Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Γιατί πονάω στο σεξ;
Γιατί πονάω στο σεξ; thumbnail

Γιατί πονάω στο σεξ;

Η κυρία Ελεάννα Ελευθερίου, ψυχοθεραπεύτρια – σεξολόγος, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, μας μιλά για την επώδυνη ερωτική επαφή, τη δυσπαρευνία, η οποία διαταράσσει την σεξουαλική ζωή πολλών γυναικών.

Είναι φυσιολογικός ο πόνος στο σεξ;

Οι διαταραχές πόνου αποτελούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες των γυναικών, που συνήθως επιβαρύνουν σημαντικά την ερωτική ζωή του ζευγαριού. Μία από αυτές είναι η δυσπαρευνία, δηλαδή ο επαναλαμβανόμενος ή επίμονος πόνος που μπορεί να νιώθει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή. Συχνά συνυπάρχει με τον κολπόσπασμο ή κολέοσπασμο, κατά τον οποίο οι κολπικοί μύες κάνουν επώδυνους σπασμούς κατά τη διείσδυση. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια κολπόσπασμου μπορεί να οδηγήσουν σε δυσπαρευνία και αντιστρόφως.

Που οφείλεται;

Η δυσπαρευνία μπορεί να προκαλείται από δυσμορφίες των γεννητικών οργάνων που δεν αφορούν μόνο στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα όπως η νόσος Peyronie, δυσλειτουργικές ψυχοφυσιολογικές αντιδράσεις προς τη διείσδυση, από βίαιη ή μη επιθυμητή διείσδυση ή σε ανεπαρκή σεξουαλικό ερεθισμό. Η δυσπαρευνία επίσης μπορεί να συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης και της γαλουχίας που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση κολπικής ξηρότητας. Μπορεί να συνδέεται και με την ενδομητρίωση που ενδέχεται να καταλήγει σε επώδυνες ινώδεις συμφύσεις γύρω από την περιοχή του κόλπου και τους συνδέσμους, μειώνοντας την ελαστικότητα τους κατά την πεοκολπική διείσδυση.  Άλλες αιτίες πόνου κατά την επαφή λόγω των συνεπειών τους στην έξω και έσω γεννητική περιοχή μπορεί να αποτελούν κάποια από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Δεν είναι ωστόσο μόνο σωματικά τα αίτια – ενδοψυχικές συγκρούσεις, ψυχικά τραύματα, ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης και έντονο άγχος μπορεί μέσω της σωματοποίησης να προκαλούν πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσπαρευνίας;

Μπορεί να είναι η αίσθηση καψίματος, σκισίματος ή πόνου που σχετίζονται με τη διείσδυση κατά τη σεξουαλική πράξη. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται από τη γυναίκα στο άνοιγμα του κόλπου, βαθειά στην περινεϊκή περιοχή ή σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο σημείο. Επίσης μπορεί να εντοπίζεται σε όλη την περινεϊκή περιοχή και τα σεξουαλικά όργανα, ενώ μπορεί να μην συμβαίνει πάντα παρά μόνο κατά την ορμητική διείσδυση.

Όταν ξεκινά όμως το αίσθημα του πόνου, η γυναίκα μπορεί να αποσπαστεί από την απόλαυση και την ευχαρίστηση της σεξουαλικής επαφής. Η κολπική εφύγρανση και διαστολή μειώνονται, ενώ η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει να νιώθει πόνο μόνο και μόνο γιατί φοβάται και περιμένει ότι θα πονέσει.

Πότε διαγιγνώσκεται η δυσπαρευνία;

Συνήθως διαγιγνώσκεται όταν εμφανιστεί, από τα συμπτώματα της. Η διάκριση του πόνου που προκαλείται κατά την επαφή των γεννητικών οργάνων ή την αρχική διείσδυση από τον εν τω βάθει πόνο αποτελεί μια ένδειξη για την αιτία των συμπτωμάτων. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η ωριμότητα της ηλικίας, αφού συμπτωματολογία όπως διαταραχές κύκλου, εξάψεις ή κολπική ξηρότητα μπορεί να υποδηλώνουν κολπική ατροφία. Τέλος, πόνος κατά την επαφή μπορεί να επέρχεται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, καθώς ο θηλασμός οδηγεί  σε κολπική ξηρότητα και δυσπαρευνία.

Πώς επιδρά στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;

Το σώμα και ο ψυχισμός βρίσκονται σε μια διαρκή "συνεργασία" και αυτό σαφώς συμβαίνει και σε ότι αφορά τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Ενώ λοιπόν συχνά παρότι η  αρχική αιτία πρόκλησης πόνου δεν υφίσταται, το σώμα  περιμένει ότι θα πονέσει και το μυαλό συνδράμει κατά πολύ σε αυτό. Έτσι δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα γύρω από τη σεξουαλική ζωή του ατόμου αλλά και του ζευγαριού, αφού το σεξ από ευχάριστο καταλήγει να αποφεύγεται λόγω των συνεπειών του. Οι διαστρεβλώσεις και οι αρνητικές πεποιθήσεις γύρω από το σεξ, η παραπληροφόρηση για τη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία αλλά και για το γυναικείο σώμα συχνά σχετίζονται με διάφορες μορφές ενοχλήσεων και πόνου κατά την επαφή.

Υπάρχει θεραπεία;

Η δυσπαρευνία μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί η γυναίκα ή το ζευγάρι να απευθυνθεί στον κατάλληλο ειδικό. Τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες, τραυματοθεραπεία, ψυχοθεραπεία και ενίοτε συνδυασμένη με φαρμακευτική αγωγή θεραπεία, οδηγούν στην ανώδυνη σεξουαλική επαφή.

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X