Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Κλαίει και γκρινιάζει; Τρόποι να ηρεμείς ένα μωράκι
Κλαίει και γκρινιάζει; Τρόποι να ηρεμείς ένα μωράκι thumbnail

Κλαίει και γκρινιάζει; Τρόποι να ηρεμείς ένα μωράκι

Τα βρέφη στην ηλικία των 3-6 μηνών αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της δικής τους φωνής και των άλλων. Είναι πολύ πιθανό ακούγοντας τη φωνή της μαμάς να ανταποκριθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ακόμα και αν δεν μπορεί να σας δει. Το μωρό σας βρίσκεται στο στάδιο που ξεκινά ακόμα να μαθαίνει και να συνδυάζει τη δική σας φωνή με τη σιγουριά και την ασφάλεια.


Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, επισημαίνει ότι τα μωρά ακούγοντας την καθησυχαστική φωνή της μητέρας, ηρεμούν και κοιμούνται πιο εύκολα. Ακόμα όμως και όταν κοιμάται, μπορεί να ξυπνήσει πιο γρήγορα ακούγοντας μόνο τη φωνής σας.


Παρακάτω περιγράφουμε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να ηρεμεί ακούγοντας τη φωνή σας:
• Όταν το μωρό σας ξυπνήσει μιλήστε του απαλά με γλυκό τόνο. Αυτό κάνει τη μετάβαση από τον ύπνο στην αφύπνιση λιγότερο επώδυνη και δεν του δημιουργεί άγχος
• Μιλήστε στο μωρό σας και παρατηρήστε την αντίδραση του ακόμα και αν δεν σας κοιτάζει. Μπορεί να χαμογελάσει, να στρέψει το κεφάλι του ή ακόμα και να κουνήσει τους ώμους του
• Εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να φάει ή παρατηρήσετε ότι είναι ανήσυχο καθησυχάστε το με τη φωνή σας. Ο τόνος της φωνής σας θα το βοηθήσει να ηρεμήσει χωρίς να χρειαστεί να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας. Εάν παρατηρήσετε ότι δεν ηρεμεί τότε τοποθετήστε το ένα ή και τα δύο σας χέρια πάνω στο στήθος του και αργότερα ξαναπροσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μόνο τη φωνή σας
• Κατά τη διάρκεια του ύπνου μιλάτε ήρεμα και γλυκά στο μωρό σας. Με αυτό τον τρόπο το βοηθάτε να κοιμάται πιο καλά
• Τραγουδήστε του ένα ήρεμο τραγούδι και αυτό θα του προκαλέσει μεγαλύτερη χαλάρωση
• Οι απαλοί ήχοι και μουσικές θα το βοηθήσουν να αποκοιμηθεί τελείως, αφού θα έχετε φύγει από το δωμάτιο του. Αργότερα θα συνδυάζει αυτούς τους ήχους με το αίσθημα της υπνηλίας.Συμβουλή Ειδικού:
Η ηρεμία είναι κάτι που μπορείτε να διδάξετε στο μωρό σας από την πρώτη κιόλας στιγμή της γέννησης του. Αρχικά θα πρέπει να φροντίσετε να είστε εσείς οι γονείς πρώτα ήρεμοι ώστε στην συνέχεια να είναι και το μωρό σας. Παρατηρείτε την ανάπτυξη του και αν παρά τις προσπάθειες σας να το καθησυχάσετε εκείνο δυσκολεύεται να ηρεμήσει ή δεν ηρεμεί καθόλου, συμβουλευτείτε τον Παιδίατρο σας και στη συνέχεια κάντε έναν Αναπτυξιακό έλεγχο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X