Τι συμβαίνει όταν δεν κάνει σεξ το ζευγάρι;

Aν πιστεύεις ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση σου έχει να κάνει με το σεξ είναι πιθανόν να κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι προσπαθούν να απομονώσουν ένα μέρος της σχέσης για παράδειγμα το σεξ νομίζοντας πως αν καταφέρουν να διορθώσουν  αυτό το μέρος τότε ολόκληρη η σχέση θα γίνει καλύτερη. Αυτή την προσέγγιση εγώ προσωπικά, την ονομάζω κουκούλωμα. 

Γράφει η σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου “How to make love all the time”, Barbara de Agnelis.

Tα περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα είναι απλώς συμπτώματα προβλημάτων σε άλλους τομείς. Αν προσπαθείς να κρύψεις ή να καταπιέσεις τις αδυναμίες ή τα προβλήματα που υπάρχουν στη σχέση σου τότε αυτά θα εκδηλωθούν στο κρεβάτι.

Ένας πελάτης μου μου περιέγραψε τη σχέση του κάπως έτσι: “Όλα είναι πολύ καλά στη σχέση με τη γυναίκα μου. Είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Εκείνη είναι πολύ καλή σύντροφος, υπέροχη μητέρα και είμαστε αρκετά ευτυχισμένοι. Όμως υπάρχει κάτι που θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας. Κάνουμε ακόμα σεξ αλλά νομίζω ότι απλά προσπαθούμε να επαληθεύσουμε τις προσδοκίες μας σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να κάνει σεξ ένα ευτυχισμένο ζευγάρι. 

Όταν πρωτογνωριστήκαμε δεν ήταν έτσι τα πράγματα, Νιώθαμε μεγάλο πάθος ο ένας για τον άλλο. Ένιωθα έντονη έλξη για εκείνη. Τώρα η κατάσταση είναι σίγουρα διαφορετική αλλά πέρα από αυτό ο γάμος μας είναι ευτυχισμένος. Ήρθα σε σας με την ελπίδα ότι θα μου μάθετε κάποιες τεχνικές για να απολαμβάνουμε και πάλι το σεξ. 

Η απάντηση που του έδωσα του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. “Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στη σχέση σας όχι στο κρεβάτι”.Σίγουρα θα μπορούσα να προτείνω πολλά για να μπορέσει να ανανεώσει την ερωτική του ζωή αλλά ήμουν σίγουρη ότι δε θα λειτουργούσαν. 

Η αληθινή πηγή της σεξουαλικής απόλαυσης που διαρκεί. 

Πολλές φορές συνηθίζουμε να γινόμαστε μάστορες στο να ξεγελάμε τον εαυτό μας και τους άλλους για τα συναισθήματά μας. Αλλά υπάρχει κάποιο μέρος του εαυτού μας που δεν είναι και τόσο εύκολο να το βάλουμε υπό έλεγχο. Το σώμα μας. Αν εσύ επιμένεις ότι δεν είσαι αναστατωμένος για κάτι και εγώ το συνδέσω με ένα όργανο που μετρά τις σωματικές σου αντιδράσεις, το σώμα σου δε θα πει ψέμματα. Θα μαρτυρήσει την αναστάτωσή σου όσο και αν εσύ τις αρνείσαι. 

Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της σεξουαλική πράξης. Η σεξουαλική διέγερση και η ηδονή είναι φυσικές αντιδράσεις σε ορισμένες συνθήκες. Αν αυτές οι συνθήκες είναι απούσες ή εμποδίζονται τότε το ίδιο συμβαίνει και με τη φυσική σεξουαλική σου απόκριση.

Το σεξ είναι βαρόμετρο για να καταλάβεις πόσο καλά πάει η σχέση σου και πότε χρειάζεται να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή. 

Υπάρχουν πολλές επιφανειακές σεξουαλικές θεραπείες. Από το να δοκιμάσεις σεξουαλικές φαντασιώσεις και εξωτερικά ερεθίσματα όπως σεξουαλικά παιχνίδια, δονητές.Όσο περισσότερο γίνεσαι εξαρτημένος από αυτά τα ερεθίσματα και δεν αναζητάς την ουσία του προβλήματος τόσο περισσότερο μειώνεις την ικανότητά σου να διεγείρεσαι από την σύντροφό σου. Μπορεί να νιώθεις διέγερση με τον σύντροφό σου αλλά όχι με αυτόν.

Το σεξουαλικό προβλήματα είναι το σύμπτωμα κάποιου άλλου προβλήματος που υπάρχει στη σχέση όπως θυμός ή απογοήτευση που δεν εκφράζονται, έλλειψη εμπιστοσύνης άλυτες διαφορές ή φόβος αποτυχίας. 

Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα ενός ζευγαριού που είχε ζητήσει τη συμβουλή μου. Η Λίζα και ο Τομ από την πρώτη στιγμή που συναντήθηκαν ένιωσαν έντονη έλξη ο ένας για τον άλλο.  Ζούσαν σε μια υπέροχη σχέση με ερωτική χημεία. Ερωτεύτηκαν τρελά και έμειναν μαζί. 

Ένα χρόνο αργότερα είχαν ουσιαστικά σταματήσει να κάνουν έρωτα χωρίς να μπορούν να καταλάβουν το γιατί.

Ο Τομ ένιωθε απογοητευμένος επειδή η Λίζα τον είχε απορρίψει πολλές φορές. Η Λίζα τον φοβόταν και όσο εκείνος παραπονιόταν γιατί δεν κάνουν σεξ τόσο περισσότερο της προκαλούσε μια αρνητική στάση. Αναζήτησαν βοήθεια επειδή αγαπούσαν πολύ ο ένας τον άλλο και ήθελαν απεγνωσμένα να ξαναβρούν το πάθος στη σχέση τους. 

Το πρώτο πράγμα που τους είπα ήταν ότι δεν ήταν το σεξ το ουσιαστικό πρόβλημά τους. Το σεξ ήταν το σύμπτωμα κάποιων άλλων ζητημάτων που δεν είχαν αντιμετωπιστεί. Δεν ήξεραν και οι δυο τους να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια που έδειχναν ότι η σχέση τους είχε πρόβλημα. Συχνά, αυτά τα σημάδια είναι κοινά σε πολλά σημάδια και ίσως πρέπει να σε κάνουν να αναζητήσεις τη συμβουλή κάποιου ειδικού:

1. Κατακρίνεις πολύ συχνά τον σύντροφό σου.

2.Νιώθεις την ανάγκη να κάνεις πράγματα χωρίς εκείνον, πολύ συχνά.

3. Έλκεσαι συχνά από άλλα άτομα εκτός σχέσης.

4. Δεν τον συγχωρείς εύκολα.

5.Μένετε συχνά μέσα και κανείς σας δεν σχεδιάζει πια εξόδους.

6. Νιώθετε νοσταλγία έντονη για το παρελθόν.

7. Δε μοιράζεστε πια τα συναισθήματά σας.

8. Αν υπάρχουν παιδιά στο ζευγάρι, μιλάτε συνέχεια γι΄αυτά και δεν δίνετε σημασία ο ένας στον άλλο.

9. Πολύ σημαντικά συναισθήματα δεν τα μοιράζεστε μεταξύ σας αλλά τα συζητάτε με φίλους.

10. Παρεμελείτε την εμφάνισή σας

11. Συγκρίνετε τον/ την σύντροφό σας με άλλους/ άλλες.

12. Έχεις σεξουαλικές φαντασιώσεις με άλλα άτομα.

Σχετικά άρθρα