Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα: Γιατί όταν κάνω σεξ, νιώθω ενοχές;

Η μητέρα μου ήταν πολύ όμορφη και φιλάρεσκη σε υπερβολικό βαθμό. Η γιαγιά μου έλεγε ότι είχε με τον πατέρα της μια απαράδεκτη σχέση αγάπης, σχεδόν ερωτική.

Ο πατέρας μου ήταν αλκοολικός και δεν ασχολήθηκε ποτέ ούτε με μένα, ούτε με την αδερφή μου και ελάχιστα με τη γυναίκα του. Η μητέρα με λάτρευε, γιατί όπως έλεγε: «είσαι φτυστός ο παππούς σου!» και δεν έχανε την ευκαιρία να μου δείχνει την τρυφερότητά της με κάθε σωματική επαφή.

Εγώ μέσα μου έβριζα

Εγώ πάντα τραβιόμουν από τα πολλά της χάδια και φιλιά, από πολύ μικρός.Όταν ήμουν σπίτι με ζάλιζε με ερωτήσεις: «Πώς σου φαίνομαι;/ Είμαι ωραία;/ Σου αρέσει το φόρεμα αυτό;/ Μου πάει καλύτερα από το άλλο;». Και εγώ μέσα μου έβριζα τον παππού που την είχε κακομάθει και δεν καταλάβαινε ότι με σκότιζε και με εκνεύριζε.

Δεν ήταν η κοπέλα μου! «Αχ, ρε παππού!», έλεγα και ξαναέλεγα. Αυτή η γυναίκα δεν είναι σαν τις μανάδες των φίλων μου. Τελικά και οι δυο μου γονείς με έκαναν με τη συμπεριφορά τους έξω φρενών και συχνά το ποτό του ενός και η φιλαρέσκεια της άλλης με αηδίαζαν.

Αισθάνθηκα μεγάλη ανακούφιση όταν πέτυχα στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Τους έβλεπα ελάχιστα, γιατί και αργότερα που έκανα οικογένεια και τεχνικό γραφείο, έμεινα μόνιμα στη συμπρωτεύουσα.

Είδα στον ύπνο μου ότι κάναμε έρωτα

Η σεξουαλική μου ζωή με τις γυναίκες δεν ήταν αρκετά ικανοποιητική. Δεν ένιωθα πολύ ελεύθερος και απαλλαγμένος. Από τι; Δεν ήξερα. Κάτι σαν ενοχές! Δεν καταλάβαινα. Κάθε φορά που βρισκόμουν σε στενή επαφή με μια γυναίκα, σαν να έμπαινε μεταξύ μας ένα φάντασμα που με στοίχειωνε και με εμπόδιζε να ολοκληρώσω την επαφή μου.

Το φάντασμα ήταν η μάνα μου; Δεν καταλάβαινα. Μάλιστα, κάποιο βράδυ, είδα στον ύπνο μου ότι έκανα έρωτα με τη μάνα μου! Ξύπνησα αναστατωμένος από τον εφιάλτη. Εγώ δεν είχα ποτέ μεγάλη επαφή με εκείνη. Ούτε ποτέ την είδα σαν γυναίκα, ούτε ποτέ την επιθύμησα, αλλά ούτε ποτέ έψαξα να βρω γυναίκα που να της μοιάζει!

Άρχισα να πίνω για να ξεπεράσω το φάντασμα και τον εφιάλτη. Τότε το κατάλαβα. Το φάντασμα ήταν η μάνα μου, που σαν μάγισσα προσπαθούσε να με ευνουχίσει σε κάθε σεξουαλική σχέση. Οφειλόταν στο άλυτο οιδιπόδειο σύμπλεγμα με εκείνη να μην με ένιωθε πραγματικά παιδί της και εγώ πραγματική μάνα;

Αναλύει η ψυχολόγος Λιάνα Καλλιέρου

Τα σεξουαλικά συναισθήματα μιας γυναίκας προς έναν άντρα, αποδεικνύεται ότι δεν απευθύνονται στην πραγματικότητα πάντοτε στον άντρα της, αλλά ασυνείδητα ταυτίζονται με την εικόνα του πατέρα της και του γιου της, που έχει σωματικά ή πνευματικά χαρακτηριστικά που της τον θυμίζουν.

Ο γιος είναι ο έρωτας της μάνας

Τότε, στα όνειρά της, ο γιος της, ο πατέρας της και ο άντρας της, μπορεί να εμφανίζονται σαν ένα και το αυτό πρόσωπο. Ο γιος είναι το πρώτο αντικείμενο αυτού του μετατεθειμένου έρωτα της μάνας και αν δεν το στρέψει προς τον σύζυγο ή κάποιον άλλον άντρα, ο γιος θα επωμιστεί αυτό το συγκινησιακό φορτίο και θα του δημιουργηθεί μια ασυνείδητη προσκόλληση προς τη μητέρα του.

Αυτή η μεταφορά του έρωτα από τον πατέρα στο γιο, συνήθως παραμένει ασυνείδητη. Αυτό που είναι συνήθως συνειδητό, είναι μόνο μια έντονη συγκινησιακή φόρτιση αυτής της σχέσης μητέρας/γιου. Η σχέση αυτή είναι από τη φύση της πολύ διαταραγμένη, γιατί ο δεσμός της μητέρας με το σύζυγό της χάνει τη συγκινησιακή του σημασία.

Από την παιδική σχέση της μητέρας με τον πατέρα της, δεν μεταφέρονται μόνο τα αιμομικτικά σεξουαλικά στοιχεία της μάνας, αλλά και τα εχθρικά, που έχουν συσσωρευτεί από τη ζήλια και τις δυσάρεστες εικόνες που της δημιουργήθηκαν από τις προστριβές των γονιών της και περιέχουν μίσος και φόβο.

Ο παλιός φόβος της μητέρας

Ο παλιός φόβος της μητέρας προς τον δικό της πατέρα ή τη μητέρα της, μπορεί να μετατεθεί στο αγόρι της και να του προκαλέσει ένα τεράστιο και συγχρόνως συγκεχυμένο αίσθημα ανασφάλειας, που οδηγεί είτε σε υπερβολικά επιείκεια της μητέρας είτε σε συνεχή επίθεση, σαν μέσο άμυνας για την πιθανή αποδοκιμασία του προς το πρόσωπό της.

Όταν όλα αυτά τα συναισθήματα της μητέρας  προς τον πατέρα της τα μεταφέρει στο γιο, αυτός δεν δέχεται μόνο την παθιασμένη αγάπη της από τον απαγορευμένο αιμομικτικό έρωτα, αλλά και τα κατάλοιπα της εχθρότητάς της προς το γονιό της.

Προσπαθώντας η μητέρα να απωθήσει αυτά τα δυο συναισθήματα στο υποσυνείδητο, το μόνο που μπορεί να πάρει συνειδητά είναι μια στάση υπερπροστασίας. Φαντασιώνεται ένα σωρό κινδύνους να καραδοκούν συνεχώς το αγόρι της, γίνεται φανατική στη φροντίδα του και φοβάται μήπως κάποια άλλη γυναίκα της πάρει το γιο της.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόσο σεξ κάνουμε σε κάθε ηλικία; Τι γίνεται όταν το σώμα είναι… πεσμένο;

Tι σημαίνει το ντύσιμο για τη σεξουαλικότητά μας;

Ζώδια και έρωτας: Η σεξουαλική τους συμπεριφορά και πόσο ταιριάζετε

Σχετικά άρθρα