Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Γιατί δεν έχω διάθεση για σεξ;
Γιατί δεν έχω διάθεση για σεξ; thumbnail

Γιατί δεν έχω διάθεση για σεξ;

Μια αληθινή ιστορία 

Η Μαρία, 37 ετών αναγνώστριά μας, έστειλε τη δική της ιστορία. Κάποτε αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα με την ερωτική της επιθυμία που ήταν μειωμένη. Ο σύζυγός της άρχισε να παραπονιέται εκείνη φοβήθηκε πώς θα τον χάσει. Κάποια στιγμή έμαθε τι σημαίνει η μειωμένη λίμπιντο στις γυναίκες… 

«Τα τελευταία 3 χρόνια είχα ολοένα και λιγότερη όρεξη να κάνω σεξ με το σύζυγο μου. Στην αρχή έλεγα πως ήταν η κούραση, το παιδάκι που τόσο θέλαμε, αλλά που δυστυχώς δεν είχα κανέναν να με βοηθήσει όταν ήρθε, η δουλειά μου που είναι πολύ απαιτητική και τα οικονομικά μας που όπως των περισσότερων με γέμιζαν άγχος.

 Έτσι από εκεί που βρισκόμασταν ερωτικά με το σύντροφο μου, 2-3 φορές την εβδομάδα, οι επαφές μας περιορίστηκαν στο Σαββατοκύριακο, μετά 1-2 φορές το μήνα ή και καθόλου κατά τη διάρκεια του μήνα  και καταλήξαμε αν με ρωτούσατε πριν λίγο καιρό πότε είναι η τελευταία φορά που έκανες σεξ, να μη θυμάμαι πότε ήταν.  Εκείνος μου έκανε κάποια παράπονα στα όποια δεν δίναμε ιδιαίτερη έκταση, μάλλον δεν άφηνα εγώ το περιθώριο για να το συζητήσουμε.

Μετά από ένα καυγά μας, ήρθα αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα που με φόβισε πολύ: θα έχανα το σύντροφο μου. Και ο λόγος; Ένιωθε ότι η σχέση μας είχε γίνει συμβατική, ότι πια δεν τον ήθελα και ότι ήμασταν μαζί μόνο για το παιδί. Άρχισα να φοβάμαι ότι θα με αφήσει και ότι θα βρει άλλη. Όμως δεν ήξερα τι να κάνω, από πού να ξεκινήσω, που να απευθυνθώ. Δεν πονούσα κάπου, όλες μου οι εξετάσεις ήταν καλές, οπότε τι θεραπεία θα μπορούσα να βρω για αυτό που μου συνέβαινε;

Δεν ήταν φυσιολογικό όλο αυτό και δεν ήθελα  να πιστέψω ότι απλά μου τελείωσε η ερωτική μου διάθεση. Έπρεπε να το αντιμετωπίσω ,να κάνω κάτι γι αυτό. Και επισκέφτηκα τον ειδικό. Μου είπαν ότι υπάρχει ειδικός έλεγχος γι αυτά τα προβλήματα. Μου είπαν ότι με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βρεθεί λύση. Κάπως έτσι λοιπόν ξαναβρήκα την ερωτική μου επιθυμία έσωσα την ερωτική μου ζωή και το γάμο μου».

Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει επιθυμία για σεξ; Ποια είναι τα βασικά σεξουαλικά προβλήματα μιας γυναίκας; Πώς αντιμετωπίζονται στο ιατρείο τα προβλήματα αυτά; Ποιοι έλεγχοι ιατρικοί πρέπει να γίνουν; Και αν το θέμα είναι ψυχολογικό;

Η  επιστημονική ομάδα του Ανδρολόγου Σεξολόγου, Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, από το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών μας απαντά.  

Το σεξουαλικό πρόβλημα ή η σεξουαλική δυσλειτουργία, αναφέρεται σε ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε φάσης του κύκλου της σεξουαλικής ανταπόκρισης που εμποδίζει το άτομο ή το ζευγάρι να βιώσει την ικανοποίηση στη σεξουαλική επαφή.

Ενώ η έρευνα υποδεικνύει ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συχνή. Το 43% των γυναικών και το 31% των ανδρών δηλώνουν κάποιο βαθμό δυσκολίας, είναι ένα θέμα που πολλοί άνθρωποι διστάζουν να συζητήσουν. Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι θεραπεύσιμες, έτσι είναι σημαντικό να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας με τον σύντροφο και το γιατρό μας.

Που οφείλεται η αναστολή της σεξουαλικής επιθυμίας;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην έλλειψη επιθυμίας για σεξ, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών, των  παθολογικών καταστάσεων και θεραπειών, όπως για παράδειγμα η χημειοθεραπεία στον καρκίνο, η κατάθλιψη, αλλά πολύ συχνά και το στρες και η κούραση.  Ο τρόπος ζωής, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας και η καριέρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

-Γιατί πολλές γυναίκες δεν μπορούν να διεγερθούν;

Για τις γυναίκες, η αδυναμία να υπάρξει διέγερση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής συνεπάγεται συχνά με ανεπαρκή λίπανση του κόλπου. Μπορεί επίσης, να σχετίζεται με το άγχος και το στρες. Επιπλέον, οι ερευνητές διερευνούν το πώς τα προβλήματα που επηρεάζουν τη ροή του αίματος από τον κόλπο και την κλειτορίδα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα διέγερσης.

-Ποια άλλα βασικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο σεξ;

Αντιμετωπίζουν έλλειψη οργασμού, δηλαδή απουσία της σεξουαλικής κορύφωσης (οργασμού). Μπορεί να προκληθεί από τη σεξουαλική αποχή, την απειρία, την έλλειψη γνώσης και από ψυχολογικούς παράγοντες (όπως ενοχή, άγχος, στρες) ή εξαιτίας κάποιου σεξουαλικού παρελθοντικού τραύματος ή κακοποίησης.

Πόνος κατά τη συνουσία.

Μπορεί να προκληθεί από μια σειρά προβλημάτων, όπως ενδομητρίωση, κύστη ωοθηκών, κολπίτιδα, κακή λίπανση, παρουσία ουλώδους ιστού από χειρουργική επέμβαση ή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μια επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται κολεοσπασμός και προκαλεί ακούσιες συσπάσεις των μυών που περιβάλλουν την είσοδο του κόλπου μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες που φοβούνται ότι η διείσδυση θα είναι επώδυνη, κάτι που μπορεί να πηγάζει από μια σεξουαλική φοβία ή από μια προηγούμενη τραυματική και επώδυνη εμπειρία.

-Που οφείλονται συνήθως τα σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες;

Οφείλονται κυρίως σε :

Οργανικά αίτια. Καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, νευρολογικές ασθένειες, ορμονικές ανισορροπίες, η εμμηνόπαυση, χρόνιες παθήσεις (νεφρική νόσος ή ηπατική ανεπάρκεια), ο αλκοολισμός, τα ναρκωτικά, οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων ( συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων αντικαταθλιπτικών) μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία.

Ψυχολογικά αίτια. Αυτά περιλαμβάνουν το εργασιακό άγχος και στρες, την ανησυχία για τη σεξουαλική απόδοση, την οικογενειακή σχέση ή τα προβλήματα που προέρχονται από αυτή, τη κατάθλιψη, αισθήματα ενοχής, καθώς και ένα παρελθοντικό σεξουαλικό τραύμα.

-Πώς εντοπίζεται ένα γυναικείο σεξουαλικό πρόβλημα; Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

Για τη διάγνωση του σεξουαλικού προβλήματος σε μια γυναίκα, ο γιατρός πιθανόν να αρχίσει με μια εξέταση και διεξοδική αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Θα κάνει μια γυναικολογική εξέταση για την αξιολόγηση της υγείας των αναπαραγωγικών οργάνων και τεστ Παπ για να ανιχνεύσει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (για τον έλεγχο του HPV). Ο γιατρός μπορεί να κάνει κι άλλες εξετάσεις για να αποκλείσει οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να συμβάλει σε κάποια σεξουαλική διαταραχή.

Μια αξιολόγηση της στάσης σας σχετικά με το σεξ, καθώς και άλλων πιθανών παραγόντων που συμβάλλουν (φόβος, άγχος, σεξουαλικό τραύμα ή κακοποίηση, προβλήματα σχέσεων, κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών) θα βοηθήσουν το γιατρό να κατανοήσει τη βασική αιτία του προβλήματος που μπορεί να μην είναι καθαρά ιατρικό και να δώσει τις κατάλληλες συστάσεις για θεραπεία.

Αν θες και εσύ να μοιραστείς μαζί μας τη δική σου ιστορία δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις στο info@e-mporo.gr. Δεν πρόκειται να δημοσιευθεί το e-mail σας ούτε κάποιο άλλο προσωπικό στοιχείο. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X