Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Υπάρχουν φάρμακα για τη γυναικεία ερωτική επιθυμία;
Υπάρχουν φάρμακα για τη γυναικεία ερωτική επιθυμία; thumbnail

Υπάρχουν φάρμακα για τη γυναικεία ερωτική επιθυμία;

Στη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία οι θεραπείες, δυστυχώς, είναι ακόμα υποθέσεις εργασίας. Κι αυτό, γιατί το μυστήριο του γυναικείου μυαλού και σώματος, εξακολουθεί να απασχολεί όλους τους επιστήμονες όπως κάποτε τον μεγάλο Freud…

Γράφει ο  Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Στη πρώτη υπόθεση βλάβης της επιθυμίας, θα ενοχοποιήσουμε  διάφορους μηχανισμούς: μια πρώτη αιτία θα είναι η βλάβη των μηχανισμών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την διαδρομή της επιθυμίας από την εστία παραγωγής της στα όργανα στόχους της, αλλά και στην δημιουργία αναστολών και εμποδίων στο να φτάσει η επιθυμία  στα όργανα στόχους. Η διάκριση αυτή είναι καθοριστική, για το σχεδιασμό εξειδικευμένης θεραπείας, που να άφορα τα όργανα που συμμετέχουν είτε κεντρικά  (εγκέφαλος), είτε περιφερικά γεννητικά όργανα.

-Μπορεί να βοηθήσει η χορήγηση τεστοστερόνης;

Ανεξάρτητα από τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα η υπογλώσσια χορήγηση 0,5mg τεστοστερόνης  αυξάνει την ευαισθησία του εγκεφάλου σε ερωτικά ερεθίσματα. Τα αποτελέσματα της  υπερευαισθησίας  στα σεξουαλικά  ερεθίσματα του εγκεφάλου  εξαρτώνται πάντα, από τη κατάσταση εγρήγορσης των έξω γεννητικών οργάνων, κατά ποσό δηλαδή έχει προηγηθεί ερεθισμός τους, αλλά και ποσό έτοιμα  ήσαν για να υποδεχτούν αυτόν τον ερεθισμό.  Αυτό το μήνυμα από το κεντρικό νευρικό σύστημα προς την περιφέρεια  μπορεί να διαταραχθεί από μια μείωση της ευαισθησίας των έξω γεννητικών  οργάνων, λόγω νευρολογικών η ορμονικών διαταραχών .

– Η χορήγηση αναστολλεων φωσφοδιεστερασών; 

Η κεντρική σεξουαλική δράση και πρόκληση είναι απαραίτητη για τους αναστολείς των φωσφοδιεστερασών, που δρουν περιφερικά αυξάνοντας την αιμάτωση των γεννητικών οργάνων  και την ανταπόκριση  τους  στους ερωτικούς ερεθισμούς.

-Συνδυάζονται η χορήγηση τεστοστερόνης και η χορήγηση αναστολέων φωσφοδιεστεράσης;

Ο συνδυασμός τεστοστερόνης και αναστολέων φωσφοδιεστεράσης θεωρητικά μπορεί να αυξήσει την ανταπόκριση στα ερωτικά  ερεθίσματα  των γυναικών,  ιδιαίτερα αυτών με χαμηλή επιθυμία ,  μεσολαβώντας στα πρόσθια φλοιώδη κέντρα του εγκεφάλου  και στη δράση της σεροτονίνης.

-Τι προσφέρουν οι αναστολείς σεροτονίνης;

Χορηγώντας αντικαταθλιπτικά σε συνδυασμό με τα προηγούμενα φάρμακα  να ενισχύσουμε την διαδρομή της επιθυμίας, αναστέλλοντας τις αναστολές που σε πολλές γυναίκες με κατάθλιψη, ενεργοποιούνται καθυστερώντας η διακόπτοντας τα μηνύματα που έχουν σχέση με τη διέγερση ,τη κορύφωση  και τον οργασμό.

Πηγές:

Toward Personalized Sexual Medicine (Part 1): Integrating the “Dual Control Model” into Differential Drug Treatments for Hypoactive Sexual Desire Disorder and Female Sexual Arousal Disorder

By Jos Bloemers, Kim van Rooij, Saskia Poels, Irwin Goldstein, Walter Everaerd, Hans Koppeschaar, Meredith Chivers, Jeroen Gerritsen, Diana van Ham, Berend Olivier, Adriaan Tuiten

 

 

 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X