Κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη για να πάρουν επίδομα aids!

Αναγνώστριά μας, εξομολογείται μια ιστορία που μας αφήνει έκπληκτους.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα περιστατικό ενός γνωστού μου, στο κοινωνικό περιβάλλον που μόλις το άκουσα έμεινα έκπληκτη. Σας μιλώ για έναν μεσήλικα άνδρα ο οποίος τα τελευταία χρόνια κάνει έρωτα χωρίς προφυλάξεις με πολλές γυναίκες και μάλιστα με τρόπο προκλητικό δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα νοσήσει από τον ιό του hiv, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το επιδιώκω για να πάρω το επίδομα!». Άλλωστε όπως λέει, με τα φάρμακα έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής. Έμεινα έκπληκτη όταν το άκουσα και αναρωτιέμαι που μπορεί να οφείλεται μια τόσο επιπόλαιη συμπεριφορά!

Αγαπητή αναγνώστρια. Συζητήσαμε το περιστατικό που μας αναφέρετε, με τον καθηγητή ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κύριο Αναστάσιο Σταλίκα.

“Το θέμα της αύξησης των μολυσματικών ασθενειών και των περιστατικών ανθρώπων που κάνουν σεξ  ελεύθερα για να μολυνθούν από τον ιό και να πάρουν το επίδομα, δείχνει την απόγνωση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Μέχρι σήμερα, αυτό που γνωρίζαμε είναι το ότι η οικονομική κρίση συνδέεται με την αύξηση των μολυσματικών και  δερματικών ασθενειών. Οι πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος είναι πολύ μεγαλύτερες όταν είναι ψυχολογικά συντετριμμένος γιατί «πέφτει» το ανοσοποιητικό του σύστημα. Δηλαδή οι πιθανότητες ακόμη και για κρυολόγημα ή πνευμονία είναι πολύ  μεγαλύτερες όταν σε κατάσταση κατάθλιψης όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι χαμηλό και δεν μας προστατεύει.

Βεβαίως, εδώ πέρα ακούμε για πολύ διαφορετικές περιπτώσεις. Στην προσωπική μου επαγγελματική πορεία δεν έχω συναντήσει ποτέ κάποιο νάλογο περιστατικό, είναι πρωτοφανές. Δείχνει την απόγνωση των ανθρώπων. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι άλλο που θα με σώσει, οπότε θα μολυνθώ να πάρω τη αναπηρική σύνταξη.

Στη φάση μιας τέτοιας κρίσης που ζούμε φαίνεται πώς κάποιοι άνθρωποι ζορίζονται και χάνουν σιγά-σιγά «τον μπούσουλα». Ίσως, αυξάνονται όλες αυτές οι συμπεριφορές που περιλαμβάνουν ρίσκο, το να είσαι απρόσεκτος, γενικότερα. Όταν οι άνθρωποι είναι σε μία φάση απόγνωσης και δεν βλέπουν μέλλον, ξαφνικά σταματάνε να προσέχουν τον εαυτό τους γιατί και να τον προσέξουν, αναρωτιούνται εσφαλμένα, δεν τους νοιάζει. Και έτσι, κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη και δεν υπολογίζουν τις συνέπειες”.

 

 

Σχετικά άρθρα