Πότε μια γυναίκα είναι ψυχρή στο σεξ;

Μιλώντας για ψυχρότητα εννοώ την ανικανότητα ενός ατόμου να νιώθει ένα ολοκληρωμένο σεξουαλικό συναίσθημα. Τις περισσότερες φορές αυτό σημαίνει ανικανότητα να φτάσει σε οργασμό. Ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι γυναίκες σαν αποτέλεσμα της ψυχρότητάς τους διαφέρει ανάλογα με την προσωπικότητά τους. Ορισμένες γυναίκες αλλάζουν συνέχεια εραστές με την ελπίδα να βρουν εκείνον τον άντρα που θα τις κάνει να αισθανθούν…

Γράφει ο συγγραφέας και ψυχίατρος Δρ. Άρθουρ Τζάνοφ

Όταν η γυναίκα αγνοεί τελείως το σεξ, εκείνο που βιώνει μέσα από αυτόν τον τρόπο δράσης είναι η ελπίδα να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της και την τιμή της προκειμένου να κρατήσει την αγάπη της Μητέρας της.

Πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν ότι μπορούν να έχουν οργασμό μόνο όταν αυνανίζονται. Αυτό το παράδειγμα δείχνει τη σύνδεση ενός ατόμου με τις δικές του ανάγκες παρά με έναν σύντροφο.  Οι γυναίκες αυτές συνηθίζουν τον αυνανισμό από την εφηβική τους ηλικία και το πέος σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να συμβολίζει ακόμα και απειλή ή ατίμωση κτλ και αποφεύγεται γιατί ακριβώς έχει αυτή τη σημασία.

Ένα παράδειγμα.

Μια γυναίκα ανατρέφεται από μια σεμνότυφη μητέρα που τη γεμίζει με μύθους γύρω από το σεξ τους άντρες και την ηθική. Ακούει πράγματα όπως «Οι άντρες είναι ζώα ζητάνε μόνο ένα πράγμα… Θα σε εγκαταλείψουν μετά. Εκτός από αυτά που ακούει βλέπει και την απόδειξή τους στο πρόσωπο ενός σκληρού πατέρα. Το νεαρό κορίτσι πιστεύει λοιπόν σε όλα τα παραπάνω αρνιέται κάθε σεξουαλική εμπειρία πριν από τον γάμο και όταν παντρεύεται ανακαλύπτει ότι… είναι ψυχρή!

Ο φόβος του σεξ.

Παραπονιέται στον γιατρό ότι ο κόλπος της είναι αναισθητοποιημένος. Η γυναίκα αυτή δεν βιώνει πια σεξουαλική ικανοποίηση βιώνει φόβο! Φόβο που βασίζεται στην άρνηση του σεξουαλικού συναισθήματος, φόβο που δεν είναι αναγκαστικά συνειδητός. Το κορίτσι αυτό δεν αισθανόταν, ήταν ένας τρόπος για να πείσει τη Μητέρα ότι παρέμενε το ευγενικό κορίτσι που θα την έκανε πάντα περήφανη. Μόλις όμως αισθάνθηκε τη ματαιότητα της μητρικής αγάπης, τότε άρχισε να  την πλημμυρίζουν μια αφθονία καινούργιων κολπικών αισθήσεων πράγμα που έχει συμβεί και σε άλλες πολλές ασθενείς μου. Και αυτό γιατί μόλις ένιωσε ότι δεν θα έπαιρνε την μητρική αγάπη που ζητούσε, άρχισε να την ζητάει από αλλού μέσα από τη σεξουαλική επαφή.

Φαντασιωνόταν μια άλλη γυναίκα να της κάνει στοματικό!

Πολλές φορές το μυαλό δεν μπορεί να αναγνωρίσει καν τα σεξουαλικά συναισθήματα και τότε συχνά έρχονται οι φαντασιώσεις να αποκαταστήσουν το «κενό».

Σε ένα άλλο παράδειγμα ασθενούς μου κάποια γυναίκα για να νιώσει σεξουαλικότητα έπρεπε να φαντασιώνει ότι μια άλλη της έκανε στοματικό έρωτα. Παντρεύτηκε έναν θηλυπρεπή άνδρα που προτιμούσε αυτόν τον τρόπο σεξουαλικών σχέσεων ώστε η φαντασίωση να λειτουργεί εύκολα. Μια άλλη φαντασιωνόταν σκηνές βιασμού.Η εμπειρία στην διάρκεια της σεξουαλικής πράξης είναι μια προσπάθεια του ανθρώπου να εκπληρώσει τις αληθινές του ανάγκες. Να νιώσει αγάπη και στοργή από τη Μητέρα του. Οι φαντασιώσεις όμως δεν αρκούν για να εκπληρωθούν οι πραγματικές μας ανάγκες και έτσι η συμβολική συμπεριφορά γίνεται επαναληπτική και καταναγκαστική.  Στην πρώτη περίπτωση που η γυναίκα ήθελε μόνο στοματικό έρωτα, όταν ο άνδρας προσπαθούσε κάποιες φορές να διεισδύσει μέσα της με το πέος εκείνη γινόταν ολότελα ψυχρή και η σεξουαλική πράξη γινόταν πολύ οδυνηρή. Με τη δική του μοναδική γλώσσα το σώμα της έλεγε ότι μέσα της υπήρχε πολύς πόνος.

Δεν πρέπει λοιπόν, να αποδίδουμε την ψυχρότητα μόνο στην λανθασμένη σεξουαλική εκπαίδευση ή στις κακές σεξουαλικές εμπειρίες. Πολλά κορίτσια είναι τόσο πολύ κλεισμένα στον εαυτό τους που μπορούμε να προβλέψουμε την ψυχρότητά τους. Αν ένα μικρό κορίτσι έχει απονεκρώσει τον εαυτό του και δεν μπορεί να νιώσει καμιά αίσθηση, όπως η γεύση του φαγητού για παράδειγμα είναι πολύ πιθανό μεγαλώνοντας να απονεκρώσει και τις σεξουαλικές της αισθήσεις. Θα χρειάζεται πολύ έντονο ερεθισμό για να αισθανθεί το παραμικρό σε μια περιοχή που μαθαίνει ότι είναι απαγορευμένη.

Σχετικά άρθρα