Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Η πρόωρη εκσπερμάτωση: Ποιοι άνδρες το παθαίνουν και γιατί;
Η πρόωρη εκσπερμάτωση: Ποιοι άνδρες το παθαίνουν και γιατί; thumbnail

Η πρόωρη εκσπερμάτωση: Ποιοι άνδρες το παθαίνουν και γιατί;

Πρόωρη εκσπερμάτιση


Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα κλινικό σύνδρομο που έχει μελετηθεί διεξοδικά από τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια.


Στη γενική της μορφή απασχολεί το 43% του ανδρικού πληθυσμού και είναι το συχνότερο αίτιο σεξουαλικής διαταραχής στις νεαρές ηλικίες. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή (δια βίου) και δευτεροπαθή (επίκτητη), η οποία εμφανίζεται από κάποιο σημείο της σεξουαλικής ζωής του ασθενούς.


Η ανάγκη αντικειμενικού προσδιορισμού της πρωτοπαθούς εκσπερμάτισης οδήγησε την International Society for Sexual Medicine (ISSM) να θεωρήσει την πρόωρη εκσπερμάτιση ως σεξουαλική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από: •     εκσπερμάτιση πάντα ή σχεδόν πάντα σε λιγότερο από 1 λεπτό από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άνδρα (πρωτοπαθής) ή κλινικά σημαντική

 •     ελάττωση του χρόνου μέχρι την εκσπερμάτιση κατά 3 λεπτά σε σύγκριση με το παρελθόν (επίκτητη) {Η χρονομέτρηση από τη σύντροφο}.

 •     εμφάνιση του συνδρόμου σε όλες ή τις περισσότερες σεξουαλικές διεισδύσεις (>50% με οποιαδήποτε σύντροφο).

 •     αρνητικές προσωπικές συνέπειες, αγωνία, απογοήτευση, αποφυγή σεξουαλικής δραστηριότητας.


Αιτιολογία – Διάγνωση


Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια νευροβιολογική διαταραχή γενετικά προκαθορισμένη που οδηγεί σε δυσλειτουργία των κεντρικών υποδοχέων σεροτονίνης.


Η διάγνωση θα στηριχθεί στα παρακάτω:


Ιστορικό: Αναζήτηση νόσων όπως διαβήτης, νευροπάθειες, τραύματα γεννητικής χώρας, ουρολοιμώξεις (κυρίως προστατίτιδας), φίμωση, υπερθυροειδισμός, στηθάγχη.


Φάρμακα: Ψυχοφάρμακα


Σεξουαλικό ιστορικό: Εστιάζεται κυρίως στην αναζήτηση συνυπάρχουσας στυτικής δυσλειτουργίας. Το 30% των ασθενών με πρόωρη εκσπερμάτιση εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία.


Στη συνέχεια θα πρέπει να διαπιστωθεί αν η πρόωρη εκσπερμάτιση σχετίζεται με: 1.     πρόωρη σεξουαλική εμπειρία

 2.     ατυχή πρόωρη σεξουαλική εμπειρία

 3.     αυστηρή θρηκευτική ανατροφή


Απαραίτητες είνα οι πληροφορίες σχετικά με την σεξουαλική λειτουργία της συντρόφου: •     δυσπαρεύνια

 •     άγχος για οργασμό της συντρόφου


Τέλος θα πρέπει να διακρίνουμε αν συμβαίνει με τον αυνανισμό πρόωρη εκσπερμάτιση ή αν συμβαίνει με κάθε σύντροφο.


Κλινικός εργαστηριακός έλεγχος


Περιλαμβάνει έλεγχο των έξω γεννητικών οργάνων για παρουσία φίμωσης, βραχέως χαλινού, ευαισθησία στην ψηλάφηση και “θαμμένο” πέος.


Ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να συμπεριλάβει ορμονικές εξετάσεις για υπερθυροειδισμό, γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων, καλλιέργεια σπέρματος.


Θεραπεία


Η θεραπεία διακρίνεται σε:


Φαρμακευτική θεραπεία: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικές θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως την κρέμα ξυλοκαϊνης / πριλοκκαϊνης. ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣ ΓΙΑ 20 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.


Από στόματος θεραπεία: περιλαμβάνει την χορήγηση αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Το πλέον αποτελεσματικό φάρμακο της κατηγορίας είναι η παροξετίνη. Η παράταση του χρόνου εκσπερμάτισης γίνεται αντιλήπτη μετά από 3-4 μερες ενώ το μέγιστο αποτέλεσμα γίνεται αντιληπτό μετά από 3-4 εβδομάδες. Σε αρκετά κράτη της Ευρώπης κυκλοφορεί η νταποξετίνη ένας νέος αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης, το μόνο φάρμακο με ένδειξη την πρόωρη εκσπερμάτιση.


ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ.


    Ψυγονενείς θεραπείες •     θεραπεία συμπεριφοράς

 •     γνωσιακή προσέγγιση του ζέυγους


Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΧΟΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X