Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Την Πέμπτη στη Βουλή ο νόμος για τις τηλεοπτικές συχνότητες – Εντείνονται οι διαβουλεύσεις Παππά
Την Πέμπτη στη Βουλή ο νόμος για τις τηλεοπτικές συχνότητες - Εντείνονται οι διαβουλεύσεις Παππά thumbnail

Την Πέμπτη στη Βουλή ο νόμος για τις τηλεοπτικές συχνότητες – Εντείνονται οι διαβουλεύσεις Παππά

Με τους εμπλεκόμενους φορείς ενόψει της προκήρυξης του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών συναντήθηκε ο υπουργός Επικράτειας, Νίκος Παπάς.


Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης το βράδυ της Πέμπτης θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση ο νόμος για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Οι άδειες θα είναι 4, όπως προανήγγειλε την Τρίτη ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης. Την έπομενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.


Οι φορείς στη συνάντησή τους με τον υποργό Επικρατείας σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι ευπρόσδεκτη από τον κλάδο, προκειμένου να διασφαλιστεί επιτέλους η διαφάνεια και η δεοντολογία.Επίσης, οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
  • Η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι ευπρόσδεκτη από τον κλάδο, προκειμένου να διασφαλιστεί επιτέλους η διαφάνεια και η δεοντολογία.
  • Είναι αναγκαίες οι πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της αμοιβής όλων όσοι εργάζονται στις παραγωγές, αφού σήμερα ο κανόνας είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι ηθοποιοί που συμμετέχουν σε τηλεοπτικά σίριαλ αμείβονται στην καλύτερη περίπτωση με εξάμηνη καθυστέρηση από την προβολή του κάθε επεισοδίου, που μπορεί να αντιστοιχεί ακόμη και σε καθυστέρηση ενός και ενάμιση χρόνου από τα γυρίσματα.
  • Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο δόλιας πτώχευσης τηλεοπτικών εταιρειών, οι οποίες θα αφήσουν πίσω τους τεράστιες οφειλές. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι έχουν περιληφθεί στη νομοθεσία που ψηφίστηκε όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε εξασφαλιστεί η αποτροπή τέτοιων φαινομένων.
  • Την ανάγκη να ρυθμιστούν θέματα Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ασφαλιστικά, συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων κ.λπ.
Στη συνάντηση με το Νίκο Παπά συμμετείχαν οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ), της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Οπτικοακουστικού Τομέα (ΕΤΕΚΤ-ΟΤ), του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος (ΕΤΕ)


Ο κ. Παππάς συναντήθηκε την Τρίτη το απόγευμα και με εκπροσώπους της Digea. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη διάρκεια της συνάντησης, ο Νίκος Παππάς, "ενημέρωσε τους συνομιλητές του σχετικά με τη μελέτη της Σχολής της Φλωρεντίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου αναφορικά με τον αριθμό των αδειών και συζήτησαν διάφορα επιμέρους θέματα εφαρμογής του νόμου". Στην συνάντηση, έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Digea Στρατής Λιαρέλης, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κυμπουρόπουλος και ο γενικός διευθυντής του φορέα Γιώργος Γαμπρίτσος.


  Υπενυθυμίζεται ότι η αδυναμία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να συγκροτήσουν Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο οδήγησε την κυβέρνηση στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε συναίνεσαν ώστε να σχηματιστεί η ανεξάρτητη αρχή που κατόπιν θα διενεργούσε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν πρόκειται να ξανάρθει στη Διάσκεψη των Πρόεδρων και πλέον αναμένεται το νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών στη Βουλή.Αναφορικά με την έκθεση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι έχει παραληφθεί απ' όλα τα κόμματα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δοθούν τέσσερις άδειες για κανάλια υψηλής πιστότητας (High Definition). 


Ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι η συζήτηση αφορά μόνο τα κανάλια HD και όχι αναλογικά, συνδρομητικά, ιντερνετικά ή μπουκέτα. Ενημέρωσε ακόμη ότι "η μελέτη που είχε παραγγελθεί εδώ και καιρό έχει γίνει και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το Ινστιτούτο έχει συμβουλεύσει και άλλες χώρες της Ευρώπης και έτσι δόθηκαν οι άδειες. Η μελέτη που αφορά τα πραγματικά δεδομένα έχει γίνει και ακολουθήθηκε από όλες τις χώρες και έδωσαν 4, 5 , 6 – μόνο η Ιταλία έχει 11-12 για τους γνωστούς λόγους και με την γνωστή ποιότητα". Πρόσθεσε ότι "για τη χώρα μας πέραν των ενστάσεων που αφορούν τη βιωσιμότητα, οι άδειες πανελλαδικής υψηλής ευκρίνειας θα είναι μέχρι τέσσερις". 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X