Αρχική / Teens / 9 μύθοι σχετικά με την περίοδό σου
9 μύθοι σχετικά με την περίοδό σου  thumbnail

9 μύθοι σχετικά με την περίοδό σου

Μπορώ να κάνω μπάνιο στη θάλασσα ενώ έχω περίοδο; Κινδυνεύω από τα ταμπόν; Όλοι οι μύθοι με τους οποίους μας έχουν… παραπληροφορήσει σχετικά με την περίοδο μας καταρρίπτονται παρακάτω


Μύθος #1: Θα σου έχει έρθει περίοδος μέχρι να πας στο γυμνάσιο 


Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει φυσιολογική ηλικία κατά την οποία πρέπει να σου έρθει περίοδος. Στα περισσότερα κορίτσια έρχεται περίπου στην ηλικία 9 εώς 15 αλλά αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα. Αν όμως παρόλα αυτά δεν έχεις αδειαθετήσει μέχρι τα δεκαπέντε σου, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν γυναικολόγο ή τον παιδίατρό σου. 


Μύθος#2: Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σου


Δεν είναι πολύ πιθανό, αλλά ούτε απίθανο. Εαν η ωορρηξία σου δεν είναι σταθερή που σημαίνει πως ούτε ο κύκλος σου είναι σταθερός, θα μπορούσε να γίνει και όταν αιμοραγείς. Αντίστοιχα, υπάρχει πιθανότητα να έχεις ροή, αλλά να είσαι έγκυος. Οπότε, μην επαναπαύεσαι και προφυλάξου! 


Μύθος#3: Εαν δεν σου έχει έρθει περίοδος σημαίνει ότι είσαι έγκυος


Είναι η στιγμή που αρχίζεις να ανησυχείς. Σκέψου όμως ότι ακόμα και το άγχος ή μια αρρώστεια μπορεί να διαταράξει τον κύκλο σου. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να σου συμβεί την πρώτη χρονιά που θα σου έρθει περίοδος. Έχε στο νου σου ότι ο κύκλος σου δε θα είναι από την αρχή σταθερός, αλλά μπορεί να πάρει ακόμα και χρόνια για να σταθεροποιηθεί. 


Μύθος#4: Ένα ταμπόν μπορεί να χαθεί μέσα στον κόλπο σου 


Τα καλά νέα είναι πως τίποτα απολύτως δεν μπορεί να χαθεί εκεί μέσα. Αυτό γιατί ο κόλπος σου τελειώνει στον τράχηλο της μήτρας και τίποτα δεν μπορεί να πάει παρακάτω από εκεί. Όμως αν δε μπορείς να θυμήθεις αν έβγαλες το ταμπόν, ξάπλωσε και προσπάθησε να το βγάλεις με καθαρά χέρια. Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς, απευθύνσου σε μια νοσοκόμα ή σε ένα γιατρό. Όμως να είσαι σίγουρη ότι θα το καταλάβεις αν υπάρχει κάτι.


Μύθος#5: Καμία δεν παθαίνει τοξικό σοκ


Η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις τοξικού σοκ, όμως θα πρέπει να προσέχεις. Για να το αποφύγεις, φρόντισε να αλλάζεις συχνά τα ταμπόν, κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Αν πάλι ξεχαστείς, μη φρικάρεις. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν το τοξικό σοκ είναι εμετοί, υψηλό πυρετό και αδυναμία ή οποιοδήποτε σύμπτωμα ενός κοινού κρυολογήματος. Αν δεν έχεις τίποτα από τα παραπάνω, μπορείς να ηρεμήσεις.


Μύθος#6 Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι μόνο στο κεφάλι σου


Η διάθεση σου είναι ένα roller-coaster λίγο πριν σου έρθει η περίοδος; Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Ένα 20 με 50% των γυναικών έχουν σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα περίπου πέντε μέρες πριν ξεκινήσει η εμμηνόροια. Τέτοια μπορεί να είναι ζαλάδες, αλλαγές στη διάθεση και πρησμένο στήθος. 


Μύθος#7: Δεν είναι υγιεινό να προσπεράσεις μια περίοδο


Υπάρχουν κορίτσια που το κάνουν για λόγους υγείας όπως αναιμία ή πολύ δυνατοί πόνοι. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα πρέπει πρώτα όμως να συμβουλευτεις το γιατρό σου 


Μύθος#8: Είναι αηδιαστικό να κάνεις σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. 


Εαν εσύ και το αγόρι σου νιώθετε άνετα, είναι επιτρεπτό. Είναι πιθανό κιόλας να παρατηρήσεις ότι η λίμπιντό σου είναι ανεβασμένη. Κι αυτό είναι φυσιολογικό. Όπως και να έχει, μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε προστασια.


Μύθος#9: Η περίοδος σου σταματά όταν μπεις στο νερό


Δεν κόβεται η ροή της περιόδου σου, απλώς το αίμα δεν βγαίνει εκτός του κόλπου σου λόγω της πίεσης που ασκεί το νερό. Επίσης, μπορείς να κάνεις μπάνιο άνετα χρησιμοποιώντας ένα ταμπόν. Μάθε περισσότερα για τα ταμπόν εδώ 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X