Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αυστριακοί κατά της κυβέρνησής τους: Ντρεπόμαστε για τη στάση σας απέναντι στην Ελλάδα και το προσφυγικό
Αυστριακοί κατά της κυβέρνησής τους: Ντρεπόμαστε για τη στάση σας απέναντι στην Ελλάδα και το προσφυγικό   thumbnail

Αυστριακοί κατά της κυβέρνησής τους: Ντρεπόμαστε για τη στάση σας απέναντι στην Ελλάδα και το προσφυγικό
Αυστηρή κριτική στην κυβέρνησή τους ασκούν Αυστριακοί που έχουν ζήσει στην Ελλάδα, δηλώνοντας σε επιστολή τους ότι η ανάλγητη αντίδραση της Βιέννης απέναντι στην προσφυγική κρίση προκαλεί ντροπή σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό.


Σε ανοιχτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση, την οποία δημοσίευσε ο Observer, εξέχοντες Αυστριακοί με συνδέσεις με την Ελλάδα αντιδρούν στις κινήσεις της χώρας τους στην προσφυγική κρίση.


«Η αυστριακή κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι οι ατομικές, εθνικές προσεγγίσεις δεν φέρνουν αποτελέσματα», τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή, ανάμεσά τους ακαδημαϊκοί, αρχαιολόγοι, δάσκαλοι και συνταξιούχοι. «Οι δράσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο έχει στόχο να αποτελέσει θεμέλιο για τη νέα γενιά», αναφέρουν ακόμη.


Σχολιάζοντας την απόφαση της Αυστρίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, κλείνοντας κατά συνέπεια τη βαλκανική οδό και εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι υπογράφοντες την επιστολή κάνουν λόγο για «ανάλγητη αντίδραση της αυστριακής κυβέρνησης, μίας εκ των πλουσιότερων χωρών στον κόσμο, που μας ντροπιάζει».


«Ντρεπόμαστε βαθύτατα για το κοντόφθαλμο όραμα της αυστριακής κυβέρνησης το οποίο υστερικά επέλεξε να επιβάλει στα δυτικά Βαλκάνια». Ακόμη υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αποκλειστεί από την περιβόητη μίνι- σύνοδο- κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας- καθώς έπρεπε «να ακουστεί η φωνή της και να παρουσιάσει τα στοιχεία».


Πολλοί από τους ανθρώπους που υπογράφουν την επιστολή έχουν ζήσει στην Ελλάδα για δεκαετίες. Μετά από τη στάση της Βιέννης, κατηγορούν την κυβέρνηση για νεο-εθνικιστικές πολιτικές που δεν έχουν θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.


«Ενώ το βάρος της διαχείρισης της κρίσης έχει πέσει στη φτωχή, χρεωμένη Ελλάδα, η Αυστρία παραποιεί την αλήθεια και παρουσιάζει ψευδή στοιχεία για τους πρόσφυγες που έχει δεχθεί», τονίζει ακόμη η επιστολή. «Οι Αυστριακοί πολιτικοί ισχυρίζονται ότι η χώρα μας έχει δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από άλλες χώρες. Αλλά μία ματιά στα στοιχεία από το νότο της Ευρώπης αποδεικνύει ότι αυτές οι δηλώσεις είναι μοιραία λανθασμένες και παραποιούν τα στοιχεία», αναφέρουν οι Αυστριακοί.


Ακόμη, τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, τεράστια θαλάσσια σύνορα που είναι αδύνατο να υπάρξει διαχείρισή τους. «Αν η Αυστρία θέλει να ασκήσει μονομερώς ένα απόλυτο μπαράζ ενάντια στους πρόσφυγες, η μικρή μας χώρα θα μείνει στην ιστορία ως το έναυσμα μίας ανθρωπιστικής καταστροφής», προειδοποιούν.


«Η κυβέρνηση της Αυστρίας δικαιολογεί την αντίδρασή της παραδεχόμενη ότι είναι ανίκανη να οργανώσει και να διαχειριστεί μία μεγαλύτερη ροή προσφύγων. Τη στιγμή που είναι πιο εύκολο για περίκλειστη από ξηρά χώρα, όπως η Αυστρία, να οχυρωθεί πίσω από τοίχους, μία τέτοια πολιτική της αποφυγής είναι αδύνατη για μία χώρα που αποτελείται από 2.000 και πλέον νησιά και με ακτογραμμή περίπου 14.000 χιλιομέτρων», τονίζουν.


Στην Ελλάδα, τονίζουν, δεν έχει ανατεθεί μόνο ο ρόλος του «μπράβου», με την ευρωπαϊκή πολιτική των συρματοπλεγμάτων, αλλά της ζητούν και να το κάνει αυτό τη στιγμή που, είναι γονατισμένη, μετά από έξι χρόνια της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία.


«Τώρα, το ελληνικό κράτος υποτίθεται ότι πρέπει να διαχειριστεί μία κατάσταση που θα ξεπερνούσε μακράν το τι μπορούν να επωμιστούν οι αυστριακές αρχές. Ζητάμε από την αυστριακή κυβέρνηση να δράσει λογικά, να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική και να εφαρμόσει τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κοντόφθαλμος νεο-εθνικισμός δεν θα έπρεπε να έχει καμία θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στο ιστορικό παρελθόν μας», καταλήγουν οι Αυστριακοί.

palo.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X