Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βρυξέλλες: Με βέτο απειλεί ο Τσίπρας για το προσφυγικό – Τριμερής με Μέρκελ και Ολάντ
Βρυξέλλες: Με βέτο απειλεί ο Τσίπρας για το προσφυγικό – Τριμερής με Μέρκελ και Ολάντ thumbnail

Βρυξέλλες: Με βέτο απειλεί ο Τσίπρας για το προσφυγικό – Τριμερής με Μέρκελ και Ολάντ

Με βέτο απειλεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής, εφόσον οι θέσεις που θα διατυπωθούν τελικώς δεν συνάδουν με τις ελληνικές θέσεις.


Οπως υποστηρίζουν από τις Βρυξέλλες, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπαινίχθηκε εμμέσως ότι δεν προτίθεται να συναινέσει σε ένα κείμενο που θα είναι εκτός ελληνικών συμφερόντων σε σχέση με την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.


Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα, Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.


Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθούν όλα τα ζητήματα της Συνόδου Κορυφής , το προσφυγικό και τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία.


Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν τη γενικότερη πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και ειδικότερα στην κατασκευή και τη λειτουργία των hot spots.


Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας αφενός ως προς την υλοποίηση της δέσμευσής της για μείωση των ροών και αφετέρου ως προς τη μη πρόθυμη συνεργασία της στην υλοποίηση της συμφωνίας για το έργο επιτήρησης του ΝΑΤΟ.


Οι εν λόγω πηγές σημείωσαν πως η Γερμανία άσκησε πίεση στις χώρες του Βίζεγκραντ για τις γενικότερες επιλογές τους και την πολιτική που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.


Τέλος, οι τρεις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας, όπως τις έθεσε η ελληνική πλευρά αφορούν στη λειτουργία του σχήματος μετεγκατάστασης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία και να αποδώσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη μείωση των ροών.


Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό, η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο (μονομερείς ενέργειες, μετεγκατάσταση, συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας).


Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, παρότι το κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό κρίνεται ικανοποιητικό, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.


Οι πληροφορίες του Πρακτορείου αναφέρουν ότι η Γερμανία πρότεινε τη διεξαγωγή στις 6 Μαρτίου έκτακτης συνόδου κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, και μέχρι τότε δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί το σημερινό στάτους.


Μαξίμου: Θετικό το κλίμα για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής


Θετικό ήταν το κλίμα για την Ελλάδα κατά τη συζήτηση για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι 28 αναγνώρισαν τη γενικότερη πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και ειδικότερα στην κατασκευή και τη λειτουργία των hotspots. Οι τρεις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας, όπως τις έθεσε η ελληνική πλευρά αφορούν στη λειτουργία του σχήματος μετεγκατάστασης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία και να αποδώσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη μείωση των ροών.


 


Πηγή: Με πληροφορίες από www.madata.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X