Προφυλακτικά νέας γενιάς από τον Bill Gates!

Το τελευταίο εγχείρημα του ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates δίνει τελείως διαφορετικό νόημα στο παλιό σλόγκαν της εταιρείας του που δήλωνε, «Οι δυνατότητες σας. Το πάθος μας». O Gates θα δώσει 100.000 δολάρια επιχορήγηση σε όποιον μπορεί να εφεύρει «το προφυλακτικό νέας γενιάς» μέσω του ιδρύματος του, η λειτουργία του οποίου έχει ως σκοπό την επίτευξη μεγάλων αλλαγών στην παγκόσμια υγεία. 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι παραλήπτες της επιχορήγησης που εκτιμώνται γύρω στους 80, μπορούν στη συνέχεια να αιτηθούν μια επόμενη επιχορήγηση που φτάνει το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Το ερώτημα είναι εάν μπορεί κανείς να αναπτύξει ένα προϊόν χωρίς το στίγμα του προφυλακτικού, ή ακόμα καλύτερα, ένα προϊόν που θα ενθαρρύνει την αίσθηση ευχαρίστησης, ενώ παράλληλα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην παγκόσμια υγεία, αναφορικά με τη μείωση των μη προγραμματισμένων κυήσεων και την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).

Η αληθινή πρόκληση βρίσκεται στο γεγονός ότι παρά την αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών στην προστασία από μη τις προγραμματισμένες κυήσεις και τα ΣΜΝ, η εικόνα του προφυλακτικού δεν έχει αλλάξει καθόλου μέσα στα χρόνια , παραμένει μη ελκυστική και τα άτομα δε θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν. Αυτό που ζητά λοιπόν ο Gates από τους εφευρέτες είναι η δημιουργία ενός προϊόντος που παρέχει την απαιτούμενη προστασία, αλλά παράλληλα είναι ελκυστικό και αυξάνει την επιθυμία του ατόμου να το χρησιμοποιήσει, διατηρώντας την αίσθηση της επαφής και ενθαρρύνοντας την εμπειρία στο σύνολό της.

Οι ειδικοί παρατηρούν ότι το 69%-80% των εφήβων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν προφυλακτικά, ενώ αντιθέτως οι μεσήλικες δεν είναι τόσο προσεκτικοί γιατί έχουν την λανθασμένη πεποίθηση ότι δεν έχουν κίνδυνο να προσβληθούν από κάποιο ΣΜΝ. Παράλληλα τονίζουν ότι η χρήση του προφυλακτικού δεν είναι πάντα σωστή, ίσως γιατί ο τρόπος εφαρμογής δεν είναι εύληπτος.

Το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και μια εταιρεία που ονομάζεται Origami εργάζονται ήδη με σκοπό την κατασκευή ενός καλύτερου προφυλακτικού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ιδρύματος Gates. Το πανεπιστήμιο εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός υλικού από μικρό-ίνες που μπορεί με φυσικό τρόπο να εμποδίσει τη διέλευση των σπερματοζωαρίων και στη συνέχεια διαλύεται μέσα στα επόμενα λεπτά, ή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Origami έχει τρία σχέδια για κυματιστά και αναδιπλούμενα  προφυλακτικά,  έτσι ώστε να ενθαρρύνουν την ευχαρίστηση και την γρήγορη εφαρμογή.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρωτοβουλία του Gates συνιστά μια καταπληκτική ιδέα, η οποία όμως λύνει μόνο το μισό πρόβλημα. Το άλλο μισό αναφέρεται στην ενθάρρυνση των ατόμων να χρησιμοποιούν με συνέπεια το προφυλακτικό σε όλες τις ηλικίες, το οποίο αντιμετωπίζεται μέσω μιας καλύτερης, μη αποσπασματικής εκπαίδευσης

 

Σχετικά άρθρα