Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στοιβαγμένοι στα σύνορα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες
Στοιβαγμένοι στα σύνορα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες thumbnail

Στοιβαγμένοι στα σύνορα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ειδομένη. Περίπου 10.000 άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι στα σύνορα, τα οποία παραμένουν σφραγισμένα. Η ροή προς την ΠΓΔΜ γίνεται με το «σταγονόμετρο», ωστόσο οι πρόσφυγες δεν το βάζουν κάτω και επιθυμούν να παραμείνουν στο σημείο, καθώς ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να προχωρήσουν προς την κεντρική Ευρώπη. 

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι και η φωτογραφία από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Ακόμα και στα κλαδιά του δέντρου οι πρόσφυγες απλώνουν τα ελάχιστα ρούχα φροντίζοντας για την υγιεινή τους.Ο συνωστισμός στην περιοχή έχει δημιουργεί πολλά προβλήματα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές. Το βασικότερο είναι η έλλειψη φαγητού, αφού τα οικονομικά αποθέματα των προσφύγων τελειώνουν και πολλές φορές αναγκάζονται να ικανοποιούν την πείνα μιας ολόκληρης ημέρας με ένα σάντουιτς, που τους παρέχεται από ΜΚΟ και αφού προηγουμένως περιμένουν τρεις και πλέον ώρες, σε τεράστιες ουρές.

Προβλήματα έχουν προκύψει και με τις συνθήκες υγιεινής, αφού οι τουαλέτες δεν επαρκούν για τις χιλιάδες των προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό αλλά και περιμετρικά, με σκηνές στα χωράφια ενώ, με τις βροχές, ολόκληρη η περιοχή μετατρέπεται σε βούρκο. 

Εκτός από τους 10.000 ανθρώπους στην Ειδομένη, 2.800 βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, 4.300 σε τρεις εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, 720 στον Ελαιώνα, 1.400 στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, 2.130 στο αντίστοιχο των Διαβατών, ενώ περισσότεροι από 400 βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας. 

Ειδικότερα στην πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν απεγνωσμένα τροφή και προκλήθηκε χάος όταν χθες το μεσημέρι έφτασε στο σημείο ένας ιδιώτης που έφερε με το βανάκι του φαγητό. Κάποιοι μετανάστες ήρθαν μάλιστα στα χέρια, ενώ προκάλεσαν και φθορές στο όχημα του πολίτη που τους μοίρασε τις προμήθειες. Πάνω από 6.000 καταγεγραμμένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, εκ των οποίων 3.900 περίπου στη Λέσβο και 1.300 στη Χίο.

Λογαριασμός αρωγής υπέρ των προσφύγων 

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αριθμός φύλλου 520 τεύχος Β), δημιουργείται «λογαριασμός αρωγής προσφύγων» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ΦΕΚ που δημοσιεύεται και η απόφαση για τον καθορισμό ανώτατων τιμών σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης λόγω της κατάστασης ανάγκης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, θα συσταθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα) στην ομάδα λογαριασμών (234),  ειδικός λογαριασμός, «Λογαριασμός αρωγής προσφύγων».

Στο λογαριασμό αυτόν θα κατατίθενται ποσά για την αρωγή των προσφύγων, από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και θα μεταφέρονται ποσά που τυχόν κατατίθενται στις λοιπές τράπεζες. Η κίνηση και κάθε άλλη διαδικασία και λεπτομέρεια για τον λογαριασμό αυτό, θα καθορισθεί με νεότερη υπουργική απόφαση ή πράξη.

Σε ισχύ η διατίμηση για 9 είδη τροφίμων και ποτών 

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αριθμός 520, τεύχος Β) η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας με την οποία ισχύουν πλέον ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα είδη, τα οποία πωλούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα − Θεσσαλονίκη − Εύζωνοι όπου κινείται ο μεγάλος όγκος των προσφύγων.

Tα είδη στα οποία επιβάλλεται η διατίμηση είναι τα παρακάτω. Δίπλα αναγράφονται οι τιμές:

1) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 50 λεπτά
2) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 60 λεπτά
3) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 1500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 1 ευρώ
4) Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25 ευρώ
5) Τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα, ψημένο ή άψητο 1,45 ευρώ
6) Τσάι ρόφημα ζεστό 1,00
7) Τσάι ρόφημα κρύο 1,20
8) Γάλα φρέσκο ή μακράς διάρκειας σε συσκευασία των 1000 ml 1,50 ευρώ
9) Χυμοί Φρούτων σε συσκευασία 250 ml διατηρ. εντός ή εκτός ψυγείου 1 ευρώ.

Οι χώροι − σημεία στα οποία αναφέρεται η απόφαση είναι:

α) Κυλικεία
β) Αναψυκτήρια
γ) Καφέ − Καφέ μπαρ
δ) Ταχυφαγεία
ε) Μίνι μάρκετ
στ) Περίπτερα
ζ) Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ)
η) Λοιπά σημεία πώλησης.


 


Πηγή: www.real.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X