Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες – Θα είναι 4 με 10ετή διάρκεια
Στη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες - Θα είναι 4 με 10ετή διάρκεια thumbnail

Στη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες – Θα είναι 4 με 10ετή διάρκεια

Προς ψήφιση έρχεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία ορίζεται ότι οι άδειες για τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου που θα δημοπρατηθούν θα είναι τέσσερις, ενώ οι αρμοδιότητες διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας περνούν –μετά την αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ- στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. 

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, γίνεται λόγος για «ανάγκη υποκατάστασης» του ΕΣΡ καθώς σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία (4/5) για την εκλογή των οκτώ νέων μελών. 

Διαβάστε εδώ το κείμενο της τροπολογίας

Παράλληλα, στην τροπολογία γίνεται επίκληση διάταξης του άρθρου 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους» ενώ «ο έλεγχος και η επιβολή κυρώσεων είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΕΣΡ», διατάξεις από τις οποίες –όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση- συνάγεται ότι η αδειοδότηση της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών συνιστά μια έκφανση της άσκησης του άμεσου ελέγχου του κράτους. 

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο υπουργός στον οποίο ανατίθενται οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αναλαμβάνει τη διενέργεια όλης της διαγωνιστικής διαδικασίας, από την έκδοση της σχετικής προκήρυξης έως τη χορήγηση αδειών σε όσους υπερθεματίσουν στη δημοπρασία, ενώ η τιμή εκκίνησης καθορίζεται με κοινή απόφαση του αρμόδιου υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών. Οι άδειες θα έχουν δεκαετή διάρκεια. 

Γιατί τέσσερις; 

Για τον προσδιορισμό του αριθμού των αδειών που θα δημοπρατηθούν, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ελήφθησαν υπόψιν κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας, τεχνολογικά αλλά και η αναλογία αριθμού αδειών σε σχέση με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ που ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ελήφθησαν υπόψιν στοιχεία που προσδιορίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των αδειοδοτούμενων επιχειρήσεων, όπως η σχέση ανάμεσα στα αναμενόμενα έσοδα από τη συνολική διαφημιστική απορρόφηση (180 έως 265 εκατομμύρια ευρώ) και το ετήσιο κόστος λειτουργίας (κυμαίνεται ανά κανάλι από 32 έως 80 εκατομμύρια ευρώ). 

Για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών αλλά και για την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας ζητήθηκε εμπειρογνωμοσύνη από τη Σχολή Ρυθμιστικών Θεμάτων Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας. 

Λαμβάνοντας υπόψιν τεχνολογικά δεδομένα (το μέγιστο αριθμό πολυπλεκτών που έχουν εκχωρηθεί στην Ελλάδα στη ζώνης 700 MHz), το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας καταλήγει ότι ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας υψηλής ευκρίνειας που μπορούν να μεταδίδονται στην Ελλάδα είναι τέσσερις. 

Σε ό,τι αφορά την τιμή εκκίνησης, το Ινστιτούτο προτείνει εύρος τιμής ανά άδεια από 500.000 ευρώ έως 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συστήνει στις ελληνικές αρχές να στραφούν στις χαμηλότερες τιμές του εύρους καθώς τυχόν σφάλμα αν επιλεγεί υπερβολικά χαμηλή τιμή εκκίνησης, θα «διορθωθεί» από τη φυσική δυναμική της δημοπρασίας εφόσον ο νόμος ορίζει πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ αν επιλεγεί υπερβολικά υψηλή τιμή εκκίνησης, μπορεί να οδηγήσει τον διαγωνισμό σε αποτυχία και ανάγκη επανάληψης της δημοπρασίας.


Τι είπε ο υπουργός Επικρατείας


Σχετικά με το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ο κ. Παππάς είπε στο MEGA ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τέσσερις άδειες ρυθμίζει την αγορά καθώς περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν θα είναι βιώσιμοι.


Real.gr Ν.ΠΑΠΠΑΣ 2 από realmedialive 

Επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί τη διενέργεια διαγωνισμού, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να χάσουν εργαζόμενοι τις δουλειές τους κάλεσε τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ώστε να διεκδικήσουν από κοινού μια τηλεοπτική άδεια.

Τόνισε δε πως σε αντίθετη περίπτωση – μη συγχωνεύσεων – η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία ευθύνη και δήλωσε ανοιχτός στο να αυξήσει το πλαφόν των εργαζομένων από 400 σε 500.
Οι αντιδράσεις


Σε ανακοίωνσή της η ΕΣΗΕΑ κάνει λόγο για εσπευσμένη επιδίωξη της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών δηλώνει αντίθετο σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές και απαιτεί τη διασφλάλθιση των θέσεων εργασίας και την κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.


Η Ένωση Ιδιοκτητών ΕΙΤΗΣΕΕ αμφισβητεί τη νομιμότητα του εγχειρήματος κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή και θέτει εν αμφιβόλων ακόμα και τις αριθμητικές πράξεις που οδηγησαν στην απόφαση για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Ζήτησε διάλογο για να μπουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο.


 


Πηγή:  www.real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X