Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στην τελική ευθεία η μείωση των συντάξεων
Στην τελική ευθεία η μείωση των συντάξεων thumbnail

Στην τελική ευθεία η μείωση των συντάξεων

Σχέδιο για κλιμακωτές μειώσεις και στις υφιστάμενες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και αναλογική καταβολή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ έχει έτοιμο το υπουργείο Εργασίας, εν όψει της έλευσης των δανειστών τις επόμενες μέρες, ώστε να κλείσει το πιο δύσκολο μέτωπο της αξιολόγησης.

Η μείωση εξετάζεται να εμφανίζεται για τις συντάξεις με τη μορφή αυξημένης κράτησης υπέρ του ταμείου αλληλεγγύης των γενεών (ΑΚΑΓΕ ), δηλαδή του επίσημου κουμπαρά για το ασφαλιστικό και θα επιβληθεί για τις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ, ενώ σήμερα η κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ επιβάλλεται για τις συντάξεις πάνω από τα 1.400 με αναμενόμενα επιπλέον έσοδα ύψους 300 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, θα προταθεί και μια κλιμακωτή μείωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς μέχρι και το 2019, αν αυτή είναι πάνω από το 20%.

Υπενθυμίζεται ότι ως προσωπική διαφορά ορίζεται η διαφορά στο ποσό της τελικής υφιστάμενης σύνταξης σε σχέση με την σύνταξη που θα δίνεται μετά την αλλαγή του υπολογισμού για εργαζόμενους με ίδιο εργασιακό χρόνο και τις ίδιες μέσες αποδοχές.

Με το μέτρο αυτό, αναμένεται οι υφιστάμενες συντάξεις με πολύ υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης (π.χ. αυτές των ΔΕΚΟ και των τραπεζών) να αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά από φέτος, ώστε να πλησιάσουν ως ποσό τις νέες συντάξεις που θα αποδοθούν από εδώ και πέρα.

Στις επικουρικές εξετάζονται μειώσεις οι οποίες θα ξεκινούν από 8% και θα φτάνουν έως το 12% για τις συντάξεις από τα 150 ευρώ με στόχο πρόσθετα έσοδα περίπου 300 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικουρικές έχουν υποστεί ήδη μείωση 6% από το 2015 με την επιβολή ισόποσης κράτησης υπέρ του ΕΟΠΠΥ.

Παράλληλα, βέβαια, θα υπάρξουν περικοπές κατά 20% και στα εφάπαξ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μείωση τουλάχιστον 40% στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. Τα δύο αυτά μέτρα αναμένεται να αποδώσουν, συνολικά, περίπου 250 εκ. ευρώ.

Εισφορές

Παρά τις περικοπές, το υπουργείο Εργασίας επιμένει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5% στη μισθωτή εργασία μέτρο που υπολογίζεται ότι θα αποδώσει περίπου 100 εκ, ευρώ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ το υπουργείο προτείνει έκπτωση 50% των ασφαλιστικών εισφορών.
 
Έτσι η μέση ασφαλιστική επιβάρυνση πέφτει από το 26,9% (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για υγεία) στο 19% για την περίοδο 2017-19.

Εθνική σύνταξη

Στη νέα πρόταση του υπουργείου Εργασίας υπάρχει και μια ενδιάμεση λύση και στο θέμα της κατοχύρωσης της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για την οποία οι δανειστές επιμένουν να δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια.

Το υπουργείο φαίνεται να αποδέχεται την κατοχύρωση του δικαιώματος της εθνικής σύνταξης στα 20 χρόνια από 15 που ισχύει σήμερα και την αναλογική καταβολή της για λιγότερα χρόνια εργασίας.

Συγκεκριμένα η πρόταση θέλει την καταβολή εθνικής σύνταξης 300 ευρώ για 15 χρόνια εργασίας και 250 για 10 χρόνια εργασίας.

Τη Δευτέρα το κρίσιμο ραντεβού με τους αγρότες

Ειδικά για τους αγρότες. η πρόταση που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή τους τη Δευτέρα, θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών κλιμακίων από επτά που είναι σήμερα σε τρία, με το πρώτο να προβλέπει πλέον εισφορές 10% αντί 15% της σημερινής κλίμακας.

Θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα επιλογής από τον κάθε αγρότη ποιο κλιμάκιο εισφορών θα επιλέξει να ακολουθήσει και θα υπάρχει και η επιλογή για αλλαγή κλιμακίου μετά από τρία χρόνια.

Παράλληλα βέβαια, ανάλογα με το κλιμάκιο στο οποίο θα επιλέξει να ασφαλιστεί κάποιος αγρότης θα υπολογιστεί και η σύνταξη που θα πάρει.
 
Αν διαλέξει το πρώτο κλιμάκιο για όλο τον εργασιακό του βίο θα πάρει το ελάχιστο μέρος της εθνικής σύνταξης που θα αντιστοιχεί σε 10 χρόνια εργασίας (250 ευρώ) ενώ μείωση θα έχει και η αναλογική σύνταξη.

Εκείνο που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη είναι αν τελικά ο ΟΓΑ θα μείνει αυτόνομο ταμείο ή θα ενταχθεί στο νέο υπερταμείο κύριας ασφάλισης.
www.real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X