Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Kρύβει ο αυνανισμός κινδύνους;
Kρύβει ο αυνανισμός κινδύνους; thumbnail

Kρύβει ο αυνανισμός κινδύνους;

O κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός, ουρολόγος- ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Εταιρίας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, αναλύει την πιο… απόκρυφη κι ιδιαίτερη σεξουαλική πράξη του ισχυρού φύλου.

Έχοντας αποτινάξει προ πολλού τις ταμπέλες της αμαρτίας και της «αρρώστιας», ο αυνανισμός διεκδικεί δυναμικά τη θέση του στο πλαίσιο της σεξουαλικής ζωής του σύγχρονου άνδρα.

Υπάρχει  φυσιολογικός και «ανώμαλος» αυνανισμός;

Παρότι ο  αυνανισμός χαρακτηρίζεται κατά… γενική επιστημονική ομολογία  μια φυσιολογική διαδικασία κι έκφραση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, πολλοί άνδρες κατατρύχονται ακόμη και σήμερα από τον παλαιό  «ιατρικό μύθο»  ότι ο αυνανισμός  προκαλεί μαλάκυνση  του εγκεφαλικού ιστού. Άλλοι πάλι διερωτώνται εάν υπάρχει όριο στη συχνότητα και τους  τρόπους αυνανισμού. Οι ειδικοί πλέον είναι κατηγορηματικοί: το πλαίσιο αυτής της σεξουαλικής πράξης οριοθετείται από τον καθένα προσωπικά. Συνεπώς μπορεί να υπάρχουν τόσοι τρόποι αυνανισμού όσοι και οι σεξουαλικά ενεργοί κάτοικοι του πλανήτη μας και οι… προτιμήσεις τους. Είτε χρησιμοποιεί κάποιος τα χέρια ή άλλα αντικείμενα ή παιχνίδια  είτε φορώντας ειδικά ρούχα  είτε κοιτάζοντας τον  καθρέφτη του είτε αλλάζοντας θέσεις και ρόλους πρακτικά δεν έχει τέλος η ποικιλία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη πρόκληση ηδονής.

Είναι ασφαλής ο αυνανισμός;

Από πλευράς μετάδοσης σεξουαλικών νόσων, ο αυνανισμός είναι 100% ασφαλής. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προκληθούν άλλοι τραυματισμοί. Για παράδειγμα, ο πολύ έντονος χειρισμός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα αλλά και η στάση με τη κοιλιά κάτω σε τριβή με το μαξιλάρι ή το χαλί μπορεί να προκαλέσουν τραύμα στη ουρήθρα, προκαλώντας στενώματα και δυσκολίες στην ούρηση. Επίσης η χρήση ερεθιστικών αλοιφών μπορεί να  προκαλέσει ακόμη και εγκαύματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει καταγραφεί και κάταγμα του πέους έπειτα από απότομους χειρισμούς και βίαιες κινήσεις.

Μπορεί με τον αυνανισμό να βελτιωθεί η σεξουαλική απόδοση;

Η μοναχική εμπειρία προσφέρει εμπειρία και γνώση των σημείων που είναι πιο ερεθιστικά και απολαυστικά. Επίσης, βοηθάει σε περιπτώσεις  όπου υπάρχει πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης στους άνδρες διότι τους επιτρέπει να κατανοήσουν ακριβώς την…  προωρότητα  και τους τρόπους ελέγχου της. Όπως σε όλα τα πράγματα που γίνονται καταχρηστικά ομοίως ο αυνανισμός  δημιουργεί προβλήματα. Ο αυνανισμός του ενήλικα για κάποια περίοδο που δεν έχει σύντροφο δε σημαίνει απαραίτητα ότι βιώνει μια παθολογική κατάσταση, αλλά  ο  αυνανισμός μέσα στη σχέση μπορεί να φανερώνει την απομάκρυνση του ζευγαριού.

Ο αυνανισμός οδηγεί σε σεξουαλική διαταραχή;

Επειδή στο μοναχικό σεξ ο ερεθισμός μπορεί να είναι γρήγορος και αρκετά ελεγχόμενος, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα με τον ερωτικό σύντροφο,  ορισμένοι άνδρες καταλήγουν σε αναστολή της εκσπερμάτισης στη διάρκεια του σεξ και παραιτούνται για να αυνανιστούν επειδή το θεωρούν εύκολη λύση. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να τεθεί το θέμα επί τάπητος, ή για την ακρίβεια επί… κλίνης από το ζευγάρι και γίνει μια ειλικρινής συζήτηση. Θα μπορούσε πχ ο άνδρας να σκεφθεί και να εξηγήσει στη σύντροφό του τι είναι αυτό που στον αυνανισμό διευκολύνει τη φαντασίωση του, ώστε να μπορέσουν να μοιραστούν μαζί την πλήρη σεξουαλική εμπειρία αλλά και τη φαντασίωση.

Συνδέεται ο αυνανισμός με τον καρκίνο του προστάτη;

Οι θεωρίες είναι αντιφατικές:  Άλλες μελέτες αναφέρουν πως ο συχνός αυνανισμός μειώνει τον κίνδυνο από καρκίνο του προστάτη, ορισμένες αναφέρουν  πως  με τον αυνανισμό αυξάνεται ο σχετικός κίνδυνος. Μια πιο  ισορροπημένη ερμηνεία των σχετικών μελετών καταδεικνύει πως στην  ηλικία άνω των 50 χρόνων  η συχνή εκσπερμάτιση μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης  καρκίνου του προστάτη,  διότι μέσω της εκσπερμάτισης τοξικά μεταβολικά προϊόντα του οργανισμού «φεύγουν» από τον  προστάτη.  Σε άνδρες νεότερης ηλικίας η συσχέτιση συχνού αυνανισμού και καρκίνου μπορεί να εξηγηθεί  με την αυξημένη παρουσία ανδρικών ορμονών που οδηγούν στον αυνανισμό αλλά και στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη καθώς  ο καρκίνος αυτός είναι (και) ορμονο-εξαρτώμενος.

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X