Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να κρατά καθαρό το σπίτι
Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να κρατά καθαρό το σπίτι  thumbnail

Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να κρατά καθαρό το σπίτι

Είναι σημαντικό το παιδί από ενός έτους να αντιληφθεί ότι προσέχουμε τον χώρο μας, φροντίζουμε να είναι καθαρός και να μην κάνουμε ζημιές.


Δε θέλουμε να αναπτύξει υποχόνδριες συνήθειες, αλλά τουλάχιστον να φροντίζει, στο μέτρο που του επιτρέπει η ηλικία του, να υπάρχει τάξη και οργάνωση στον χώρο που κινείται. Ναι, θα βγάλει όλα τα παιχνίδια του, αλλά να γνωρίζει ότι θα τα μαζέψει μόνο του, γιατί εκείνο επέλεξε να τα βγάλει όλα έξω. Και αν αρ-νείται την πρώτη φορά, μπορούμε να το βοηθήσουμε, δείχνοντας υπομονή και ψυχραιμία. Τη δεύτερη να βοηθήσουμε λιγότερο: ξεκινώντας τη διαδικασία αλλά βρίσκοντας μία πρόφαση -ότι θέλουμε να δούμε το φαΐ, κάτι ακούσαμε στην κουζίνα- για να το αφήσουμε να τη συνεχίσει και να τη φέρει σε πέρας μόνο του. Κι ένα "μπράβο, καλά τα κατάφερες" και μία αγκαλιά θα δημιουργήσουν μονιμότερο αποτέλεσμα.


Θα ήταν πολύ βοηθητικό από μέρους μας να αποφύγουμε τον σωρό των παιχνιδιών που δημιουργούν χάος στο μυαλό τους αλλά και στο δωμάτιο. Είναι καλό να προσπαθούμε να κρύβουμε κάποια παιχνίδια για να δημιουργείται και χώρος αλλά και για να μην μπερδεύεται το παιδί από τα πολλά, μην ξέροντας με τι να πρωτοπαίξει. Έτσι, θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα είδος ανακύκλωσης, εμφανίζοντας τα παιχνίδια που είχαν ξεχαστεί και δημιουργώντας στο παιδί την αίσθηση του καινούργιου.


Στις μεγαλύτερες ηλικίες η υπευθυνότητα των παιδιών σχετικά με την καθαριότητα του σπιτιού επεκτείνεται και στους υπόλοιπους χώρους. Μπορεί τα παιδιά να πετάξουν μαξιλάρια στο πάτωμα, να χύσουν πορτοκαλάδες -λόγω ατυχήματος-, να ρίξουν φαγητά. Είναι σωστό να τους δείξετε πώς θα καθαρίσουν ακόμα κι από την ηλικία των τριών, κι ας φοβάστε ότι θα τα κάνουν χάλια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο χώρος που μένουν τα αφορά, κι επειδή είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι, ούτε πετάμε σκουπίδια όπου βρούμε, ούτε λερώνουμε τα πάντα. Περνάμε μηνύματα στα παιδιά για την αξία του καθαρού σπιτιού, όπως και για το καθαρό περιβάλλον και για το πόσο σημαντική είναι η συμβολή του καθε-νός ξεχωριστά. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται η αίσθηση της υπευθυνότητας απέναντι σε αυτά που μας περιτριγυρίζουν και με τον δικό τους τρόπο μας προσφέρουν ασφάλεια, ευεξία και χαρά.


Από τη συγγραφέα Γιούλη Μιγγειρου. Απόσπασμα από το βιβλίο Μαμά Μπαμπά σε χρειάζομαι. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιόςε για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X