Προσποιούνται και οι άνδρες οργασμό στο σεξ;

Γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες προσποιούνται οργασμό. Έχω ακούσει όμως, ότι μπορεί και ένας άνδρας να προσποιηθεί. Είναι αλήθεια ότι συμβαίνει αυτό; Και τι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά του άνδρα;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ελεάνα Ελευθερίου

Οι γυναίκες δεν είναι οι μόνες που προσποιούνται στο κρεβάτι, αφού και οι άνδρες προσποιούνται οργασμό επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου του Κάνσας στην οποία συμμετείχαν 290 φοιτητές, 180 άνδρες και 110 γυναίκες, και τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Sex Research».

Από τα συμπεράσματα της μελέτης βρέθηκε πως το 25% των ανδρών και αντίστοιχα περίπου το 50% των γυναικών ανέφεραν πως έχουν προσποιηθεί οργασμό κατά τη σεξουαλική πράξη.Ποιο είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να προσποιηθεί κανείς; Να μην πληγώσει το/τη σύντροφό του.

Η προσποίηση οργασμών στους άνδρες

Μελέτες έχουν δείξει συστηματικά πως από τις μισές έως και τα δύο τρίτα των γυναικών έχουν προσποιηθεί οργασμό κάποια φορά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής τους ζωής. Αλλά επειδή είναι δυσκολότερο για τους άνδρες να προσποιηθούν εκσπερμάτιση από ότι οι γυναίκες, ελάχιστοι ερευνητές έχουν ανατρέξει στα ποσοστά των «τεχνητών» οργασμών των ανδρών.

Η εκσπερμάτιση είναι η ορατή ένδειξη της κορύφωσης του άνδρα. Η χρήση του προφυλακτικού μπορεί να λειτουργήσει εφόσον ο άνδρας επιχειρήσει να προσποιηθεί την εκσπερμάτιση. Έτσι λοιπόν, όταν έχουμε σταδιακή απώλεια της στύσης δεν είναι πάντα σαφές για τη σύντροφο αν ο άνδρας έχει εκσπερματίσει ή όχι.

Γιατί όμως, να προσποιηθεί κάποιος;

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας βρέθηκε πως περίπου 10% των ανδρών και 19% των γυναικών που συμμετείχαν και  είχαν σεξουαλικές επαφές αλλά όχι ολοκληρωμένες, είχαν προσποιηθεί οργασμό, σε σχέση με το 28% των ανδρών και το 67% των γυναικών με ολοκληρωμένες σχέσεις που είχαν καταφύγει στη προσποίηση. Οι προσποιούμενοι ήταν πιο σεξουαλικά έμπειροι.

Επίσης, το σεξ ως ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή ήταν το είδος του σεξ που προκαλούσε προσποίηση οργασμού, όπως ανέφερε το 86% των ανδρών. Ήταν ο καλύτερος τρόπος όπως οι ίδιοι είπαν, για να τελειώσει η σεξουαλική επαφή όσο το δυνατόν λιγότερο άβολα.

Για τους άνδρες οι πιο συνηθισμένοι λόγοι ήταν πως δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσουν σε οργασμό ή ότι το σεξ κρατούσε πολύ ώρα κι ήθελαν να τελειώσει. Τα 4/5 των γυναικών ανέφεραν πως προσποιήθηκαν για να αποφύγουν αρνητικές συνέπειες, όπως να πληγώσουν τον σύντροφό τους, λόγος στον οποίο αναφέρθηκαν αντίστοιχα και οι μισοί άνδρες συμμετέχοντες.

Η «κατάλληλη» στιγμή

Οι συμμετέχοντες που προσποιήθηκαν είχαν στο νου τους ένα κοινό «σενάριο», λένε οι ερευνητές, όπου η γυναίκα έρχεται σε οργασμό πρώτη. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι τόσο συνεπείς στο σενάριο αυτό που χάνουν την ευκαιρία να έχουν αληθινό οργασμό προκειμένου να προσποιηθούν οργασμό την «κατάλληλη» στιγμή.

Το 20% των γυναικών προσποιήθηκαν οργασμό την ώρα που ο σύντροφός τους φαινόταν έτοιμος να τελειώσει. Οι ερευνητές σημειώνουν πως κάποιες γυναίκες είπαν πως θα μπορούσαν να έρθουν σε οργασμό αλλά επέλεξαν να προσποιηθούν οργασμό τη σωστή στιγμή- πριν ή κατά τη διάρκεια του ανδρικού οργασμού- αντί του πραγματικού οργασμού στη λάθος στιγμή.

Τι σημαίνει σεξουαλική επιτυχία;

Αυτά τα σεξουαλικά σενάρια προσθέτουν επιπλέον πίεση και στα δύο φύλα, προτάσσει η Κάρολ Έλλισον, συγγραφέας του «Women’s Sexualities: Generations of Women Share Intimate Secrets of Sexual Self-Acceptance» και συνεχίζει πως όταν το σεξ είναι παράσταση, και έχει στόχο την επίδοση- στύση, επαφή, οργασμοί- τότε είναι προβληματικό.

Η σεξουαλική επιτυχία πρέπει να επαναπροσδιορισθεί ως οτιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε καλά για μας , καλά για το σύντροφό μας και ως κάτι που εμπλουτίζει τη σχέση μας. Αν «επαναπροσανατολίσoυμε» τον στόχο του σεξ σε κάτι που προσφέρει κοινή ευχαρίστηση, θα μάθουμε πολλά περισσότερα για τη σεξουαλική ανταπόκριση και το σεξ θα είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τραυματισμός και ράμματα μετά την επαφή: Πότε μπορώ να ξαναπροσπαθήσω;

Σεξουαλική επαφή χωρίς ρήξη του υμένα: Γίνεται να είμαι ακόμα παρθένα;

Σχετικά άρθρα