Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Το σκόρδο καθυστερεί τη στένωση των αρτηριών
Το σκόρδο καθυστερεί τη στένωση των αρτηριών thumbnail

Το σκόρδο καθυστερεί τη στένωση των αρτηριών

Το σκόρδο μπορεί να επιβραδύνει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας η οποία προκαλεί στένωση στις αρτηρίες της καρδιάς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition.


Επιστήμονες από το LA BioMed το οποίο υπάγεται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια χορήγησαν εκχύλισμα σκόρδου σε 55 άτομα ηλικίας 40-75 ετών που είχαν μεταβολικό σύνδρομο (είχαν τουλάχιστον τρεις από τους εξής πέντε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου: υπέρταση, χαμηλή καλή χοληστερίνη, υψηλά τριγλυκερίδια, η υψηλή περίμετρο μέσης και υψηλό σάκχαρο).


Αρχικά, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιαιογραφία για να καταγραφεί το μέγεθος της αθηρωματικής πλάκας των στεφανιαίων αρτηριών (των αρτηριών της καρδιάς). Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, ζητώντας από τους μισούς να καταναλώνουν κάθε μέρα εκχύλισμα σκόρδου και από τους άλλους μισούς μία εικονική ουσία.


Ένα χρόνο αργότερα, επανέλαβαν σε όλους την αξονική στεφανιαιογραφία και βρήκαν ότι σε όσους κατανάλωναν το εκχύλισμα σκόρδου υπήρξε επιβράδυνση της εξέλιξης της αθηρωματικής πλάκας κατά 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μείωση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η μείωση αφορούσε και τις μαλακές αθηρωματικές πλάκες, αυτές που παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να “σπάσουν” και να προκληθεί θρόμβωση και καρδιακή προσβολή.


«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης και να αντιστρέψει τα πρώιμα στάδια της στεφανιαίας νόσου», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Μάθιου Τζ. Μπάντοφ, καθηγητής Ιατρικής.


koutipandoras/yolife

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X