλαιστινιακής συνεργασίας.


 


Στην Τεχεράνη ο πρωθυπουργός


Στο πλαίσιο εξάλλου του δόγματος για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου το Ιράν. Κατά πληροφορίες θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στη φίλη χώρα μετά την άρση των διεθνών περιορισμών. Υπενθυμίζεται ότι την Αθήνα είχε επισκεφθεί πριν από λίγες ημέρες ο Ιρανός υπουργός Ενέργειας, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του ΠάνοΣκουρλέτη και τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Τσίπρα.


Στην τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ εκφράζεται παράλληλα η πλήρης στήριξη στη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, που θα ενώνει το νησί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Ελλάδα και Κύπρος μελετούν, τέλος, τη διεύρυνση των δικτύων οικονομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τη σύναψη τριμερών συμφωνιών και με άλλες χώρες, όπως η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και η Βουλγαρία.


 


Οι δηλώσεις


Την "ακράδαντη", όπως τη χαρακτήρισε, πεποίθησή του ότι "αυτή η στρατηγική επιλογή μπορεί να προαγάγει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και να αναδείξει ως παράδειγμα προς μίμηση τα οφέλη της συνεργασίας στην περιοχή μας επί τη βάσει της αρχής της καλής γειτονίας" δημοσιοποίησε στις δηλώσεις που έγιναν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. "Ενώνουμε δυνάμεις για ευημερία και σταθερότητα" τόνισε.


"Είμαι πάντα επιφυλακτικός στο να χαρακτηρίζω κάτι ως 'ιστορικής σημασίας'" δήλωσε αρχικώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να προσθέσει: "Εν τούτοις μπορώ να το πω αυτό μετά τη σημερινή πρώτη τριμερή συνάντηση κορυφής με τους ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας".


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού υπογράμμισε τους μεγάλους κινδύνους που γεννά η τρομοκρατία, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, είπε: "Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία στα θέματα ασφάλειας". avgi.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X