Ξέρω ότι ο άντρας της την απατά: Να μιλήσω ή όχι;

Πριν λίγο καιρό σε μια έξοδό μου το βράδυ, είδα τυχαία τον άντρα μιας πολύ καλής μου φίλης στο ίδιο μαγαζί να πίνει ποτό μαζί με μια άγνωστη γυναίκα. Δεν πρόλαβα να πάω να του μιλήσω, γιατί ξαφνικά τον είδα να τη φιλάει.

Σοκαρίστηκα. Άφησα την παρέα μου χωρίς να εξηγήσω σε κανέναν τι συμβαίνει, σηκώθηκα και έφυγα από το μαγαζί. Αρχικά ένιωσα μέσα μου θυμό, ήμουν βέβαιη ότι την απατά. Θύμωσα γιατί και εμένα στο παρελθόν με έχουν απατήσει και ξέρω πως είναι να ζεις στον κόσμο σου και ο σύντροφός σου να σε κοροϊδεύει.

Έπειτα προσπάθησα να τον δικαιολογήσω αλλά πώς να δικαιολογήσεις αυτό το σκηνικό; Και βρέθηκα στο εξής δίλημμα. Να το πω στη φίλη μου ή όχι; Και αν τσακωθούν; Και αν ο καβγάς τους οδηγήσει σε χωρισμό; Δε θα ήθελα να είμαι υπεύθυνη για κάτι τέτοιο.

Εκείνη αγαπά τον άντρα της

Από την άλλη σκέφτομαι ότι η φίλη μου μπορεί να με παρεξηγήσει. Αγαπά τον άντρα της και δεν ξέρω ποια θα είναι η αντίδρασή της. Προσπαθώ εδώ και καιρό να καταλάβω ποιο είναι το σωστό. Πρόσφατα πήγαμε για ψώνια μαζί, ήμουν πολύ σφιγμένη, ένιωθα φοβερή αμηχανία.

Φοβόμουν να της πω το οτιδήποτε. Ένιωθα όμως και συμμέτοχη, ένιωθα σαν να την κοροϊδεύω και εγώ. Δεν έχω μιλήσει σε κανέναν γι΄ αυτή την ιστορία. Ήθελα να ζητήσω τη συμβουλή ενός ειδικού. Τι πρέπει να κάνω σε αυτή την περίπτωση;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Μαριέττα Πεπελάση

Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο η κοπέλα να μιλήσει στον άντρα και όχι στη γυναίκα. Να του ζητήσει μια συνάντηση και να συζητήσει μαζί του για όλα αυτά που την προβληματίζουν. Να του μιλήσει ειλικρινά. Ξέρεις «σε είδα να κάνεις αυτό. Τι συμβαίνει;».

Να του μιλήσει με αγάπη, όχι επιθετικά: «Βλέπω ότι είστε ευτυχισμένοι και έχετε μια ωραία σχέση, βλέπω ότι την αγαπάς και τη φροντίζεις αλλά είδα και αυτό, και είναι κρίμα να χαλάσει μια όμορφη σχέση». Από εκεί και πέρα μπορεί να κάνει και μια κουβέντα με τη φίλη της.

Να ρωτήσει διακριτικά «πώς πάει η σχέση» ώστε να μπορέσει να κάνει μια αξιολόγηση της κατάστασης. Το ότι είδε μια προκλητική συμπεριφορά δε σημαίνει ότι ο σύντροφος της φίλης είναι αναγκαστικά άπιστος. Αν πραγματικά την απασχολεί το θέμα αυτό, ας διερευνήσει σε τι κατάσταση είναι η σχέση τους.

Σε τι ερωτική κατάσταση βρίσκεται το ζευγάρι;

Μπορεί να είναι καλή, μπορεί να είναι καλός σύντροφος, να τη φροντίζει, να την περιποιείται, να τη βοηθάει και η συμπεριφορά του αυτή να μη δηλώνει κάτι ουσιαστικό. Μπορεί όμως η σχέση της να έχει πράγματι πρόβλημα. Μπορεί η φίλη της να έχει κάνει λάθη.

Σε τι ερωτική κατάσταση βρίσκεται το ζευγάρι; Ας μην ξεχνάμε πως το ερωτικό κομμάτι παίζει πάντα, βασικό ρόλο. Ας μη ξεχνάμε όμως σε τέτοιες περιπτώσεις. Η πρόθεσή μας όταν μιλάμε για τέτοια θέματα δεν πρέπει να είναι κριτική. Αν θέλουμε να συμπαρασταθούμε σαν καλές φίλες ναι, να ασχοληθούμε με το ζήτημα.

zeygari apistia

Ο φόβος δεν κάνει καλό

Αν όμως θέλουμε να κάνουμε κριτική, τότε είναι καλύτερο να μην ανακατευτούμε και να αφήσουμε τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους. Είναι καλό να είμαστε κοντά στα πρόσωπα που αγαπάμε, να φροντίζουμε να είναι καλά.  Πολλές φορές έχω συναντήσει περιστατικά όπου οι φιλενάδες κάτι ξέρουν και δεν το λένε γιατί φοβούνται.

Δεν θέλουν να ανακατευτούν. Αλλά αν είσαι πραγματική φίλη πρέπει  να ανακατεύεσαι, πρέπει να προσφέρεις, με το σωστό τρόπο. Η σιωπή δεν είναι πάντα, ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης. Οφείλουμε να κάνουμε μια κουβέντα γιατί ο φόβος δεν κάνει καλό στις σχέσεις.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιος πληρώνει στο ραντεβού; Ο άνδρας, η γυναίκα ή μισά – μισά;

Πρέπει να λέμε ψέματα για το «καλό» της σχέσης μας;

Είναι κατάλληλος άνδρας για γάμο και οικογένεια;

Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά; Πώς μπορώ να το καταλάβω;

Έρωτας και μακροχρόνια σχέση: Υπάρχει μυστικό για να μην… φθαρεί;

Καχυποψία ή πραγματικότητα; Μήπως με απατά με τον κολλητό της;

Σχετικά άρθρα