Γιατί πονάω την ώρα που κάνω σεξ;

Οι διαταραχές πόνου αποτελούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες των γυναικών, που συνήθως επιβαρύνουν σημαντικά την ερωτική ζωή του ζευγαριού.

Μια από αυτές είναι η δυσπαρευνία, δηλαδή ο επαναλαμβανόμενος ή επίμονος πόνος που μπορεί να νιώθει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή.

Συχνά συνυπάρχει με τον κολπόσπασμο ή κολέοσπασμο, κατά τον οποίο οι κολπικοί μύες κάνουν επώδυνους σπασμούς κατά τη διείσδυση. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια κολπόσπασμου μπορεί να οδηγήσουν σε δυσπαρευνία και αντιστρόφως.

Πού οφείλεται αυτός ο πόνος;

Η δυσπαρευνία μπορεί να προκαλείται από δυσμορφίες των γεννητικών οργάνων που δεν αφορούν μόνο στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα όπως η νόσος Peyronie, δυσλειτουργικές ψυχοφυσιολογικές αντιδράσεις προς τη διείσδυση, από βίαιη ή μη επιθυμητή διείσδυση ή σε ανεπαρκή σεξουαλικό ερεθισμό.

Η δυσπαρευνία επίσης, μπορεί να συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης και της γαλουχίας που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση κολπικής ξηρότητας. Μπορεί να συνδέεται και με την ενδομητρίωση που ενδέχεται να καταλήγει σε επώδυνες ινώδεις συμφύσεις γύρω από την περιοχή του κόλπου και τους συνδέσμους, μειώνοντας την ελαστικότητα τους κατά την πεοκολπική διείσδυση.

Άλλες αιτίες πόνου κατά την επαφή λόγω των συνεπειών τους στην έξω και έσω γεννητική περιοχή μπορεί να αποτελούν κάποια από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Δεν είναι ωστόσο μόνο σωματικά τα αίτια – ενδοψυχικές συγκρούσεις, ψυχικά τραύματα, ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης και έντονο άγχος μπορεί μέσω της σωματοποίησης να προκαλούν πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.

Τα συμπτώματα

Μπορεί να είναι η αίσθηση καψίματος, σκισίματος ή πόνου που σχετίζονται με τη διείσδυση κατά τη σεξουαλική πράξη. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται από τη γυναίκα στο άνοιγμα του κόλπου, βαθιά στην περινεϊκή περιοχή ή σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο σημείο.

Ακόμα, μπορεί να εντοπίζεται σε όλη την περινεϊκή περιοχή και τα σεξουαλικά όργανα, ενώ μπορεί να μην συμβαίνει πάντα παρά μόνο κατά την ορμητική διείσδυση.

Όταν ξεκινά όμως το αίσθημα του πόνου, η γυναίκα μπορεί να αποσπαστεί από την απόλαυση και την ευχαρίστηση της σεξουαλικής επαφής. Η κολπική εφύγρανση και διαστολή μειώνονται, ενώ η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει να νιώθει πόνο μόνο και μόνο γιατί φοβάται και περιμένει ότι θα πονέσει.

Υπάρχει θεραπεία;

Το σώμα και ο ψυχισμός βρίσκονται σε μια διαρκή «συνεργασία» και αυτό σαφώς συμβαίνει και σε ότι αφορά τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Ενώ λοιπόν συχνά παρότι η  αρχική αιτία πρόκλησης πόνου δεν υφίσταται, το σώμα  περιμένει ότι θα πονέσει και το μυαλό συνδράμει κατά πολύ σε αυτό.

Έτσι, προκαλούνται περαιτέρω προβλήματα γύρω από τη σεξουαλική ζωή του ατόμου αλλά και του ζευγαριού, αφού το σεξ από ευχάριστο καταλήγει να αποφεύγεται λόγω των συνεπειών του. Οι διαστρεβλώσεις και οι αρνητικές πεποιθήσεις γύρω από το σεξ, η παραπληροφόρηση για τη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία αλλά και για το γυναικείο σώμα συχνά σχετίζονται με διάφορες μορφές ενοχλήσεων και πόνου κατά την επαφή.

Η δυσπαρευνία μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί η γυναίκα ή το ζευγάρι να απευθυνθεί στον κατάλληλο ειδικό. Τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες, τραυματοθεραπεία, ψυχοθεραπεία και ενίοτε συνδυασμένη με φαρμακευτική αγωγή θεραπεία, οδηγούν στην ανώδυνη σεξουαλική επαφή.

Ελεάνα Ελευθερίου
Ψυχοθεραπεύτρια  – Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ρώγες: Πώς υγραίνεται ο κόλπος της όταν παίζεις μαζί τους

Γονείς προσοχή: Σεξ στα σχολεία από τα 12 – Γιατί είναι όλα τόσο κυνικά;

Οι 6 πιο ντροπιαστικές καταστάσεις στο σεξ! Σου έχει συμβεί;

Μπορούν όλες οι γυναίκες να κάνουν squirting την ώρα του σεξ;

Τα 5 παιχνίδια στο σεξ που ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσεις

Απιστία στην οικογένεια: Όταν ο σύζυγος παρατά γυναίκα και παιδιά

Σχετικά άρθρα