Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Έρχεται η λυπητερή για τους φορολογούμενους. Από Μάρτη δηλώσεις
Έρχεται η λυπητερή για τους φορολογούμενους. Από Μάρτη δηλώσεις thumbnail

Έρχεται η λυπητερή για τους φορολογούμενους. Από Μάρτη δηλώσεις

Τον Μάρτιο ξεκινούν τελικά οι φορολογικές δηλώσεις έπειτα από έγκριση που πήραμε από το κουαρτέτο.

Επίσης παρά τους σχεδιασμούς να ξεκινήσουν οι δηλώσεις από 1ης Φεβρουαρίου και παρότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έδωσε παράταση για την υποβολή των βεβαιώσεων μισθοδοσίας του 2015 από Ταμεία και εργοδότες, τελικά η έναρξη της υποβολής του Ε1 θα κρατήσει αρκετές μέρες ή και εβδομάδες ακόμη, μέχρι τουλάχιστον να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν νομοθετικές διατάξεις που είναι απαραίτητες πριν από την υποβολή των δηλώσεων.

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και πρέπει να επιλυθούν με νόμους διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

1. «Τεχνικά» προβλήματα, όπως:

♦ Ποιος είναι ο κατά νόμο «υπόχρεος» στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης ομόφυλων ζευγαριών. Η κλασική διάκριση «άνδρας – γυναίκα» πλέον δεν υπάρχει και, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα πρέπει να έρθει ειδική διάταξη που θα καθορίζει τη διαδικασία ορισμού του υπόχρεου, αν είναι και οι δύο άνδρες ή και οι δύο γυναίκες. 

♦ Τι θα ισχύσει για τον κωδικό 049, δηλαδή για τη δήλωση οικογενειακών δαπανών του 2015. Αν και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος δεν προέβλεπε υποχρέωση συλλογής αποδείξεων για το 2015, το υπουργείο Οικονομικών διατήρησε στη φόρμα δήλωσης Ε1 τον κωδικό 049, οπότε θα πρέπει να δώσει και οδηγίες για τον αν πρέπει να συμπληρωθεί με κάποιο ποσό, όπως τις προηγούμενες χρονιές, ή να μείνει «κλειδωμένος» και ανενεργός χωρίς να συμπληρωθεί απολύτως τίποτε.

2. Φορολογικές διατάξεις που θα πρέπει να συμφωνηθούν πρώτα με την τρόικα, όπως:

♦  Αν θα απαλλαγούν τελικώς από τα τεκμήρια οι άνεργοι και όσοι έχουν πολύ χαμηλά ή περιστασιακά εισοδήματα (π.χ. για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» κ.λπ.). 

♦ Να αλλάξει ο αριθμός των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος, από τρεις διμηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα (στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου) σε έως και οκτώ δόσεις ανά μήνα, με τελευταία τον Δεκέμβριο.
Πηγή: www.madata.grComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X