Γιατί δεν μπορώ να ξεπεράσω τον πρώην μου;

Κάποτε με ρώτησαν αν η επιστημονική έρευνα θα μπορούσε να εστιάσει στο να ξεπεράσουμε τον εθισμό στην αγάπη. Σίγουρα μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε πολλές εθιστικές «κακές» συνήθειες αλλά άραγε θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τον εθισμό μας με έναν πρώην;

Γράφει η Kelly McGonigal ψυχολόγος υγείας στο  Stanford University.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξεπεράσουμε έναν πρώην;

Ακόμα και όταν η σχέση έχει γίνει για τα καλά παρελθόν, ο στενός δεσμός που κάποτε είχατε μεταξύ σας δεν είναι εύκολο να διαγραφεί από τη μνήμη σας  και από τη «μνημη του σώματός σας». Πράγματι. Η χημεία του έρωτα φαίνεται πώς ξεπερνά τα χρονικά όρια των δεσμεύσεων μας.  Ό, τι σας θυμίζει πρώην σας μπορεί να επαναφέρει μια πλημμύρα συναισθημάτων στο μυαλό σας. Μια απλή σκέψη είναι ικανή να σας προκαλέσει ένα flash back γεμάτο από ευφορία και να σας επαναφέρει όλες τις όμορφες στιγμές που περάσατε μαζί και να ξεχάσετε πλήρως τα άσχημα κοινά σας βιώματα. Κάνω λάθος; Ακόμα και αν η σχέση σας ήταν τελικά «καταστροφική» ίσως κατά βάθος δε θέλετε να παραδεχτείτε ότι σπαταλήσατε τον χρόνο σας και τα συναισθήματά σας σε έναν άνθρωπο που μπορεί και να μην τα άξιζε. Αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τον πρώην σας. Ένας άλλος λόγος είναι το ότι ίσως φοβάστε να κάνετε το επόμενο βήμα, μη τυχόν και προδοθείτε πάλι.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν για να ξεπεράσετε τον πρώην σας;

Όπως και σε κάθε άλλη δύσκολη αλλαγή, έτσι και εδώ πρέπει να προσπαθήσετε να έχετε αυτοέλεγχο αλλά κυρίως, να δείξετε συμπόνοια στον ίδιο σας τον εαυτό. Η δύναμη της θέλησης βέβαια, παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο.  Οι 5 συμβουλές που σας δίνω είναι βασισμένες σε επιστημονικά συμπεράσματα.

1.Μιμηθείτε ένα πολύ δυναμικό μοντέλο γυναίκας

Οι νευροεπιστήμη εχει αποδείξει ότι  παίρνουμε μεγάλη δύναμη από τους ανθρώπους που θαυμάζουμε, απλά και μόνο με το να τους φέρνουμε στο μυαλό μας. Κοιτάξτε τη δική σας την καθημερινή ζωή, αναζητήστε στους ανθρώπους γύρω σας ένα δυνατό πρότυπο, μια δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα που μπορεί και τα καταφέρνει μια χαρά ακόμα και όταν δεν έχει σύντροφο στη ζωή της. Ο μιμητισμός ίσως έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Δοκιμάστε να τη φέρνετε στο μυαλό σας κάθε φορά που τον σκέφτεστε. Κάθε φορά που θα κοιτάξετε μια φωτογραφία του ή θα μπείτε στο προφίλ του στο Facebook , σκεφτείτε. Εκείνη, τι θα έκανε;

2. Βάλτε ξανά στη ζωή σας παλιά χόμπι ή καινούργια ενδιαφέροντα.

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε μια παλιά συνήθεια λιγότερο ελκυστική είναι να βρείτε μια καινούργια. Δυστυχώς δεν μπορείτε να «παραγγείλετε ένα νέο φλερτ ή να ερωτευτείτε κατά παραγγελία. Αλλά μπορείτε να ανακαλύψετε έναν καινούργιο εθισμό, να βάλετε έναν νέο στόχο στη ζωή σας. Κάντε μια προσπάθεια να αντικαταστήσετε τη λαχτάρα που νιώθετε για τον πρώην σας με μια καινούργια ασχολία. Ασχοληθείτε με ένα χόμπι που είχατε αφήσει λόγω έλλειψης χρόνου. Θυμηθείτε, ποια πράγματα σας αρέσουν αλλά έχετε πολύ καιρό να ασχοληθείτε με αυτά; Είναι το μαγείρεμα; Είναι ο χορός ή το διάβασμα; Τι κάνατε πριν τον γνωρίσετε, τι παραμελήσατε όταν μπήκατε σε αυτή τη σχέση; Δημιουργήστε καινούργιους μικρούς εθισμούς και κάθε φορά θα νιώθετε πώς εκείνος σας λείπει φροντίστε να είστε πολύ απασχολημένες για να νοσταλγήσετε την παρουσία του.

3.Αποφύγετε όσο μπορείτε το στρες. Προκαλεί την ανάγκη για επανασύνδεση.

Το στρες μπορεί να πυροδοτήσει κάθε μορφή εθισμού. Ακόμα και όταν ο εθισμός έχει να κάνει με την παλιά σας αγάπη. Κάθε φορά που νιώθουμε εξαντλημένοι , υπερβολικά αγχωμένοι και κουρασμένοι δημιουργείται μέσα μας η ανάγκη για να νιώσουμε την ασφάλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Είναι πολύ πιθανόν το άγχος και η κούραση να μας κάνουν να νιώθουμε την ανάγκη επανασύνδεσης. Αποφύγετέ το. Όσο βέβαια είναι εφικτό.

Το άγχος επίσης, δημιουργεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο την ανάγκη για «ανταμοιβή» και μάλιστα η επιδίωξή της κάτω υπό συνθήκες άγχους γίνεται χωρίς να σκεφτόμαστε το ρίσκο ή τους κινδύνους. Ας δούμε πώς λειτουργεί αυτή η αρχή στις σχέσεις. Είναι πολύ πιθανόν να φανταστείτε και να επιθυμήσετε μια επανένωση με τον σύντροφό σας προκειμένου να ανταμείψετε τον εαυτό σας και μάλιστα, χωρίς να σκέφτεστε τη λύπη ή την προδοσία που νιώσατε ή την αμηχανία της τελευταίας φοράς που βρεθήκατε. Υπάρχουν απλές τεχνικές χαλάρωσης, από μια βόλτα, ένα μασάζ ή πιο επαγγελματικές, όπως αυτές που μπορεί να σας μάθει ένας ειδικός ψυχικής υγείας. Δοκιμάστε όποια σας ταιριάζει.

4. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να μην τον σκέφτεται. Μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε.

Υπάρχει ένα εγγυημένος τρόπος για να  μην ξεχάσετε ποτέ τον πρώην σας. Το να προσπαθήσετε να τον βγάλετε τελείως από το μυαλό σας.  Οι ψυχολόγοι  αποκαλούμε αυτή την τακτική “White Bear Effect”. (Λευκή αρκούδα). Όταν προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε κάτι, αυτό εγκαθίσταται για τα καλά στο μυαλό μας και καταλήγουμε να το σκεφτόμαστε συνέχεια. Είναι κάτι που συμβαίνει με όλους τους εθισμούς. Οι άνθρωποι που θέλουν να απαλλαγούν από την παχυσαρκία και προσπαθούν να μη σκέφτονται καθόλου τα γλυκά  και τη σοκολάτα, όχι μόνο δεν τα καταφέρνουν αλλά στο τέλος καταλήγουν να καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες. Οι καπνιστές που θέλουν να βγάλουν από το μυαλό τους το τσιγάρο και σκέφτονται συνέχεια πώς θα καταφέρουν να το εξαφανίσουν από τη ζωή τους, τελικά καπνίζουν πολύ περισσότερο και η όλη προσπάθειά τους πάει κυριολεκτικά χαμένη. Σας έχει τύχει να προσπαθήσετε πολύ να απωθήσετε κάτι και να το ονειρευτείτε; Συμβαίνει πολύ συχνά, το αποδεικνύουν και οι επιστημονικές έρευνες.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που ο πρώην σας θα έρθει στον νου σας, μην πανικοβληθείτε. Μη μπείτε στη διαδικασία να διώξετε την «κακή» σκέψη, σας διαβεβαιώ ότι δε θα φύγει τόσο εύκολα. Θα ήταν καλύτερα να στρέψετε την προσοχή σας σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Σε ένα πρόσωπο για το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσετε να νοιάζεστε, το οποίο αξίζει τη φροντίδα σας την προσοχή και το ενδιαφέρον σας.

Στον εαυτό σας.

Σχετικά άρθρα