Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Καρκίνος χοληδόχου πόρου: Τα βασικότερα συμπτώματα
Καρκίνος χοληδόχου πόρου: Τα βασικότερα συμπτώματα  thumbnail

Καρκίνος χοληδόχου πόρου: Τα βασικότερα συμπτώματα


Εφαλτήριο για την εκδήλωση του καρκίνου αποτελεί η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε τύπο κυττάρων, σε οποιοδήποτε όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Ο καρκίνος χοληδόχου πόρου ξεκινά να εκδηλώνεται σε έναν από τους χοληδόχους πόρους που ενώνουν το συκώτι με το λεπτό έντερο.


About the bile ducts


Χοληδόχοι πόροι ονομάζονται οι λεπτοί σωλήνες που εκτείνονται από το συκώτι μέχρι το λεπτό έντερο. Βασικός ρόλος τους είναι να μεταφέρουν το υγρό που ονομάζεται χολή από το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη στο λεπτό έντερο, όπου βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών που λαμβάνουμε από τις τροφές.


Ο καρκίνος μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο αυτού του δικτύου και ταξινομείται σε τρεις γενικές κατηγορίες, ανάλογα με το ακριβές σημείο εκδήλωσής του:


- Ενδοηπατικός (intrahepatic)


- Περιπυλαίος (perihilar)


- Περιφερικός (distal)


225084 3


Το συχνότερο από τα τρία αυτά είδη είναι ο περιπυλαίος καρκίνος (+50% των περιστατικών καρκίνου του χοληδόχου πόρου).


Συμπτώματα


Ο καρκίνος του χοληδόχου πόρου συνήθως δεν πυροδοτεί εμφανή συμπτώματα σε αρχικό στάδιο. Ενοχλήσεις που πιθανώς θα εκδηλωθούν είναι εξαιρετικά ασαφείς.


Τα συμπτώματα που ενδεχομένως θα εκδηλωθούν αργότερα εξαρτώνται από το ακριβές σημείο εκδήλωσης του καρκίνου. Μερικά από τα γενικά συμπτώματα είναι τα εξής:


- ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού τμήματος των οφθαλμών)


- ανεξήγητη απώλεια βάρους


- στομαχόπονος ή πόνος στην ευρύτερη κοιλιακή χώρα


- πυρετός και ρίγη


Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα ενδέχεται να οφείλονται σε πολλές διαφορετικές παθήσεις. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν δεν έχει εντοπιστεί η αιτία των συμπτωμάτων και οι ενοχλήσεις δεν υποχωρούν.


Πηγή: American Cancer Society, Cancer Research UK, onmed 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X