Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μουζάλας: Εμείς θα είμαστε συνεπείς αλλά είναι πιθανό να κλείσουν τα σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ)
Μουζάλας: Εμείς θα είμαστε συνεπείς αλλά είναι πιθανό να κλείσουν τα σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ) thumbnail

Μουζάλας: Εμείς θα είμαστε συνεπείς αλλά είναι πιθανό να κλείσουν τα σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ)

Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό θέμα για την Ελλάδα και την Ε.Ε., οι αντιδράσεις των δημάρχων, τα hot spot, η χρηματοδότηση και η Τουρκία, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής "στον ενικό" με τον Νίκο Χατζηνικολάου. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει "για να μην δοθεί άλλοθι". 

"Τα hot spot. Είναι πολύ πιθανό παρότι εμείς θα είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας να υπάρξουν αρνητικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης. Ακόμη και να κλείσουν τα σύνορα. Δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο που θα είναι τραγικό. Θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε", σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. 


Real.gr στον ενικό Γ.Μουζάλας για κλείσιμο συνόρων 

Ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι "προβλήματα υπήρξαν και στη Σάμο και την Λέσβο και την Ειδομένη. Λύθηκαν σε εισαγωγικά. Διαχείριση κάνουμε του προβλήματος. Είχαμε δημάρχους που ήταν αντίθετοι. Βρίσκαμε κάθε φορά μία λύση στο πρόβλημα, η οποία προσπαθούσε να απαλύνει την κατάσταση. Πρέπει να ισορροπήσει κανείς το βάρος που δέχεται η τοπική κοινωνία με το προσφυγικό. Στην Κω βρήκαμε πόρτα".

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Μουζάλας η εθνική προσπάθεια της Ελλάδας είναι να μειωθούν οι συνέπειες από το προσφυγικό "κύμα" και η παραμονή των προσφύγων στα κέντρα ταυτοποίησης να κυμαίνεται από 24 έως 72 ώρες.


Real.gr στον ενικό Μουζάλας η θέση της… 
 


Real.gr στον ενικό Μουζάλας σε έως 72 ώρες η…

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της Ε.Ε. ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήγησε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. "Η μία άποψη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με ανθρωπιστικούς όρους και υπάρχει μία άποψη που παίρνει την Ευρώπη από τον διαφωτισμό και την γυρνάει στον μεσαίωνα. Δεν είναι η κυρίαρχη μέσα στους θεσμούς και εκεί στηριζόμαστε", σημείωσε ο Γιάννης Μουζάλας.


Real.gr στον ενικό Μουζάλας το πρόβλημα πρέπει… 

Για την Κω τόνισε ότι ο δήμαρχος του νησιού δεν λέει την αλήθεια και αλλάζει συνεχώς θέσεις. "Δεν θέλει την δημιουργία κέντρου ταυτοποίησης στο νησί του. Θεωρεί ότι είναι παράγοντας έλξης για τους πρόσφυγες και είναι κακό για τον τουρισμό. Κάθε φορά είμαστε μπροστά σε μία άλλη θέση, σε κάποιο άλλο οικόπεδο. Υπάρχει μία άποψη που δεν παίρνει υπόψιν της την εξής πραγματικότητα: Δεν πάμε εκεί τους πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι ήδη εκεί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες".


Real.gr στον ενικό Γ.Μουζάλας ο δήμαρχος Κω… Ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις 16 χώρες της Ε.Ε. που δεν εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους για το μεταναστευτικό, όπως αποκάλυψε η Realnews. "Δεν σας κρύβω ότι έχουμε πάρει πρωτοβουλίες και σύντομα θα απευθύνω επιστολή σε όλες τις χώρες αυτές να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους", είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά εξήγησε ότι πολλές χώρες προβάλουν ως επιχείρημα για την δική τους αργοπορία το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί τα hot spot και επομένως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να κατανεμηθούν στην Ευρώπη. 


Real.gr στον ενικό Δ. Αβραμόπουλος 1 

Επιπλέον τόνισε ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν. "Ποτέ δεν τέθηκε θέμα για ενίσχυση στρατιωτική των συνόρων της FYROM. Και ποτέ δεν τέθηκε θέμα για έξοδο χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ποτέ επίσημα δεν έγινε συζήτηση για ‘’μικρή Σένγκεν’’. Επίσημα η Ε.Ε. ποτέ δεν συζήτησε θέμα εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν" είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και συνέχισε: "Επειδή κατά καιρούς διενεργούνται έλεγχοι για την εφαρμογή της συνθήκης όταν παρατηρούνται προβλήματα έρχεται η Ευρώπη και λέει: διορθώστε τα. Κάθε χώρα να εκπληρώνει τις ευθύνες που ανέλαβε".

"Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Το είχα πει και πριν από έναν χρόνο. Όχι μονάχα οικονομικά αλλά και πολιτικά", σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος και τόνισε ότι η χώρα μας έχει πάρει ως προκαταβολή 33 εκατ. ευρώ. "Αδρανή σε λογαριασμούς παραμένουν τα χρήματα που δικαιούται η Ελλάδα για το προσφυγικό", ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Real.gr στον ενικό Δ.Αβραμόπουλος 2 

Ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης υπογράμμισε ότι ο όρος "hot spot" θα εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους στο νησί. "Να δεσμευθεί η κυβέρνηση να παραμένουν εδώ μόνο 24 ώρες και να πηγαίνουν στα κέντρα που πρέπει να προσδιοριστούν στις ηπειρωτικές περιοχές. Δυστυχώς λειτουργούμε υπό την πίεση των γεγονότων και της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε λύσεις που δεν είναι αποδεκτές από την κοινωνία", είπε ο Γιώργος Κυρίτσης. 


Real.gr στον ενικό Δήμαρχος Κω για μεταναστευτικό 

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός είπε ότι η Ε.Ε. οφείλει να τροποποιήσει τις συνθήκες και να γίνεται η καταγραφή των προσφύγων στην Τουρκία, όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα. 

"Εμείς από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση επιλέξαμε να κρατήσουμε καθαρό το μυαλό μας και αντί να γίνουμε μέρος του προβλήματος να γίνουμε μέρος της λύσης. Βλέπω με λύπη ότι η Ε.Ε. επικαλείται συμβάσεις και συνθήκες για να μην κάνει τίποτα", τόνισε ο δήμαρχος Λέσβου και συνέχισε: "Εκτός της ευαισθησίας και ανθρωπιάς που έχουμε δείξει ως Ελλάδα έχουμε δείξει και ικανότητα στην διαχείριση των κρίσεων. Ο Έλληνας που είχε κατασυκοφαντηθεί κατάφερε να σηκώσει στις πλάτες του ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα". 


Real.gr στον ενικό δήμαρχος Λέσβου 

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος ζήτησε ένα συγκεκριμένο, γρήγορο και κατανοητό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό. "Εμείς στη Σάμο διαφωνούμε με την χωροταξία του hot spot αλλά κατανοούμε την ανάγκη να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις. Παρακαλούμε πολύ για την πλήρη αντίδραση, οργανωμένα και στρατηγικά", σημείωσε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος. 


Real.gr στον ενικό δήμαρχος Σάμου 

Ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωσε ότι στην περιοχή του θα γίνει κέντρο προσφύγων. "Καταρχήν ενημερωθήκαμε από την τηλεόραση. Δεν υπήρχε καμία προηγούμενη συνεννόηση", είπε ο Ευθύμης Φωτόπουλος και εξήγησε ότι κατατέθηκε αντιπρόταση για την δημιουργία του κέντρου προσφύγων σε μία περιοχή 60 στρεμμάτων ακριβώς δίπλα στο γήπεδο του Θερμαϊκού. 


Real.gr δήμαρχος Δέλτα

Ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης σημείωσε ότι οι δήμαρχοι "έγιναν οι ‘’Φιλιππινέζες’’ της τελευταίας ώρας". 

"Αυτή τη στιγμή στην περιφερειακή της Ειδομένης έχουν κατασκηνώσει εθνικότητες που δεν τις περνούν στα Σκόπια. Εκεί τι γίνεται; Εμένα εκεί είναι ο μεγάλος φόβος ο δικός μου. Αυτή τη στιγμή μου διαμαρτυρήθηκαν ότι σε μία περιοχή, στο παλαιό τελωνείο των Ευζώνων, έχουν κατασκηνώσει και δημιουργούν προβλήματα". Επιπλέον διαμαρτυρήθηκε και για την δράση ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. "Προσφέρουν παρά πολλά αλλά μας βρήκαν αδύναμους οικονομικά. Και επειδή έχουν το χρήμα δεν μπορεί να γίνουν κράτος εν κράτει. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή οι ΜΚΟ κάνουν και πολιτική. Εμείς είμαστε στην άκρη και ευθυνόμαστε μόνο για τα στραβά".


Real.gr στον ενικό δήμαρχος Παιονίας 

Ο οικονομολόγος Αναστάσιος Λαυρέντζος ανέλυσε τις πτυχές της έξαρσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, διαπίστωσε ότι το ποσοστό των μεταναστευτικών ροών που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος τείνει να ξεπεράσει τη ροή των προσφύγων και εκτίμησε ότι η Ελλάδα έδωσε λάθος μηνύματα ως προς τη διαχείριση του.
 

Real.gr στον ενικό Α.Λαυρέντζος προσφυγικό 
Πηγή: www.real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X