Επιλέγουμε για σύντροφο τον… μπαμπά ή τη μαμά μας;

Με ποιο τρόπο επηρεάζει η οικογένειά μας την επιλογή ερωτικού συντρόφου; Πώς επηρεάζει στην συμβίωσή μας με το σύντροφο μέσα στον γάμο ή τη σχέση; Γιατί πολλές φορές ακούμε τη φράση «παντρεύτηκες τη μητέρα σου ή τον μπαμπά σου»; Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας έχει άμεσες επιπτώσεις στο πώς θα συμπεριφέρονται στην ενήλικη ζωή τους, μέσα στη σχέση. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Τις απαντήσεις μας δίνει σήμερα η συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια και Πρόεδρος του Κολεγίου Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS κυρία Πόλλυ Ιωσιφίδη.

Τα παιδιά μεγαλώνουν με όρους αξίας. Λέγοντας όροι αξίας εννοούμε όλες εκείνες τις συμπεριφορές που μας έμαθαν ότι ακολουθώντας τες θα είμαστε αγαπητοί και αρεστοί. Ότι θα έχουμε δηλαδή την έγκριση των γονιών μας. Έτσι, μαθαίνουμε μαθαίνουμε όχι μόνο τι είναι το «σωστό» αλλά διαμορφώνουμε και την αισθητική μας και τις προσδοκίες μας για τον σύντροφο που με τη σειρά του θα «πρέπει» να ανταποκρίνεται στα πρότυπα και τις αρχές της οικογένειας στην οποία μεγαλώσαμε.

Δηλαδή δεν μιλάμε μόνο για προσδοκίες άλλων που πρέπει να ικανοποιηθούν αλλά και για πρότυπα συμπεριφοράς με τα οποία έχουμε οι ίδιοι μεγαλώσει. Όταν λοιπόν, η «αγάπη» στο οικογενειακό μας περιβάλλον εκφραζόταν μέσα από τη βία, στην ενήλική μας ζωή  είναι πιθανόν να αναζητήσουμε αυτόν τον τρόπο εκδήλωσης της «αγάπης».

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο μας έχουν επηρεάσει οι σχέσεις μας με τους πρώτους φροντιστές μας και γενικότερο το οικογενειακό περιβάλλον.

Και όταν κάνουμε ίδιες οι παρόμοιες επιλογές συντρόφων; Η επανάληψη αυτή σχετίζεται με τα οικογενειακά μας πρότυπα;

Πολλές γυναίκες επιλέγουν το ίδιο πρότυπο, άλλες  γυναίκες  θέλουν να αποφύγουν τα πρότυπα με τα οποία μεγάλωσαν μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον, άλλες να τα μιμηθούν, άλλες να τα συνειδητοποιήσουν και να έχουν την επιλογή να αλλάξουν κάποια πράγματα. Αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τις γυναίκες. Ισχύει και για τους άνδρες.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα. Αν ένα παιδί έχει μεγαλώσει σε ένα βίαιο περιβάλλον, με βίαιες συμπεριφορές τόσο μεταξύ των γονέων όσο και προς το ίδιο είναι πολύ πιθανό αργότερα, σαν ενήλικας να επιλέξει να εμπλακεί σε μια σχέση που θα ευνοεί την αναπαραγωγή αντίστοιχων συμπεριφορών. Είναι κάτι που γνωρίζει… Είναι ο τρόπος που ξέρει να σχετίζεται.

Αλλάζουν αυτές οι συμπεριφορές;

Οι συμπεριφορές αυτές μπορούν να αλλάξουν. Ένας τρόπος είναι μέσω της  ψυχοθεραπείας. Ωστόσο, το κατά πόσο θα συντελεστεί ή όχι η αλλαγή αυτή εξαρτάται από το αν το άτομο έχει συνειδητοποιήσει τη δυσλειτουργικότητα των συμπεριφορών αυτών στη ζωή του και βέβαια από το αν θέλει το ίδιο να μπει σε αυτή τη διαδικασία της αλλαγής. Ένας άλλος τρόπος αλλαγής της συμπεριφοράς είναι η παρουσία του ατόμου σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, αλλάζουμε τον τρόπο ομιλίας μας ανάλογα με τους ποιος συναναστρεφόμαστε.

 

Σχετικά άρθρα